Țeapa Evergreen Towers: dezvoltatorul nu a respectat autorizația, clienții plâng în instanță după bani

Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu întâmpină mari probleme în privința edificării blocurilor Evergreen de pe strada Aurel Vlaicu, deoarece nu a respectat autorizația de construire @ Toate aceste probleme se răsfrâng asupra clienților care au contractat apartamente @ Ciubotariu a în casat avansuri de sute de mii de euro, dar nu poate returna banii clienților nemulțumiți @ O familie din București care a achitat dezvoltatorului ieșean 90% din valoarea unui apartament a primit un imobil care nu corespunde cu ceea ce a contractat @ Apartamentul are compartimentări și finisaje care nu seamănă cu planșele de prezentare, dar nici cu schițele din contract @ Explicația dezvoltatorului este halucinantă: „s-a folosit o schiță publicitară standard cu titlu informativ și detalii aproximative, schița finală fiind încă în lucru” @ Clienții nemulțumiți care au cerut respectarea contractului primesc din partea dezvoltatorului notificări de reziliere a contractelor, iar banii sunt returnați în termen de 6 luni @ Practic, clienții sunt transformați în finanțatori ai proiectului cu dobândă zero @ Persoanele care au căzut în plasa dezvoltatorului Ciprian Ciubotariu au deschis proces și cer daune de mii de euro

Noi acuzații de țepuire a clienților pentru un dezvoltator cunoscut din Iași. O familie din București a dat în judecată societatea CCI Construct Company, dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers din Tătărași. Clienții îi acuză pe Eliza și Ciprian Petrică Ciubotariu, patronii CCI Construct, că înșeală cumpărătorii pentru a încasa avansurile pentru apartamente în complexul Evergreen, ulterior nerespectându-și obligațiile asumate prin promisiunile de vânzare. Apartamentele din complex sunt predate cu întârzieri foarte mari, existând probleme în privința certificatelor de edificare a clădirilor. Într-un email transmis clienților, Eliza Ciubotariu recunoaște că blocurile construite nu respectă autorizația și că schițele anexate promisiunilor de vânzare nu sunt valabile! Clienții din Evergreen au primit apartamente care nu corespund din punct de vedere al compartimentărilor și finisajelor cu ceea ce era prevăzut în autorizație și în antecontractele de vânzare-cumpărare. Cei care nu acceptă situația primesc notificări de reziliere și rămân fără apartamente, iar banii le sunt returnați în maxim 6 luni de zile.

Au primit altceva decât era scris în contract

În august 2020, între soții I.S.C. și I.D. și societatea CCI Construct Company se încheie antecontractul de vânzare – cumpărare nr. 2617 prin care dezvoltatorul promitea vânzarea apartamentului de tip 3, cu o cameră, cu numărul 28 situat la etajul 6 al blocului C2 din complexul Evergreen Towers. Conform documentului, valoarea bunului a fost stabilită la suma de 53.000 euro inclusiv TVA, bani pe care cumpărătorii trebuiau să îi achite astfel: 1.000 euro avans achitat anterior, 19.000 euro la semnarea antecontractului și diferența de 33.000 euro în 15 rate lunare egale a câte 2.200 euro. Părțile au stabilit ca până la data de 30.04.2021 să fie predat apartamentul și să se semneze contractul de vânzare cumpărare în formă autentică. Termenul de predare și semnare a contractului putea fi prelungit o singură dată cu maxim 3 luni de zile. În ianuarie 2021, CCI Construct predă apartamentul către clienți, iar familia I. constată că au primit altceva decât ceea ce au plătit! Mai precis, apartamentul nu corespundea din punctul de vedere al compartimentării și finisajelor menționate în antecontractul de vânzare – cumpărare.

Au modificat proiectul fără să informeze clienții

Din acest moment, între client și dezvoltator începe un șir lung de discuții în care reprezentanții dezvoltatorului adoptă o atitudine șmecherească, de forță față de client. Până la acea dată, familia I. achitase 46.400 euro din totalul de 53.000 euro convenit pentru vânzare. În aceste condiții, dezvoltatorul a vrut să-i forțeze mâna clientului să accepte ceea ce i s-a livrat nu ceea ce era scris în contract.

Discuțiile dintre patronii CCI Construct și clienți sunt halucinante. Eliza Ciubotariu îi transmite clientului că la antecontract „s-a folosit o schiță publicitară standard cu titlu informativ și detalii aproximative, schița finală fiind încă în lucru”, ulterior fiind depusă documentație pentru reautorizare compartimentări! La data semnării antecontractului CCI avea o autorizație valabilă, iar schița anexată promisiunii de vânzare era de fapt cea extrasă din documentația avizată de Primăria Iași la acea dată. Însă, la fel cum s-a întâmplat în alte zeci de cazuri, dezvoltatorul a construit ce a vrut el nu ceea ce a fost autorizat de către administrația locală. Mai mult, dezvoltatorul nu le-a cerut acceptul clienților pentru aceste modificări și nici măcar nu i-a informat despre recompartimentarea apartamentelor! Dezvoltatorul Ciprian Petrică Ciubotariu a mizat pe faptul că, odată încasați banii pe apartamente, clienții vor fi nevoiți să accepte ceea ce li se livrează. Iar antecontractele au fost făcute șmecherește. Dacă promisiunea se reziliază, dezvoltatorul returnează banii încasați în termen de 6 luni, oprindu-și o penalitate de 3% din valoarea sumelor achitate cu titlu de avans. Astfel că în fața unei astfel de clauze, majoritatea acceptă toate mizeriile dezvoltatorilor!

Daune de 11.330 euro

Familia I. nu a dat înapoi și a cerut remedierea situației. Timp de mai multe luni, patronii CCI Construct au refuzat să dea curs solicitărilor pentru ca în final, în luna august 2021, Eliza și Ciprian Petrică Ciubotariu să trimită o notificare privind rezilierea unilaterală a promisiunii de vânzare motivând propria culpă pentru neperfectarea actelor la termen și predarea apartamentului corespunzător actelor și autorizației. Astfel, familia I a rămas fără apartamentul achitat în proporție de 90%, iar banii i-au fost returnați în tranșe pe parcursul mai multor luni. Însă clienții păcăliți nu s-au lăsat chiar așa de ușor. Au acționat în judecată compania CCI Construct cerând daune materiale și morale în cuantum de 11.330 euro. Avocații familiei I. susțin faptul că atitudinea dezvoltatorului desprinsă din corespondența purtată cu acesta arată vinovăția CCI Construct. Clientul nu poate fi transformat într-un finanțator cu dobândă zero pentru dezvoltator, iar notificarea de reziliere a promisiunii de vânzare este nulă de drept. Avocații familiei I. consideră că dezvoltatorul i-a creat clientului un prejudiciu material în cuantum de 9.330 euro cuantificat astfel: 6.000 euro reprezentând diferența de valoare între momentul contractării și momentul rezilierii promisiunii, iar 3.330 euro reprezentând lipsa de folosință pentru perioada cuprinsă între data prevăzută pentru predare și data de 1 februarie 2022. Pentru a dovedi valoarea lipsei de folosință, familia I. a arătat că apartamente similare din complexul Evergreen sunt închiriate cu suma de 370 euro pe lună. În plus, soții I.S.C. și I.D solicită și 2.000 euro cu titlu de daune morale pentru stresul și disconfortul creat timp de 1 an de zile în care li s-a refuzat predarea apartamentului și returnarea banilor.

Clienți păcăliți: banii luați și mobila sechestrată

7IAȘI a publicat anul trecut povestea unui alt client al companiei CCI Construct care a rămas fără apartament în complexul Evergren Towers deși achitase contravaloarea acestuia soților Eliza și Ciprian Petrică Ciubotariu. Scriam la acea vreme că întârzierile în livrarea apartamentelor promise depășesc în unele cazuri 6 luni de zile. Ba mai mult, unii clienți s-au trezit în situația în care dezvoltatorul refuză sau nu poate încheia contractele de vânzare finale din motive pe care Ciprian Ciubotariu nu le precizează. Situația unor clienți este incertă, dezvoltatorul nu le răspunde la întrebări, iar unii s-au trezit cu antecontractele reziliate. Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu susținea că nu există probleme în ceea ce privește proiectul, ci doar mici întârzieri cauzate de pandemie. Unul dintre clienții Evergreen a achitat avansul de 11.500 euro pentru un apartament cu 1 cameră. Diferența de bani urma să fie achitată la semnarea contractului de vânzare cumpărare până la data de 30.10.2020. CCI Construct nu a putut preda apartamentul la data respectivă și a prelungit în mod succesiv, unilateral, termen de finalizare a imobilului. Clientul a fost lăsat să-și ducă mobilierul în apartament, dar CCI Construct nu a obținut certificatul de edificare al clădirii pentru a putea vinde apartamentele. Clienții s-au trezit cu banii dați și fără apartament. Mai mult, mobila le-a fost sechestrată de către CCI Construct, iar acum se plimbă prin instanțele de judecată pentru a-și recupera banii de la familia Ciubotariu.

Dezvoltatorul, executat silit de creditori. Datorii de 36 milioane lei

În august 2021, 7 Iași a mai publicat un alt material prin care a arătat faptul că societatea CCI Construct Company SRL se află într-o situație incertă din punct de vedere financiar. Compania soților Eliza și Ciprian Ciubotaru a ajuns să fie urmărită și executată silit de către o firmă de recuperare angajată de Eon Energie. CCI Construct nu a plătit furnizorului de energie și gaz peste 30 de facturi la utilități cu o valoare totală de 15.000 lei. Eon s-a chinuit mai bine de 1 an de zile să-și recupereze acești bani, timp în care compania CCI Construct a refuzat sau nu a avut capacitatea financiară să achite acest debit. Proiectul Evergreen presupune realizarea a 8 blocuri cu 12 nivele totalizând un număr de 510 apartamente. Deși dezvoltarea acestui proiect imobiliar presupune investiții de milioane de euro din partea companiei CCI Construct, vedem că în realitate, societatea condusă de familia Ciubotariu, nu are capacitatea de a-și achita facturile la utilități. CCI Construct încasează avansuri de zeci de mii de euro de la clienți cu promisiunea livrării unor apartamente noi în cadrul complexului. Cât de riscantă este încheierea unei astfel de tranzacții pentru clienți cu reprezentanții CCI Construct în condițiile în care există mari suspiciuni cu privire la bonitatea și capacitatea financiară a societății?  În 2020 CCI Construct a înregistrat pierderi de 657.939 lei în condițiile în care în anul anterior realizase un profit de 1,5 milioane lei. Însă cel mai îngrijorător aspect financiar al societății îl reprezintă creșterea datoriilor. Potrivit datelor oficiale din bilanțul societății, datoriile CCI Construct Company au crescut cu peste 20 de milioane de lei, de la 15 milioane de lei în 2019 la 36,4 milioane lei în 2020.

Rareș Neamțu

9 COMENTARII

  1. Mai oameni buni ăștia furau de foame pe timpul lui Ceaușescu,furau sacoșele de cumpăraturi prin cartier la colț iar după ’89 făceau „resturi” in Polonia.

  2. Cum puteți cumpăra de la asemenea personaje?! S-au îmbogățit pe banii cumpărătorilor de bună credință.Informați-vă înainte de a cumpăra cui dați banii.Ciubotariu face echipaj cu St.Popescu interlop si G.Amariei proxenent.Tovarăși de „White Horse” cu Mihăiță Tei-Tei pe la maraton de poker.

  3. Fratele hotului ce trage tepe în imobiliare a injunghiat o femeie nevinovată cu cutitul in gat in cartierul Mircea.Sunt cunoscuti demult pentru activitatea infractională.

  4. Nevasta-sa e interloapa si ea bate angajatele la salonul Lady French unde e patroana.Fratele ei cumnatul interlopului e gabor un pacatos rupe pacanelele prin oras.

  5. Muta măsa a mai avut puradei cand statea in mahala in Frumoasa inainte sa le dea Ceașcă ap. în CUG.Au ars de vii in casă că Muta se lovea cu vecinii în bacîr iar tacsu era bețiv pe la birt, după au făcut alți ciumardei.

  6. Evaziune fiscală,fals în declarații,mită.
    Dezvoltatorul imobiliar C.Ciubotariu declară la STAT profit pe zero la firmele lui în timp ce merge cu Porche Panamera și face concedii peste concedii în zone exotice.

  7. Se adună toți la Ciubotariu in week-end in Păun la jucat pocker.Au cabană specială,cuibușor de nebunii cu sclăvuț care le servește degustări de vinuri speciale.

  8. Cioropina vopsită îi ținea tira.Are instinctul in ADN.Familie infracțională de la bunică,mamă, nevastă…etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here