Dosar DNA: șpagă pentru un director din Primăria Iași, un colier de aur și 5.000 de euro. „Mi-a spus să bag banii în torpedo”

DNA a audiat oameni de afaceri dar și persoane din mediul interlop într-un dosar înregistrat la sfârșitul anului trecut și care-l viziează pe directorul de la Patrimoniu, Gabriel Teodorescu @ DNA a comunicat că: „Dosarul penal la care faceți referire este în lucru, în acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu vă pot fi puse la dispoziție” @ 7IAȘI a discutat însă atât cu denunțătorul din dosar, Marcel Vasiliu, cât și cu directorul acuzat, Gabriel Teodorescu @ Mita ar fi fost remisă pentru concesionarea unui teren al Primăriei pe care a fost construită ilegal o casă tip duplex @ Vasiliu a spus la DNA că i-a dat lui Teodorescu 5.000 de euro și un colier de aur de 25 grame pentru a soluționa concesionarea unui teren pe care a fost ridicată ilegal o casă pe care el a cumpărat-o și pe care nu o putea intabula @ Cei doi s-ar fi cunoscut prin intermediul unui om de afaceri cu conexiuni în Primărie, apropiat al lui Teodorescu, Victor Lefter @ Acesta a făcut parte din consiliile de administrație a două societăți subodonate Primărei, Termo Service SA și Servicii Publice Iași SA @ Teodorescu și Vasiliu ar fi discutat în mai multe rânduri în biroul lui Lefter, loc în care ar fi fost remisă și o parte din mită @ „(…) mi-a spus că mă costă 5.000 euro. Mi-a mai spus că în maxim 3 – 4 luni voi intra în posesia terenului, dar că trebuia să dau ceva, anume 2.000 euro. Aveam 1.000 euro la mine. (…) Ne-am întâlnit în parcare la Teatru și mi-a spus să bag 1.000 în torpedo”, a povestit denunțătorul

DNA Iași a chemat la audieri mai multe persoane, oameni de afaceri cu conexiuni în Primăria Iași, dar și interlopi, într-un dosar deschis ca urmare a unui denunț făcut anul trecut de către ieșeanul Marcel Vasiliu, zis Soficaru. În dosarul înregistrat cu numărul 145/P/2023, procurorii fac cercetări cu privire la o presupusă mită pe care Vasiliu i-ar fi dat-o în mai multe tranșe unui director din Primăria Iași cu atribuții în administrarea patrimoniului imobiliar aflat în proprietatea publică. Gabriel Teodorescu este director în Palatul Roznovanu de mai mulți ani, ascensiunea sa în cadrul instituției fiind pusă pe seama înregimentării politice în PSD, dar și a relațiilor apropiate pe care le are cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul primarului Mihai Chirica. La începutul anilor 2000, Teodorescu a mai fost implicat într-un dosar penal similar, fiind acuzat de luare de mită, însă cercetările efectuate de procurori la acea vreme au rămas fără finalitate.

Denunțătorul Marcel Vasiliu susține că ar fi dat mita ce consta într-o sumă de 5.000 de euro, dar și bijuterii, pentru ca Teodorescu să soluționeze favorabil o cerere depusă pentru concesionarea unui teren din zona Galata, unde Vasiliu cumpărase jumătate dintr-o locuință duplex. Imobilul fusese construit ilegal, parte pe un teren aflat în proprietatea Consiliului Local. Demersurile pentru intrarea în legalitate nu puteau fi efectuate decât după concesionarea terenului de sub clădire.

Dosarul a fost deschis de către DNA după ce Vasiliu a depus un denunț on-line direct pe site-ul instituției. Cercetările au fost preluate de către structura ieșeană, iar audieri au fost făcute și la sediul Direcției Generale Anticorupție.

DNA Iași a transmis că nu poate oferi informații privitoare la anchetă în acest moment.

„Dosarul penal la care faceți referire este în lucru, în acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu vă pot fi puse la dispoziție”, se arată în răspunsul transmis către 7IAȘI de către biroul de presă al DNA.

7IAȘI a discutat atât cu denunțătorul Marcel Vasiliu, zis Soficaru, cât și cu directorul Gabriel Teodorescu. Primul susține că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Teodorescu, ocazii cu care i-a dat acestuia mai multe sume de bani, dar și bijuteriile.

Întâlnirile ar fi fost intermediate de către Victor Lefter, om de afaceri cu conexiuni în primărie. În anii trecuți, Lefter a făcut parte din consiliile de administrație a două societăți comerciale subordonate primăriei, Termo Service SA și Servicii Publice Iași SA.

 

Pe de altă parte, directorul Teodorescu nu neagă că îl cunoaște pe Vasiliu sau că s-ar fi întâlnit cu acesta, dar că nu a luat mită.

„Mi-a spus că mă costă 5.000 de euro”

Vasiliu a cumpărat o casă, jumătate dintr-un duplex din zona Galata, însă locuința nu era intabulată. Acest lucru nu putea fi realizat deoarece o parte din construcție fusese ridicată pe un teren aflat în proprietatea primăriei.

Singura posibilitate juridică pentru a intra în legalitatea era concesionarea terenului de sub casă. Prin urmare, acesta a apelat la ajutorul lui Teodorescu, care, conform denunțului depus, s-a angajat să facă toate demersurile pentru promovarea unei Hotărâri de Consiliul Local în vederea concesionării terenului.

Vasiliu susține că îl cunoștea pe Gabriel Teodorescu, directorul responsabil de evidența patrimoniului, încă din copilărie, dar că întâlnirea cu acesta i-a fost intermediată de către Valentin Chiriac, cunoscut în mediul interlop din Iași sub numele de Vasile Asaftei, și de Victor Lefter, om de afaceri cu conexiuni în Primăria Iași. Acesta din urmă, prin intermediul unei societăți comerciale, stăpânește un teren din zona Sf. Andrei, în spatele Catedralei Mitropolitane.

„Prin martie – aprilie 2021, eram pe la primărie , iar un individ m-a trimis la Vasile Asaftei, care mi-a spus că are intrare la Gabriel Teodorescu. M-am dus cu el la Victor Lefter la birou, care l-a chemat la el pe Gabriel Teodorescu. Acesta m-a recunoscut, noi copilărind împreună în Mircea cel Bătrân. I-am explicat că am depus cerere la Patrimoniu pentru luare în concesiune sau vânzare. La vremea aceea nu știam suprafața exacta de măsurat. I-am și spus că nu se pune problema de plată”, a spus Marcel Vasiliu.

Discuțiile ar fi fost purtate chiar la biroul lui Victor Lefter din spatele Mitropoliei, loc în care s-a stabilit și modul în care vor fi împărțiți banii.

Șpagă în parcarea din spatele Primăriei: „Mi-a spus să bag 1.000 de euro în torpedo”

Marcel Vasiliu a detaliat cum a livrat banii în tranșe, dar și faptul că Teodorescu i-ar fi comunicat că o parte din bani ar fi trebuit să ajungă la un alt director din cadrul Primăriei Iași, Radu Grigoraș, șeful de la Exploatare Patrimoniu. Cu acesta din urmă nu ar fi avut însă vreo întâlnire directă în care să fi vorbit despre mită, iar Vasiliu susține că a și refuzat să-l ajute.

„Mi-a spus să ne vedem a doua zi. De față cu Victor Lefter, mi-a spus că mă costă 5.000 euro. Mi-a mai spus că în maxim 3-4 luni voi intra în posesia terenului, dar că trebuia să dau ceva, anume 2.000 euro. Aveam 1.000 euro la mine. A doua zi m-a sunat și mi-a spus că o să mă sune un topometrist. Acesta a venit la mine și a măsurat circa 150 metri pătrați. Teodorescu mi-a spus apoi că trebuie să ne vedem și m-a chemat în birou. I-am mai dat 1.000 euro în mână și mi-a spus că o să intre vânzarea în Consiliul Local și că în 1 – 2 luni voi obține terenul. Mi-a spus că trebuie să mai dau ceva, să fie 2.000 la el, 2.000 la Radu Grigoraș și 1.000 la Victor Lefter. I-am spus că ok, că pe mine mă interesează să intru în legalitate cu actele”, a mai povestit Vasiliu.  

Altă tranșă: un colier de aur de 25 de grame

Marcel Vasiliu susține că a fost purtat cu vorba timp de aproape opt luni, perioadaă în care a continuat să dea bani, primind în schimb promisiuni că documentele vor fi aprobate și că va intra în posesia terenului. În 2022, acesta ar fi plusat și, conform celor declarate și la DNA, i-a oferit lui Teodorescu un colier de damă din aur cu o masă de 25 de grame.

În cele din urmă, Vasiliu a recurs la o formă de protest extrem și s-a urcat pe sediul Direcției de Patrimoniu a Primăriei Iași de pe șoseaua Națională. Protestul nu a atras însă atenția asupra problemei sale și, mai mult, Vasiliu s-a ales cu o amendă.

„Mai trece o lună, nu s-a întâmplat nimic. Mi-a zis apoi că trebuie să-i dau bani și lui Grigoraș, că dacă nu, nu se face. I-am spus că îi dau 1.000 și că restul în câteva zile. Ne-am întâlnit în parcare la Teatru și mi-a spus să bag 1.000 în torpedo ca să îi dea lui Grigoraș. Mai trece o lună de atunci și nimic.

Ulterior m-am dus la Grigoraș care nu m-a ajutat. Apoi, Teodorescu mi-a spus să duc mia de euro la Lefter și apoi mi-a zis să stau liniștit. Au mai trecut două luni și nu s-a întâmplat nimic. Așa au trecut 6-8 luni din 2021 și tot nimic. Lefter mi-a spus că se rezolvă, dar nimic.

Teodorescu mi-a mai cerut prin toamnă o mie de euro ca să rezolve, dar i-am spus că nu îi mai dau nimic pentru că m-a tot purtat. În 2022, i-am dat lui Teodorescu un colier de damă de 25 grame cu lanț.  În 2022 m-am urcat și pe clădirea de la patrimoniu și am protestat pentru ce au făcut cei de acolo”, a relatat Vasiliu.  

Directorul Teodorescu: „Domnul Vasiliu a fost de foarte multe ori în audiență”

În ultimele săptămâni, oamenii legii au audiat mai multe persoane în acest caz, printre care s-ar număra Victor Lefter și Vasile Asaftei, cele două persoane care ar fi intermediat întâlnirile lui Vasiliu cu directorul Teodorescu. De altfel, Vasiliu susține că a dat de două ori declarații în acest dosar. Prima declarație ar fi dat-o la scurt timp după ce a depus plângerea în sistem on-line, iar cea de a doua audiere a avut loc recent la sediul Direcției Generale Anticorupție.

„Abia săptămâna trecută am fost chemat de o altă doamnă de acolo. Teodorescu nici nu mai vorbește cu mine de atunci”, a spus Vasiliu.

7IAȘI l-a contactat pe directorul Gabriel Teodorescu. Acesta nu a oferit detalii cu privire la relația pe care o are cu denunțătorul Marcel Vasiliu și nici nu a comentat acuzațiile aduse de acesta la DNA.

Nu am nicio cunoștință de așa ceva. Nici nu cunosc. Domnul Vasiliu a fost de foarte multe ori în audiență, problema lui este că încalcă legea și nu am cum să-l ajut. Despre afirmațiile dumnealui, este liber să spună ce vrea”, a spus Gabriel Teodorescu, directorul Direcției de Evidență a Patrimoniului.

Tudor LEAHU

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here