Licitația pentru fostul Cinema Tineretului, o minciună electorală marca Chirica. Bani, de unde? „Nu am idee. Chiar nu știu”

oplus_0

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, primarul Mihai Chirica lansează fumigene electorale cu milioane de euro doar pe hârtie. Primăria, prin intermediul Ateneului Național din Iași, a lansat o licitație de peste 4 milioane de euro privind reabilitarea clădirii Cinema Tineretului de pe strada Lăpușneanu, clădire care a fost prezentată ani la rând doar în machete și conferințe de presă. Actuala conducere a Ateneului Național din Iași nici măcar nu știe dacă are banii în conturi. „Nu am idee, trebuie să vorbesc cu directorul economic. Chiar nu știu, m-ați făcut curios. O să mă interesez”, a spus Gheorghiță Rusu Persic, directorul interimar al Ateneului Iași.

 

Primarul Mihai Chirica a pornit ofensiva fumigenelor electorale. Printre proiectele fluturate de Mihai Chirica în ultimii 8 ani se numără și reabilitarea celor două cinematografe de pe strada Alexandru Lăpușneanu. În ultimii ani, Mihai Chirica și Andrei Apreotesei, fostul director de la Ateneul Național din Iași, au fluturat proiectele de reabilitare ale Cinematografului Trianon și Cinematografului tineretului.

Ani buni de stagnare! În an electoral, iar se reabilitează Cinema Tineretului

Chirica și Apreotesei s-au lăudat încă din mandatul 2016 – 2020 cu reabilitarea cinematografelor de pe strada Lăpușeanu, odată cu preluarea clădirilor de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Fimelor (RADEF). De atunci și până în prezent, administrația Chirica a făcut de toate, propagandă, conferințe de presă în aer liber, zeci de poze și machete, studii fluturate an de an. Abia în februarie, în an electoral, Ateneul Național din Iași a lansat procedura de reabilitare a clădirii în care a funcționat Cinema Tineretului. Imobilul ar urma să fie transformat după modelul Coloseumului Bragadiru, o berărie de la începutul secolului XX.

Chirica și Apreotesei, conferință de presă pentru lansarea proiectului în fața clădirii în 2021

Ateneul Național din Iași a lansat în februarie 2024 o licitație de peste 21.000.000 lei (peste 4 milioane euro) pentru „reabilitare funcțională și arhitecturală” a clădirii Cinema Tineretului, cu termen de depunere a ofertelor la finalul lunii aprilie 2024. În vara anului 2021, primarul Mihai Chirica și Andrei Apreotesei au organizat o conferință de presă pe strada Lăpușneanu, în fața Cinema Tineretului, în care anunțau inițierea documentației pentru refacerea clădirii.

Destinația propusă va fi de cinematograf și galerie de artă, cuprinzând spații pentru proiecții și spectacole cu o capacitate de aproximativ 160 de locuri, două săli pentru expoziții și workshopuri, birouri, un spațiu pentru evenimente performative în aer liber etc. Proiectul de astăzi face parte din efortul nostru de a reda străzii Lăpușneanu farmecul de altădată. În același timp, reprezintă și onorarea unei promisiuni pe care am făcut-o ieșenilor, aceea de a păstra vie și de a promova zestrea arhitectonică și culturală a bătrânului, dar nemuritorului Iași, susținea Mihai Chirica.

Au urmat trei ani în care proiectul Cinema Tineretului a fost fluturat electoral de Mihai Chirica. Clădirea a fost data în administrare Ateneului condus la vremea repsectivă de Andrei Apreotesei, instituție care a mai dat din când în când fonduri pentru studiile de fezabilitate și documentații tehnice.

Directorul Ateneului nu știe dacă are banii în cont pentru a reface Cinema Tineretului

Deși a lansat o procedură de peste 21.000.000 lei, actuala conducere a Ateneului Național din Iași nici măcar nu știe dacă are banii în conturi.

„Nu am idee, trebuie să vorbesc cu directorul economic. Chiar nu știu m-ați făcut curios. O să mă interesez. Nu eram director atunci”, a spus Gheorghiță Rusu Persic, directorul interimar al Ateneului Iași.

Persic a ajuns director interimar al Ateneului la finalul lunii ianuarie 2024, cu circa o săptămână înainte de lansarea procedurii pe sistemul electornic de achiziții publice. Persic a preluat conducerea Ateneului după ce Apreotesei a fost numit manager la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Totuși, Apreotesei este mai mereu prezent la Ateneu, el fiind cel care controlează și acum ceea ce se întâmplă la instituția subordonată primăriei.

Cinema Trianon a fost lăsat de izbeliște! Chirica promitea 28.000.000 lei pentru reabilitare

În ceea ce privește Cinema Trianon (fostă Republica), totul s-a rezumat la filmulețe și studii, fără nicio finalitate în proiect. Clădirea a fost acoperită de mashe immense și lăsată în continuare în paragină. Chirica vorbea la un moment dat de mutarea sediului Operei Naționale în acel imobil, însă proiectul a fost pus pe pauză. În 2020, primarul Chirica susținea că treabilitarea clădirii va costa 28.000.000 lei, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați în Consiliul Local, fără nicio finalitate însă.

UPDATE– Ateneul Național din Iași a formulat un răspuns în cursul zilei de astăzi, 25 aprilie 2024, referitor la situația celor două clădiri. Cei de la Ateneu au susținut că dispun de fondurile necesare demarării proiectului.

Cu privire la Cinematograful Tineretului, vă transmitem că după obținerea autorizației de construire nr. 22/ 17.01.2024, a fost demarată procedura simplificată privind executarea lucrărilor de construire pentru Reabilitare arhitecturală și funcțională – Cinematograf Tineretului, cu respectarea tuturor prevederilor legale, adică, în special, având fondurile necesare realizării acestor intervenții. Prin urmare, vă confirmăm existența sumelor, conform indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local, în cuantum de 27.074.906 lei, care provin din fonduri de la Bugetul Local al Municipiului lași și de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Etapele execuției sunt cele prevăzute în proiectul tehnic, iar alocarea fondurilor este specifică instituțiilor publice – ordonatori terțiari de credite. În ceea ce privește Cinematograful Trianon, suma alocată pentru realizarea expertizei tehnice, care este momentan în desfășurare, este de 98.294” lei.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here