INVESTIGAȚIE: primarul și secretarul și-au teleportat terenurile la drumul european, lângă conexiunea cu viitoarea autostradă A8

Primarul Ioan Alexa împreună cu seceretarul orașului, Iulian Mairean, și-au tras două terenuri aflate la drumul european, în proximitatea viitoarei conexiuni cu autostrada A8, fără a avea dreptul legal @ Cele două terenuri însumează 4.300 mp, iar cei doi parteneri de hoție au scos imobilele la vânzare împreună pentru aproximativ 140.000 de euro @ Terenurile au ajuns în proprietatea celor doi prin moștenire, urmare a unor proceduri de retrocedare instrumentate de Primăria Podu Iloaei @ Semnătura primarului Alexa nu apare pe documentele ce privesc retrocedarea, acestea fiind semnate de către viceprimarul Ioana Surugiu și secretarul Iulian Mairean @ În februrie 2023, Primăria Podu Iloaiei a pus în posesie două bătrâne, Necula Paraschiva și Gafencu Veronica, pe cele mai bune două parcele din rezerva de teren a Primăriei @ Cele două femei sunt rudele primarului, iar poziționarea parcelelor care formează rezerva de teren a fost stabilită în urma unor operațiuni cadastrale coordonate de primar cu doar un an înainte @ Moștenitorii direcți ai celor două parcele de teren au fost de fapt Gelu Alexa, tatăl primarului, și secretarul Iulian Mairean @ Pe 23 august 2023, Prefectura a emis titlurile de proprietate pe cele două loturi de teren, iar acestea au fost intabulate

Primarul liberal Ioan Alexa trage un megatun imobiliar pe ultima sută de mandat. În ultimele luni, Alexa s-a preocupat mai mult de îmbogățirea lui și a familei prin devalizarea patrimoniului public al primăriei pe care o conduce.

Primarul Ioan Alexa împreună cu seceretarul orașului, Iulian Mairean, și-au tras două terenuri aflate la drumul european, în proximitatea viitoarei conexiuni cu autostrada A8, fără a avea dreptul legal. Cele două terenuri însumează 4.300 mp, iar cei doi parteneri de hoție au scos imobilele la vânzare împreună pentru aproximativ 140.000 de euro! Ambii și-au tras terenurile sub forma unor moșteniri, deși nu avea dreptul legal de punere în posesie în zona respectivă. Școlit între ale golăniilor la academia liberală, primarul Ioan Alexa a coordonat toată schema de la un capăt la celălalt, însă nu a semnat niciun document. În schimb, au fost băgați la înaintare viceprimarul orașului, Ioan Surugiu, și secretarul Iulian Mairean.

 

Șmecherii care conduc și-au tras partea leului

Începând cu 2022, primarul Alexa a contractat serviciile firmei Hotarnic pentru efectuarea de măsurători cadastrale și realizarea evidenței terenurilor Primăriei Podu Iloaiei pentru a fi intabulate. Alexa personal a gestionat relația cu firma de cadastru și a cerut în mod expres ca suprafețele determinate în plus la măsurători să fie translatate mutate în zona Colegiului Tehnic, la drumul european. Alexa a dispus ca rezerva de terenuri Primăriei să fie poziționată în final  lângă Colegiul Tehnic cu ieșire directă la drumul european. Terenurile au fost intabulate și introduse în intravilan, fiind transformate din terenuri agricole în terenuri construibile. Întrucât accesul direct din parcelă la drumul nu este permis, a fost  creat pe hârtie un drum de acces între Colegiul Tehnic și parcela Primăriei. Pe 7 februarie 2023, Comisia Locală de Fond Funciar condusă de primarul Ioan Alexa și de secretarul Iulian Mairean pune în posesie pe defunctele Necula Paraschiva și Gafencu Veronica pe cele mai bune două parcele create lângă Colegiul Tehnic, la drumul european, cu 1.500 mp și respectiv 2.800 mp. Cele două persoane puse în posesie sunt de fapt rudele primarului Alexa și a secretarului Mairean. posesie a tatălui primarului și a secretarului orașului Podu Iloaiei. Astfel, moștenitorii direcți ai celor două parcele de teren au fost de fapt Gelu Alexa, tatăl primarului, și secretarul Iulian Mairean. Pe 23 august 2023, Prefectura a emis titlurile de proprietate pe cele două loturi de teren, iar acestea au fost intabulate.

 

Au renunțat gratis, în favoarea primarului, la un teren de 100.000 de euro

Punerea în posesie a celor două parcele este ilegală. Cei doi nu aveau dreptul de a fi puși în posesie pe parcele respective. În cazul tatălui primarului, suspiciunea rezonabilă este că nici măcar nu mai avea dreptul de a beneficia de punere în posesie. Reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut pe numele bunicilor primarului, iar moștenitorii au beneficiat de acest drept în trecut. Ba chiar moștenitorii și-au împărțit bunurile succesorale între ei cu mult timp înainte, fiind întocmite certificatele de moștenitori ca urmare a dezbaterilor succesorale. După accederea în funcția de primar, Alexa a început demersurile pentru a-și pune tatăl în posesie cu mai multe suprafețe de teren. În cazul celor 2.800 mp de la drumul european, tatăl primarului a acționat și în numele celorlalți moștenitori, având procură notarială din partea acestora să îi reprezinte.

După ce primarul Alexa și-a pus tatăl în posesie cu terenul respectiv, în fața notarului s-a făcut partajul între moștenitorii de drept, în ziua de 12.09.2023 fiind întocmit atât certificatul suplimentar de moștenitor cât și partajul între aceștia. Tatăl primarului, Gelu Alexa, atât în nume propriu cât și de mandatar al celorlalți moștenitori a hotărât ca cei 2.800 mp de teren de la drumul european să-i revină în întregime lui fără niciun fel de despăgubire sau sultă față de ceilalți moștenitori. Așadar, încă de la început, conform procurilor, tatăl primarului era singurul beneficiar al acestei moșteniri! De ce ar fi renunțat ceilalți moștenitori la câteva zeci de mii de euro? Cât de real este dreptul la moștenire? Ce le-a spus Alexa celorlalți moștenitori de au renunțat gratis la o avere?

 

Au mutat terenul din pix sporindu-i valoarea

La Mairean, schema a fost mai simplă. Punerea în posesie s-a făcut direct pe bunica sa, Necula Paraschiva, decedată în urmă cu mulți ani. Acum, în calitate de moștenitor, Mairean ia terenul de 1.500 mp și vrea să-l vândă la pachet cu cel al primarului Ioan Alexa. La fel ca și în cazul primarului, bunica secretarului nu avea drept de punere în posesie în zona respectivă. Însă, având în mână pixul și puterea de decizie, secretarul și primarul au mutat aceste terenuri într-o zonă mai valoroasă, câștigând astfel zeci de mii de euro în dauna patrimoniului public al orașului. Alex, în calitate de primar, a participat la ședințele în care s-a decis traseul autostrăzii A8 pe teritoriul județului Iași. Alexa a știut cu mult timp înainte pe unde va trece autostrada pe raza orașului Podu Iloaiei și a folosit aceste informații pentru ca terenurile din proximitatea conexiunii cu A8 să fie luate de el sau familia sa. Acum, terenul luat cu japca este scos la vânzare, iar suma solicitată reflectă tocmai avantajele artificiale create de primar prin prisma funcției pe care o deține.

 

Alexa și Maierean vor 137.000 euro pe terenurile luate cu japca

Terenul de 4.300 mp a fost scos la vânzare imediat ce familia primarului Alexa a finalizat procedurile de întabulare. Deși oficial cele două terenuri au proprietari diferiți, imobilul a fost scos la vânzare ca un tot întreg. Iar persoana care a discutat cu agentul imobiliar și s-a ocupat de procedurile de scoatere la vânzare a terenului este chiar primarul Ioan Alexa. Terenul a fost pus pe site-ul agentiei Palace Imobiliare pe data de 11 martie 2024 și ulterior a fost promovat pe alte site-uri de vânzări. Prețul pe care primarul vrea să îl obțină pe cei 4.300 mp de teren este de 137.600 euro, respectiv 32 euro/mp! Conform descrierii, terenul luat cu japca de familia primarului va avea conexiune și cu autostrada A8, fiind în aproprierea nodului de legătură cu Podu Iloaiei.

Terenul cu o suprafață de 4.300 mp, înscris în intravilanul UAT Podu Iloaiei este situat într-o zonă în plină expansiune deoarece terenul se învecinează cu viitorul nod al A8 -Podu Iloaiei, proiect în derulare, iar terenul are deschidere la E85”.

Așadar, primarul în complicitate cu secretarul comunei și-au atribuit în mod ilegal două terenuri poziționate strategic folosindu-se de informațiile și de funcțiile avute astfel încât să realizeze un câștig de peste 130.000 euro!

 

Primarul fuge

7IAȘI i-a solicitat primarului Ioan Alexa să explice situația privind împroprietărirea ilegală a tatălui său cu un teren care valorează peste 100.000 de euro! Nu a binevoit să răspundă, aceasta fiind atitudinea sa față de toate solicitările formulate de reporterii 7IAȘI de-a lungul timpului. Primarul Alexa a refuzat de fiecare dată să dea explicații despre modul cum sunt cheltuiți banii publici sau despre modul în care familia sa a primit mai multe terenuri de la Primăria pe care acesta o conduce. În schimb, ipocrizia primarului liberal este fără margini. Într-o postare de pe pagina personală de ”facebook” Ioan Alexa își arată disponibilitatea de a clarifica orice fel de suspiciune existentă la adresa sa.

Dragilor, Sunt un om onest și deschis față de voi. Nu sunt simple vorbe, v-am demonstrat asta în cei 8 ani de când vă reprezint. 4 ani în calitate de consilier și alți aproape 4 ani în calitate de primar. E foarte posibil să fi observat că a început deja campania electorală. În mod neoficial, evident. Un singur răspuns am: oricine dintre dumneavoastră vrea să mă întrebe ceva, îl aștept la primărie! Am ușa biroului meu deschisă de aproape 4 ani. Și știți asta.” este mesajul postat de primarul Ioan Alexa pe pagina de Facebook pe data de 20 martie 2024.

În consecință, reporterii 7IAȘI i-au solicitat să facă publice documentele prin care tatăl său a luat cei 4.300 mp de teren situați la drumul european. Evident că liberalul Alexa nu a făcut acest lucru și fuge de reprezentanții mass-media pentru a nu da explicații.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here