Proiect de peste 10 milioane de euro în Valea Lupului! Unitate nouă de învățământ de tipul ”Școala verde”

Comuna ieșeană Valea Lupului va beneficia de o nouă investiție în domeniul educațional, proiect cu o valoare de peste 51 milioane lei (peste 10 milioane euro). Autoritatea locală va ridica, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, o unitate de învățământ de tipul ”școala verde”, clădire care va acoperi nevoile educaționale în întreaga localitate.

Proiect nou în comuna Valea Lupului. Autoritatea locală va beneficia, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de o investiție în domeniul educațional, o nouă unitate de învățământ care să răspundă nevoilor comunității. Este vorba de proiectul ”construire școală verde în comuna Valea Lupului”, obiectiv obținut în cadrul apelului PNRR/2023/C15/MEDIU/I10 “Construire și dezvoltarea unei rețele -pilot de școli verzi” și unde administrația locală a obținut pentru investiția depusă 100 puncte. Valoarea proiectului este de 51 milioane lei, din care eligibili sunt 47,3 milioane lei.

”Având în vedere creșterea semnificativă a populației tinere și a numărului de elevi în comuna Valea Lupului în ultimii ani s-a constat imperios necesar construirea unei școli pentru ciclul gimnazial și liceal în această comunitate. În luna iulie 2023 a fost depusă cerere de finanțare pentru obiectivul privind construirea unei școli verde în comuna Valea Lupului, în vederea finanțării în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 15 – Educație, Reforma 6, Investiția 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi”, au transmis reprezentanții Primăriei din Valea Lupului.

Clădirea propusă va avea funcțiunea de școală verde cu un regim de înălțime D+P+1E+1E parțial (demisol, parter, un etaj si un etaj partial). Construcția va fi o unitate de învățământ care operaționalizează conceptul de „Școală verde”, iar în procesul de proiectare s-a urmărit crearea unui mediu sănătos, în timp ce economisește resurse, generează energie electrică proprie și folosește tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Prin prezentul proiect se propune realizarea unei școli verzi noi cu 19 clase, 15 pentru gimnaziu și 4 pentru liceu, adresând nevoia de creştere a capacităţii de răspuns a Comunei Valea Lupului la problemele sociale, educaționle şi economice ale comunităţii, prin: satisfacerea cerințelor populației cu privire la infrastructura educațională; dezvoltarea infrastructurii educaționale bazată pe educația pentru protecția mediului înconjurător; dezvoltarea capitalului uman (înscrierea în învăţământul gimnazial și liceal, reducerea abandonului şcolar, în principal în rândul grupurilor vulnerabile etc); dezvoltarea posibilităţilor de  educare; îmbunătăţirea accesibilităţii, atractivităţii şi calităţii mediului rural; reducerea excluziunii socio-spaţiale si sociale a locuitorilor, mai ales a celor ce fac parte din grupurile vulnerabile”, au mai spus reprezentanții Primăriei comunei Valea Lupului.

Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea infrastructurii școlare la nivelul Comunei Valea Lupului din județul Iași prin construcția unei școli noi verzi, care să respecte principiile de sustenabilitate, să fie adecvată conceptului de școală prietenoasă cu mediul și care să aibă un curriculum la decizia școlii adaptat educației pentru protecția mediului înconjurător în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă în vederea asigurării unui proces educațional de calitate, modern, pentru elevii din mediul preuniversitar, la nivelul comunei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here