Sărbătoare la Centru de Fertilitate: 100 de bebeluşi au venit pe lume la Iaşi prin fertilizare in vitro

La Iaşi s-au născut 100 de copii prin fertilizare in vitro. La Centrul de Fertilitate, reproducerea umană asistata a fost sărbătorită împreună cu bebeluşii care au luminat multe familii.

 

Costurile ridicate ale acestei proceduri sunt în continuare un obstacol pentru multe cupluri. Medicii specialişti atrag atenţia asupra sprijinirii de la stat a familiilor infertile.

 

Primul copil conceput prin fertilizare în vitro din zona Moldovei s-a născut în 2010. Acum, în unie 2013 numărul bebeluşilor aduşi pe lume prin reproducere asistată a ajuns la 100. La aceştia se adaugă încă 17 mame care aşteaptă ca în câteva luni să nască.

 

Costul unei proceduri de fertilizare asistată se ridică la circa 15.000 de lei. Până la începutul acestui an, o bună parte din sumă era asigurată prin programul naţional.

 

Mamele care acum îşi strâng copii la piept se consideră cele mai norocoase. Unele dintre ele au născut gemeni, în urma procedurii de fertilizare. Multe au devenit mame şi după 10 ani de încercări nereuşite.

 

Patru bebeluşi s-au născut după ce iniţial embrionii au fost ţinuţi doi ani la minus 196 de grade celsius, iar apoi dezgheţaţi şi transferaţi în uterul mamei.

 

Rata de reuşită la Iaşi a naşterilor prin metode de reproducere umană asistata este de 40%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here