Urmărit penal de DNA, prorectorul UMF recunoaște: are o avere de peste 1 milion de euro

Adrian Covic, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa, a recunoscut în sfârșit că are o avere uriașă  În declarația de avere completată pentru veniturile din anul 2016, Covic a recunoscut că are în conturi peste jumătate de milion de euro  Covic este urmărit penal de DNA Iași pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu

Acuzat de corupție de procurorii DNA și de incompatibilitate, conflict de interese și dobândirea ilegală a averii de către Agenția Națională de Integritate, Adrian Covic, actualul prorector pentru cercetare al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa a  decis în sfârșit să facă publice detalii despre averea impresionantă pe care o deține.

Covic a completat recent o declarație de avere ceva mai detaliată decât alte documente de acest fel, puse la dispoziția opiniei publice în perioada în care era director al Spitalului Parhon. Ani la rând, Covic a încercat să ascundă astfel averea impresionantă pe care o are și asta deoarece atât presa ieșeană cât și ANI și DNA l-au acuzat pe fostul manager de la Parhon că a încasat ilegal sume considerabile de bani de la firmele cu care Spitalul Parhon încheiase contracte pentru unele servicii medicale sau furnizarea unor cantități de medicamente. Precizăm cu acest prilej că principalii sponsori ai lui Covic a fost grupul de firme Fresenius.

Zeci de conturi în bancă

Astfel, familia Covic își ține banii la două dintre băncile comerciale din Iași, Raiffeisen și BRD. După cum se poate observa la capitolul „active financiare”, Adrian Covic începe completarea declarației de avere cu banii pe care îi are în conturile de la Raiffeisen. La această bancă, Covic are nici mai mult nici mai puțin decât 7 conturi în care deține următoarele sume: 240.960 lei, 3.200 Euro, 122.881 Euro, 323.589 lei, 41.316 lei, 214.193 lei. La BRD, Covic a deschis următoarele conturi în care deține următoarele sume: 6.471 euro, 41.506 dolari americani, 60.538 lei, 2.500 franci elvețieni, 196 lire britanice, 5.451 euro. 85.462 euro, 667 lei, 10.426 dolari americani.  13.820 dolari americani, 30.224 euro.

Cu alte cuvinte, familia Covic a declarat că deținea la sfârșitul anului 2016, 839.947 lei, 253.689 euro, 107.068 dolari americani , 2.500 franci elvețieni și 198 lire britanice. Dacă convertim sumele în monedă europeană, rezultă că familia Covic deține în bănci 550.000 euro. De asemenea, imobilul în care locuiește însă familia Covic este însă o casă situată în Copou, pe alea Ghica Vodă nr.36, cumpărată în anul 2010 cu 400.000 euro. Luând calcul și celelalte prorietăți, putem trage concluzia că familia Covic, formată din doi bugetari, recunoaște în sfârșit faptul că în ultimii ani a produs peste 1 milion de euro. În total, familia Covic a mai declarat că deține 3 apartamente și două case, din  care una este cea din Copou. Se mai menționează că un apartament și o casă au fost moștenite de soția sa Adina. În anul 2008, familia Covic a mai cumpărat o casă în municipiul Iași de la familia Fitterman, cunoscuții antreprenori în domeniul medical, cu 100.000 euro. S-ar părea că această proprietate nu se mai află acum în posesia familiei Covic. Jurnalișții 7 Est nu au reușit să-l contacteze pe Adrian Covic, dar avocata acestuia, Natalia Moșneguțu, a declarat că acesta nu dorește să ofere nici o declarație. „Averea domnului Covic a fost dobândită legal. În ceea ce privește dosarul de la DNA, acesta nu a fost încă finalizat”, a spus Natalia Moșneguțu.

Urmărit penal de DNA

În cazul lui Covic, DNA a început urmărirea penală în anul 2014 pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, mai multe infracțiuni de conflict de interese și mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Cercetările au scos la lumină faptul că Adrian Covic a luat mită de la firmele Fresenius Medical Care, Fresenius Kabi, Avitum SRL, în mai multe „moduri”. Aceste firme i-au remis lui Covic fie bani cash, fie i-au alimentat conturile în baza unor contracte de sponsorizare, în baza unor contracte de consultanță sau i-au plătit o serie de prelegeri pe care le-ar fi ținut în cadrul unor seminarii. Infracțiunile de conflict de interese se referă la faptul că în calitate de manager al Spitalului Parhon a încheiat în numele unității medicale mai multe contracte cu firmele din grupul „Fresenius” pentru închirierea unor spatii și terenuri aparținând unității medicale, dar și a unor contracte de furnizare a utilităților. Fresenius a preluat în urmă cu circa 12 ani Centrul de Dializă de la Spitalul Parhon și avea nevoie de spațiile și terenurile respective pentru a-și desfășura activitatea.

Directorii firmelor de medicamente au fost complici

De asemenea, DNA Iași a început urmărirea penală și împotriva reprezentanților sau directorilor firmelor de medicamente implicate. Este vorba despre Alexandru Ciolan- reprezentantul firmei Fresenius Medical Care, Nicoleta Gianina Alexuc și Cornel Laurentiu Iofcea, de la firma Fresenius Kabi, Gheorghe Bulat-reprezentant al firmei Avitum SRL (parte a grupului B.Braun), Cătălina Sârbu – director Parexel International SRL etc. O parte din acești directori, precum și firmele pe care le reprezintă, sunt vizați de acuzațiile de dare de mită. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și împotriva Mariei Covic, mama lui Adrian Covic.

În același timp, ANI a emis un comunicat în care a arătat că o bună parte din averea lui Covic, în valoare de circa 407.000 euro, a fost dobândită ilegal sesizând Curtea de Apel Iași pentru ca suma să fie confiscată. Magistrații Curții de Apel au suspendat judecarea dosarului până la soluționarea definitivă a dosarului de la DNA.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here