Nicolae Tomescu, cel căruia angajații radioului public i-au cerut public demisia din funcția de redactor-șef, folosește pagina de Facebook a Radio Iași pentru a promova teorii conspiraționiste, personaje controversate, precum poetul și liderul legionar Radu Gyr, dar și jurnalele propriilor călătorii prin țară. Pe 2 martie 2025, Tomescu posta pe pagina de Facebook a Radio Iași o „evocare” a personalității lui Radu Gyr, legionar și propagandist fascist. Chiar Institutul „Ellie Wiesel” a atras atenția în repetate rânduri că promovarea numelui fostului lider legionar intră sub incidența legilor privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist. În anii trecuți, Tomescu posta pe pagina radioului public articole conspiraționiste din surse obscure despre efectele vaccinului anti-covid. Luni dimineață, angajații Radio Iași au solicitat public demisia lui Tomescu, după ce cu o seară înainte, președintele IICCMER Daniel Șandru a avut o poziție similară urmare a unei postări făcută de redactorul șef pe pagina radioului public în care susținea că membrii BEC care au invalidat candidatura lui Călin Georgescu, „nu au prezentat argumente, raționamente și dovezi legale”.
Anti-vaccinist convins și admirator al unor personaje emblematice ale mișcării legionare, redactorul-șef al postului Radio Iași a provocat un noul val de indignare printre proprii colegi și ascultători.
Nicolae Tomescu-Stahie a postat recent pe pagina oficială de Facebook a Radio România Iași un comentariu personal în care critica decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la președinția României. Postarea lui Tomescu a atras o serie de reacții negative, acestuia cerându-i-se demisia din funcție.
Nicolae Tomescu nu se află la primul derapaj de acest fel în care folosește pagina de facebook a instituției pentru a promova mesaje controversate.
Pe urmele Dianei Șoșoacă: o evocare a poetului legionar Radu Gyr
Pe 2 martie 2025, Nicolae Tomescu a împărtășit pe pagina de facebook a Radio Iași o evocare a poetului Radu Demetrescu (care scria sub pseudonimul Radu Gyr).
Gyr a fost poet și propagandist al Mișcării Legionare, comandant și demnitar în cadrul Ministerului Educației. Este considerat un ideolog al mișcării. El a făcut parte din lotul „jurnaliștilor fasciști”, primii care au fost condamnați în temeiul legii 312/1945 care pedepsea „propaganda fascisto-legionară”. Decizia de condamnare din 1945 nu a fost casată, ceea ce face ca numele lui Radu Gyr să intre sub incidenta OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
Numele lui Gyr a fost evocat și de europarlamentarul Diana Șoșoacă, cea căruia i-a fost interzisă candidatura la președinția României, tocmai din aceste considerente. Iar Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel” a depus împotriva acesteia o plângere la Parchet pentru afirmațiile sale.
Antivaccinist convins. Pagina Radio Iași, folosită pentru promovarea teoriilor conspirației
Nicolae Tomescu s-a folosit de pagina de internet și cea de facebook a Radio România Iași pentru a-și promova teoriile conspiraționiste. Antivaccinist convins, Tomescu a postat în mai multe rânduri despre „efectele” vaccinului anti-Covid, informații culese de pe site-uri obscure și care au fost postate pe paginile oficiale ale Radioului. Ulterior, Nicolae Tomescu a căutat să șteargă acele postări, însă au rămas suficiente capturi ca dovadă.
De exemplu, în decembrie 2021 Tomescu posta atât pe contul său, cât și pe cel al Radioului că: „M-am declarat de la «începuturi» adversar al tribulațiilor politice (cu rol de «resetare planetară») și al «noii religii» (Covid). Reamintesc faptul că a pune întrebări nu înseamnă a ataca democrația”. Tomescu prelua un articol de pe un site conspiraționist care cita un „fost expert” al Organizației Mondiale a Sănătății care susținea că nu există nicio pandemie. După ce postarea a ajuns în spațiul public și i s-a atras atenția, Tomescu a șters conținutul acesteia.
Scandal cu angajații Radio Iași
În ultimii ani, angajații Radio Iași au protestat în mai multe rânduri în fața unor măsuri impuse sau adoptate de Nicolae Tomescu. În noiembrie 2023, angajații instituției s-au arătat nemulțumiți de faptul că Tomescu a promovat o casieră din SRR pe post de moderator al unei cunoscute emisiuni de folclor. Tomescu i-a facilitat această funcție casieriței Doina Badea, care nu avea nici un fel de experiență în domeniu, dar care a ajuns direct în emisie pentru că era protejata redactorului-șef.
Postează pe contul instituției fotografii din vacanțele personale
Tomescu se folosește și de infrastructura publică pentru a-și promova propriile călătorii în țară sau în străinătate, călătorii care sunt din ce în ce mai dese. Pe pagina de Facebook a Radio Iași apar frecvent comentarii și fotografii făcute de Nicolae Tomescu, despre care spune că sunt în interesul ascultătorilor.
„Am sistematizat ultimul meu demers („Calator prin Uzbekistan”, concediul din perioada 27 octombrie-3 noiembrie 2023), „firul narativ” care vă oferă detalii inedite, informații puțin/deloc/ cunoscute, imagini spectaculoase”, spunea Tomescu pe pagina Radio Iași în ianuarie anul trecut.
În februarie 2025, Tomescu a publicat imagini dintr-o altă călătorie personală direct pe pagina radioului. „Inedit… Pornisem din Erjavčeva koča-Vršič /locul unde sunt cazat până mâine dimineață, atunci când mă voi îndrepta către Piran, pe țărmul Mării Adriatice); am atins Vršič Pass, cel mai înalt pas de munte din Slovenia; călăuzit de noii mei amici /Gašpar și Hector/, m-am bucurat să văd fosta cabană a fostului președinte iugoslav Iosip Broz Tito (născut din mamă slovenă și tată croat)”, spunea Tomescu într-o altă postare.
Proteste din cauza inechităților salariale
În februarie anul trecut, salariații au trimis o scrisoare către Parlamentul și Comisia Europeană în care au reclamat situația din instituție, după ce vreme de mai multe săptămâni au protestat public față de inechitățile salariale între simplii angajați și conducere. Nicolae Tomescu are un salariu de circa 11.500 lei net, în vreme ce unii redactori ai postului de radio ajung abia la 3.500-4.000 lei net lunar.
Angajații Radioului i-au cerut demisia lui Tomescu: „Practici care au afectat grav credibilitatea editorială și imaginea postului public regional”
După postarea de duminică seară, în care a criticat decizia BEC, angajații Radio Iași, i-au cerut din nou public demisia lui Tomescu. Jurnaliștii au cerut și demisia managerului Claudia Crăcăleanu, cea care a tolerat ieșirile redactorului-șef. Crăcăleanu a fost redactor-șef interimar pe perioada cât Tomescu a fost demis, iar ulterior a fost numită manager.
„Redacția Știri Radio România Iași se delimitează ferm de practicile care au afectat grav credibilitatea editorială și imaginea postului public regional (…) În acest context, afirmațiile publicate aseară, 9 martie 2025, de redactorul-șef, Nicolae Tomescu, pe pagina de Facebook a Radio Iași, cu privire la decizia Biroului Electoral Central de a respinge dosarul de candidatură înregistrat de Călin Georgescu, reprezintă o nouă dovadă a derivei editoriale și a unui management păgubos pentru un post public regional. Ne delimităm total față de acestea!”, arată jurnaliștii de la Radio Iași.
Contul Radio Iași folosit pentru criticarea deciziei BEC împotriva lui Călin Georgescu
În plus, Tomescu i-a blocat accesul la pagină lui Daniel Șandru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), după ce acesta i-a atras atenția că a derapat de la etica profesională.
„Blocarea accesului la pagina de Facebook Radio Iași a președintelui executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romanesc, în urma unei întrebări publice legitime, arată un dispreț față de principiile transparenței, dar și o detașare completă față de orice potențială tragere la răspundere”, mai susțin aceștia.
Conducerea IICCMER a cerut demisia lui Tomescu de la șefia Radio România Iași
De altfel, Daniel Șandru i-a cerut și el demisia lui Tomescu pentru răspândirea de informații false. Acesta postase pe pagina Radio Iași un comentariu critic la adresa membrilor BEC care nu au prezentat dovezi legale privind respingerea candidaturii lui Georgescu, deși acest for a ieșit public cu explicațiile necesare. ”Lui Călin Georgescu i-a fost interzisă, de BEC (10 voturi la 4), participarea în alegerile prezidențiale, deși a adus în sprijinul său 324.000 de semnături. Se pare că membrii Biroului Electoral Central care au invalidat candidatura nu au prezentat argumente /raționamente și dovezi legale”, a fost postarea respectivă.
Redactor-șef de 18 ani! Demis de conducerea Societății Române de Radiodifuziune a câștigat postul în instanță
Tomescu este redactor șef al postului Radio Iași de 18 ani, din anul 2007. În 2012, conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) l-a demis pentru că emisia postului Radio Iași a fost întreruptă o oră și jumătate din cauza unor probleme la rețeaua electrică. Tomescu a dat statul în judecată și a câștigat repunerea în funcție după mai bine de doi ani.
Vlad ROTARU