Prelevarea de organe nu are granite financiare. O persoana devine posibil donator doar cand intra in moarte cerebrala

Prelevarea de organe are intaietate la finantare. O prelevare de organe de la pacient decedat poate sa utilizeze consturi importante din bugetul medical. Sumele nu sunt calculate exact dar sunt neimportante, daca tinem cont de gestul facut de familia celui mort. Dincolo de costurile banesti mai importante sunt deciziile rudelor. Multe nu au incredere in sistemul sanitar.

Coordonator regional de transplant pe regiunea Moldovei este Spitalul „Sf. Spiridon”. Aici se aduce donatorul, mentinut in moarte cerebrala si apoi se aduna si echipa de medici. Reprezentantii spitalului spun ca nu au contabilizat cat costa un proces de prelevare insa valoarea este suportata integral din bugetul Ministerului Sanatatii.

Paradoxal, banii nu conteaza dar numarul de prelevari depinde de mentalitatea populatiei. Un studiu publicat de UMF arata ca jumatate din iesenii chestionati spun ca sistemul de sanatate

inspira putina incredere pentru a accepta transplantul de la donatori decedati. In plus, unii cred ca pacientul posibil donator are sanse sa-si revina. Medicii solicita donarea doar dupa ce se declara moartea cerebrala.

Mentinerea inseamna ca organele sa ramana in stare buna de prelevare. Aceasta este perioada critica in care se asteapta decizia familiei.

La Iasi s-au facut in luna aprilie patru prelevari de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala. Costurile estimative pentru o singura prelevare sunt de circa 9 mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here