Mizeria ” Sluga Moscovei – cetățean de onoare by Chirica ” : ce spun liderii politici

7 Iași a pus în discuție, zilele acestea, un nou episod dezgustător livrat ieșenilor și întregii țări de primarul pesedisto-liberal Mihai Chirica : propunerea de a se acorda titlul de cetățean de onoare al Iașului unei slugi de calibru greu a regimului de ocupație sovieto-rusă din Basarabia – senatorul ALDE Ion Hadîrcă.

Fiindcă luni, 31 august, scandaloasa propunere figurează pe ordinea de zi a Consiliului Local, dominat de PNL, 7 Iași a cerut principalilor lideri politici locali, unii dintre ei și candidați în alegerile care urmează, să-și prezinte punctul de vedere față de intenția rușinoasă a primarului Chirica.

Cea mai promptă și categorică reacție a fost a deputatului Marius Bodea, candidat al USR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași :

„ Soarele o dată răsare, o dată apune,
de aceea poate soarele e lumea.

Dar dacă n-ar înflori niciodată, cum l-am numi noapte?
Dar dacă n-ar asfinţi cât vremea, cum l-am numi?
Lenin, Lenin, Lenin…”
Ion Hadârcă, „Omul cât vremea” (volumul „Lenin – stea îndrumătoare” , 1987)

Aceasta-i calea luminată de Lenin, calea uniunii celor egali! Aceasta-i lumina sfântă a Marelui Octombrie”.
Ion Hadârcă, Ziarul „Literatura și Arta”, noiembrie 1987

Sunt un om care a învățat de la bunici și părinți despre cât de mult au pătimit România și Basarabia din cauza comunismului, știu foarte bine cât de multe drame au rămas, scrise sau nescrise, în urma acestei ciume roșii care a distrus destinele românilor de dincolo și dincoace de Prut.

Ca ieșean, sunt absolut siderat să aflu din presă că actualul primar PNL-ist Chirica Mihai, asumat drept „urmaș al Doinei Cornea”, îl va face Cetățean de Onoare al orașului nostru pe Ion Hadârcă, nimeni altul decât unul dintre cei mai patetici trubaduri ai lui Lenin pe care i-a putut da regimul comunist de peste Prut.
Înțeleg foarte bine că domnul Chirică nu îl poate aduce încă în PNL pe domnul Hadârcă alături de elogiatorul lui Ceaușescu de la Bârnova, dar asta nu înseamnă că în goana după „like & share” Iașul trebuie să se trezească cu tot felul de cetățeni „de onoare” care nici măcar în Chișinău, orașul lor, nu mai sunt respectați din cauza pactului benevol făcut cu comunismul în anii `80-`90.
„Cât caracter, atâta ţară“ spunea Grigore Vieru, un mare caracter și poet basarabean. Poate nu ar fi rău să mai puneți mâna pe o carte, domnule Chirica, ajută la cunoaștere!

Și deputatul Petru Movilă, șeful filialei PMP, s-a declarat împotriva propunerii scandaloase a primarului Chirica :

” Sa nu uitam ca datorita lui Eugen Tomac fostii detinuti politici din grupul Ilascu vor primi pensii speciale din partea Romaniei. Este o recunoastere a suferintelor pe care, pe nedrept, le-au indurat. A durat aproape 5 ani, timp in care s-au purtat discutii, negociere, dezbateri. Traian Basescu i-a si decorat dupa eliberare, cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler. Deci PMP nu va vota pentru acordarea titlului de cetatean de onoare a acestui personaj.

Deputata Camelia Gavrilă, candidata PSD pentru funcția de primar al Iașului, nu a răspuns solicitării de a-și preciza punctul de vedere. Șeful ei de cabinet a menționat că la partid s-a decis ca ultimii trei consilieri locali pe care se mai bazează PSD să ceară scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii controversate, iar în caz contrar ei nu o vor vota.

Nici deputata Cosette Chichirău, șefa USR Iași și candidată pentru funcția de primar, nu a dorit să ofere o declarație pe această temă. Ea a precizat că își va face publică opinia doar după ce senatorul Hadîrcă va primi titlul de cetățean de onoare ( … ! ).

Ministrul Mediului, deputatul Costel Alexe, șef al PNL Iași și candidat pentru președinția CJ, nu a răspuns , pînă la publicarea acestui articol, solicitării de a-și preciza poziția. Aceeași atitudine a avut-o și Alexandru Muraru, prim-vicepreședintele PNL Iași, deși acesta, la fel ca ministrul Alexe, se prezintă permanent ca un adversar al moștenirii sovietice, anti-romînești, din Republica Moldova.

L. Postu

P.S. Ieșenii care nu sînt de acord cu onorarea de către orașul Iași a unei slugi dezgustătoare a regimului anti-romînesc din Basarabia ocupată de Uniunea Sovietică pot protesta luni dimineață în fața primăriei, înainte de ședința Consiliului Local, programată la ora 10.

Cei care doresc să se informeze pe larg despre acest caz scandalos o pot face din articolele prezentate în link-ul următor :

Cîte vite slinoase și mancurtizate sînt în Consiliul Local Iași ?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here