Cîte vite slinoase și mancurtizate sînt în Consiliul Local Iași ?

despre alienarea morală din fruntea dorsală a unei fundături cu fumuri de capitală

 

E simplu, dezgustător și grotesc : luni, 31 august 2020, la propunerea primarului liberal Mihai Chirica, Consiliul Local Iași, dominat de PNL,  va vota acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului unei slugi cleioase a regimului de ocupație,  rusificator și deznaționalizant, din Basarabia anexată de Uniunea Sovietică – Ion Hadîrcă, actual senator ALDE.

Am.mai scris despre acest personaj fără rușine: pe scurt – zilele trecute ( https://www.7iasi.ro/pnl-istul-chirica-onoreaza-o-sluga-jegoasa-a-ocupantilor-rusi-din-basarabia/ )) , pe larg – în urmă cu doi ani ( https://www.observatorcultural.ro/articol/un-colaborationist-sovietic-senatul-romaniei-ion-hadarca/ ) . De ce revin atît de repede la acest subiect ? Fiindcă luni dimineața membrii Consiliului Local Iași, sau măcar unii dintre ei, pot arăta că nu sînt niște vite supuse din grajdul primarului Chirica, votînd contra propunerii acestuia de a onora o slugă de frunte a regimului de ocupație sovietică din Basarabia.

Dacă argumentele din articolele menționate mai sus nu vă sînt suficiente, iată și doi martori de calibru greu, care depun mărturie contra parșivului impostor Hadîrcă, sprijinit de slinosul primar Chirica : Ilie Ilașcu și generalul Ion Costaș. Pentru cei care au uitat ori s-au născut ieri : Ilie Ilașcu este eroul basarabean pus în cușcă metalică de separatiștii din Transnistria, torturat și condamnat la moarte, apoi închis ani în șir după gratii, cu un regim stalinist de exterminare fizică și psihică ; generalul de aviație Costaș a fost primul ministru de interne și primul ministru al apărării din Republica Moldova.

Iată ce a scris Ilie Ilașcu, după ce a preluat, pe pagina lui de Facebook, articolul de zilele trecute despre mizeria cu cetățenia de onoare a slugii sovietice Hadîrcă : ” În 1991, la 2 august , organizația ,,Vatra”,  ce funcționa la Tighina, a organizat un protest în centrul orașului împotriva sărbătoririi zilei ,,ОБРАЗОВАНИЯ МОЛДАВСКОЙ ССР „. Am fost și eu împreună cu membrii FPM din Tiraspol. Poliția de la Tighina a efectuat arestări toată ziua. A fost arestat și un membru FPM din Tiraspol – Ion Tudoreanu. Acolo a fost arestat și Grigore Vârtosu. A avut loc peste vreo 2 săptămîni o judecată în Tighina, unde după un discurs înflăcărat al vice-președintelui Parlamentului Moldovei, Ion Hadârcă, toți ,, inculpații ” au primit pedepse cu lipsire de libertate. Eram acolo prezent … așa discurs cred că nici renumitul Iacovlev nu și-l permitea… Atunci i-am văzut FAȚA ADEVĂRATĂ a lui Ion Hadârcă … „.

După această amară rememorare a lui Ilie Ilașcu, generalul Ion Costaș i-a dat dreptate : ” Mult, foarte mult adevăr ai spus, Ilie. „Șmecherii ” de acest gen profită de durerea neamului și de tragedia pe care o trăim. ( … ) Asta au făcut și fac în continuare ” patrioții – profitori ” fictivi, de 2 lei !!! „.

Iar dacă nici ceea ce spun public acești doi oameni nu e de ajuns, iată încă un episod ultra-mizerabil și super-dubios din biografia ” patriotică ” a marelui rrromîn Ivan Hadîrcă . După puciul anti-Gorbaciov din august 1991, Igor Smirnov, liderul separatist al Transnistriei, a fugit din Tiraspol în Ucraina, dar a fost prins în secret de trupele speciale ale ministerului de interne basarabean, adus pe ascuns la Chișinău și băgat în arest, pentru a fi judecat. Cine a semnat eliberarea lui, spre stupefacția ofițerilor care și-au pus pielea la bătaie ca să-l prindă pe un teritoriu străin, și spre indignarea celor care îl vroiau judecat și condamnat pe agentul Kremlinului ? Ați ghicit : separatistul-șef din Transnistria a fost eliberat cu semnătura oficială a  actualului senator ALDE Ion Hadîrcă, pe atunci mare șef al parlamentului de la Chișinău.

Consilierii locali ieșeni au făcut-o deja cetățeană de onoare pe nimenea Monica Babuc, ex-sluga miliardarului mafiot și fugar Vladimir Plahotniuc, ajunsă acum sluga lingăului putinist Igor Dodon. Luni, au șansa să nu facă o mizerie și mai mare cu sluga sovietică Ion Hadîrcă. Iar ieșenii îi pot ajuta pe consilierii locali să ia decizia normală, așteptîndu-i în fața primăriei și explicîndu-le că Iașul nu e groapa de gunoi a tuturor reziduurilor bipede.

Cu ocazia asta, vom vedea cîți oameni vii mai are Iașul, cîte organizații civice adevărate, cîtă opoziție politică reală, cîtă presă liberă și profesionistă. Sau poate vom afla că trăim demult într-un stîrv urban  putred, populat cu leorbăitori ieftini și ornat cu panglici tricolore.

Nu știți ce-i ăla mancurt ? Se pare că e descrierea scurtă a unei populații cu pretenții de popor, care se dă neam cu Ștefan cel Mare, dar trăiește, moralmente, ca rîmele de gunoi. Gunoi de grajd, mănos, de se fac roșiile cît bostanul. Nici nu-ți mai trebuie memorie, cu un așa îngrășămînt. Zău, la ce bun Ilașcu, cînd ai hadîrci, chirici și bulion tricolor ?

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here