Investiții de peste 40 de milioane de euro: Comuna Tomești își conturează viitorul cu proiecte ambițioase

Comuna Tomești, situată în inima zonei metropolitane a Iașului, se află în mijlocul unei transformări semnificative având în vedere investițiile majore de anul acesta, investiții care depășesc suma de 40 de milioane de euro. Primăria, condusă de primarul Ștefan Timofte, a demarat zeci de proiecte ambițioase anul acesta, cu obiective ce acoperă o gamă diversificată de sectoare, de la infrastructură și energie la educație și transport.

Reabilitarea Blocurilor – Eficiență Energetică și Sustenabilitate

Un aspect central al transformării este proiectul de reabilitare și creștere a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale din localitate. Nouă blocuri de locuințe beneficiază de investiții în valoare de 20 de milioane de lei, cu scopul de a reduce consumul de energie cu minim 50%. Această inițiativă este parte integrantă a Planului Național de Redresare și Reziliență, evidențiind angajamentul comunei pentru un mediu mai sustenabil.

Energie Verde

În conformitate cu tendințele globale de sustenabilitate, comuna Tomești se orientează către o sursă de energie verde prin construcția unui parc fotovoltaic, proiect evaluat la 5.98 milioane de lei și finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Acest parc fotovoltaic nu va contribui doar ca o sursă de energie regenerabilă, ci va aduce și beneficii economice pe termen lung.

Iluminat Inteligent

Primăria Tomești a inclus în planurile sale investiții semnificative pentru actualizarea sistemului de iluminat public din comună. Proiectul, finanțat cu aproximativ un milion de euro de la Ministerul Mediului, vizează modernizarea a peste 700 de lămpi stradale cu tehnologie LED și telemanagement. Noul sistem de iluminat va nu doar asigura o iluminare mai eficientă și uniformă a străzilor, dar va și contribui la economii semnificative de energie, deoarece lămpile LED sunt cunoscute pentru consumul redus de electricitate și durata lor de viață extinsă.

De asemenea, implementarea unui sistem de telemanagement va permite monitorizarea și controlul de la distanță a întregului sistem de iluminat public. Aceasta va facilita detectarea rapidă a eventualelor defecțiuni sau necesități de intervenție, asigurând astfel o mentenanță mai eficientă și promptă.

Mobilitate Durabilă – Vehicule Electrice și Puncte de Reîncărcare

Primăria Tomești face un pas hotărât către mobilitatea durabilă prin achiziționarea unui microbuz electric și instalarea unor puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice, cu o valoare de 2.050.304,55 lei. Aceste inițiative nu doar modernizează transportul public, ci contribuie și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, susținând tranziția către un parc auto mai curat și eficient energetic.

Educație și Dezvoltare Urbană

Sectorul educațional este la rândul său subiect de investiții semnificative, prin proiectele de reabilitare energetică a Școlii D.D: Pătrășcanu și creștere a eficienței energetice a Sălii de Sport a aceleiași școli, în valoare totală de 8.691.416,73 lei și 1.886.748,83 lei. Aceste investiții vin să creeze medii educaționale moderne și eficiente energetic, promovând o dezvoltare armonioasă a comunității.

Administrarea Inteligentă a Deșeurilor

Un aspect crucial al dezvoltării durabile îl reprezintă proiectul de implementare a unui centru de colectare prin aport voluntar, finanțat cu aproximativ 4.6 milioane lei prin PNRR. Acest centru va facilita colectarea separată a deșeurilor menajere, promovând reciclarea și gestionarea responsabilă a resurselor.

Modernizarea Administrării Teritoriale – Sistemul Informațional Geografic (GIS)

Comuna Tomești pregătește terenul pentru o administrație modernă și eficientă prin implementarea unui Sistem Informațional Geografic (GIS), proiect în valoare de aproximativ 530.000 lei, susținut financiar prin PNRR și bugetul de stat. Acest sistem va sprijini procesele administrative, de planificare urbanistică și gestionare a resurselor teritoriale, asigurând o abordare modernă și transparentă în administrație.

Extindere și Modernizare Sistem de Canalizare

Prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență, comuna Tomești a obținut fonduri consistente pentru extinderea și modernizarea sistemului de canalizare, în cadrul proiectului finanțat prin Anghel Saligny. Această inițiativă acoperă două aspecte majore: o canalizare de 4 milioane de lei și o a doua de 26 de milioane de lei, împreună cu construcția a trei poduri. Modernizarea sistemului de canalizare aduce beneficii substanțiale în ceea ce privește igiena și salubritatea localității, având un impact pozitiv asupra calității vieții pentru toți locuitorii comunei.

Viitorul Sustenabil al Comunei Tomești

Primarul Ștefan Timofte subliniază că aceste investiții vor aduce schimbări semnificative în comunitate, transformând Tomești într-un loc modern și viabil pentru generațiile viitoare. Cu un portofoliu diversificat de proiecte, de la infrastructură la energie verde și educație, comuna își conturează viitorul prin inovație și dezvoltare durabilă. Proiectele, sprijinite de finanțare europeană și guvernamentală, reprezintă nu doar o investiție în infrastructură, ci și în calitatea vieții pentru locuitorii comunei Tomești.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here