După ce în ultimii ani a căpușat banii publici ai comunelor ieșene, familia Gârjan a pus ochii pe milioane de euro de la Apavital. Cu sprijinul președintelui Costel Alexe, soțul subprefectei PNL Adina Gîrjan, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al companiei Apa Vital SA, operator aflat în subordinea Consiliului Județean. Cătălin Gîrjan este putred de bogat din afacerile derulate cu statul, toate obține cu sprijinul liderilor liberali ieșeni. După modelul Mafiei Italiene care făcea bani din controlul asupra serviciilor publice, familia Gîrjan, cu sprijinul PNL Iași, controlează acum două servicii publice importante în județul Iași: salubrizarea și furnizare apei potabile.
Familia subprefectei PNL Adina Gîrjan a pus ochii pe milioanele de euro din bugetul public al companiei Apavital Iași. Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei, a fost numit în noul Consiliu de Administrație (CA) al ApaVital SA. Furnizorul de apă al județului este subordonat Consiliului Județean Iași, instituție condusă de liberalul Costel Alexe. Prin intermediul firmei Edil Industry SRL, care gestionează stația de sortare a deșeurilor de la Țuțora, Cătălin Gîrjan are afaceri de milioane de euro pe spatele primăriilor din județul Iași. Gîrjan este des văzut la toate sindrofiile liberale oficiale și private alături de capii PNL Iași. A fost chiar și la Bruxelles, la Parlamentul European, alături de primarii liberali din județ.
În aprilie 2023, Girjan a fost împreună cu liderii PNL Iași într-o vizită privată la Muntele Athos. Procesul de selecție al persoanelor care vor face parte din consiliul de administrație a fost unul închis total, procedura fiind ținută sub cheie de la bun început. În septembrie 2023 a fost selectată firma de recrutare Fox Management Consultants SRL prin care s-a făcut așa zisa ”selecție”. În urma acestui simulacru, Costel Alexe și-a instalat la conducerea Apavital oamenii prin intermediul cărora va controla milioanele de euro din bugetul companiei.
Noul CA de la Apa Vital SA: 3 din 7 au fost și în mandatul trecut
Ieri, pe 13 decembrie 2023, a avut loc adunarea acționarilor Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS), unde a fost prezentată lista celor care vor face parte în următorii patru ani din consiliul de administrație al Apa Vital SA. Noul Consiliu de Administrație de la Apa Vital SA îi cuprinde pe Mihai Doruș, directorul companiei de apă, dar și pe Carmen Teodosiu, profesor universitar la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Departamentul Ingineria și Managementul Mediului. Din noul Consiliu de Administrație va face parte și Elena Arvinte, directorul economic al Consiliului Județean Iași. Cei trei sunt singurii care au făcut parte și din vechiul consiliu de administrație de la compania de apă a județului Iași. În lista noului consiliu au mai intrat Ionel Damian, șef în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Rodica Călugăreanu, expert contabil, și Constantin Sebastian Costea, fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada Guvernului Dăncilă.
O mie de euro pentru o ședință pe lună
În afara listei au rămas Ion Mihăilescu, director operațional Apa Vital SA, Liviu Vornicu, fost membru CA, Constantin Neagu, membru în CA-ul anterior, Gabriela Masalagiu, director economic Apa Vital SA, Ioan Stoian, membru în CA-ul care își încetează mandatul. Nu au intrat nici prof. Alexandru Sălceanu, președinte în CA actual, dar și Andi Dumitraș, director tehnic în companie, Romeo Casian, directorul comercial, Anca Mușcheru, șefa Direcției de Achiziții de la Consiliul Județean Iași. Noul Consiliu de Administrație își va intra în pâine din februarie 2024 și va avea un mandat de patru ani. Cei care fac parte din actualul consiliu au avut o remunerație fixă de 3.000 lei lunar la care se adaugă o sumă variabilă în funcție de îndeplinirea unor indicatori, suma finală fiind undeva în jurul a 5.000 lei lunar. Cei din noul CA vor avea însă o indemnizație fixă. De altfel, în 21 decembrie 2023 va avea loc Adunarea Generală a Acționarilor, unde noii membri ai CA vor fi validați și în care se va aproba și suma pe care o vor încasa aceștia pentru a participa o dată pe lună la ședințe.
Milioane din bani publici pentru firma lui Gîrjan
Prin firma Edil Industry , Cătălin Gîrjan a făcut anul acesta afaceri cu primării PNL și PSD prin care a livrat sute de mii de bucăți de saci menajeri, sub pretextul colectării selective. Societatea a cerut bani și de la o altă primărie în contul unui drum pe care l-a asfaltat și de care și-a bătut joc, cazul ajungând în instanță. În plus, Gîrjan, controlează prin interpuși și firma Bauer One SRL, abonată la contracte publice cu primăriile din județ. Firma Edil Industry face parte din consorțiul care gestionează stația de sortare a deșeurilor de la Țuțora, contract cu o valoare de 40 milioane euro. La presiunile Edil Industry, președintele CJ, Costel Alexe a cerut primarilor liberali să accepte și să voteze majorarea tarifelor ce se achită companiei lui Cătălin Gîrjan pentru gestionarea deșeurilor. Printr-o decizie influențată politic de către prietenii săi liberali, Cătălin Gîrjan și-a asigurat astfel un venit suplimentar de câteva milioane de euro în conturile firmei Edil Industry.
Vlad Rotaru
Da pana acum cine controla milioanele de euro sau asta nu se pune.
De Dorus si gasca lui ati auzut
SRI IASI si Unitatea centrala de la Galati, DIICOT, DIPI, DGA unde sunteti mama??? voi nu ii lucrati informativ pe golanii astia ?????? asteptati sa vina americanii sa ii lucreze???