DESCINDERI. Procurorii de crimă organizată caută 6 milioane de euro în toată ţara. 44 de persoane audiate

Razie de amploare în 26 de judeţe ale ţării. Procurorii de crimă organizată, însoţiţi de jandarmi şi mascaţii poliţiei au luat la puricat domiciliile mai multor directori ai unor societăţi comerciale şi ai unei companii de asigurări din Iaşi.

 

 

Procurorii DIICOT, cu sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, dar şi a jandarmilor din Iaşi şi Bacău, efectuează o serie de descinderi la firme şi companii de asigurări din Iaşi. Acţiunea nu vizează doar suspecţi din Iaşi, fiind vorba despre o reţea infracţională ce îşi desfăşura activitatea pe teritoriul întregi ţări.

 

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureş,  efectuează, la data de 9 iulie 2013, un număr de 166 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale precum şi la sediile unei societăţi de asigurări,  în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat,  specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

 

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

 

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

 

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

 

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de Euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

 

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi Jandarmeriei Române.

 

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

 

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

 

Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here