ANCHETĂ 7EST. Mafia spaţiilor comerciale, o japcă pe faţă cu voie de la Stăpânire. Cât câştigă un samsar din 35 euro/mp. TEXT INTEGRAL

Rechinii spaţiilor comerciale au aruncat preţurile chiriilor în aer: 35 euro/mp în centrul Iaşului. Practica subînchirierii e un jaf sub nasul autorităţilor.
Samsarii plătesc între 4 şi 9 euro metrul pătrat la Primărie şi subînchiriază cu 20-25 euro/mp.  La fel se întâmplă şi cu speculatorii spaţiilor fostelor cooperaţii meşteşugăreşti. Comerţul e dirijat de o mână de speculanţi, după reguli mafiote. Preţurile au explodat şi mai mult odată cu crearea pietonalului, deşi Primăria primeşte aceiaşi bani. Practica este total imorală şi creează o mafie a spaţiilor.

 

 

Mafia spaţiilor comerciale este una dintre caracteristicile oculte ale Iaşului. Toată lumea ştie fenomenul dar nimeni nu vorbeşte de el. Mai mult, din 1999, Consiliul Local a şi oficializat această practică, legalizând intermedierea spaţiilor. Afacerea aduce zeci de mii de euro lunar unui număr mic de samsari ai închirierilor şi duce la creşterea artificială a preţului chiriilor din Iaşi.

 

 

E vorba de chiriaşi ai spaţiilor de la Primărie sau de la vechile cooperaţii meşteşugăreşti care le subînchiriază mai departe către adevăraţii comercianţi. Contractele la prima mână se prelungesc automat pe câte un deceniu şi preţul iniţial este crescut doar cu rata inflaţiei. În schimb, la a doua mână, preţul chiriilor se dublează şi creşte exponenţial de la un an la altul. Concentrarea spaţiilor comerciale cu vad în mâna unui număr foarte mic de speculatori creează un oligopol care menţine artificial o cotă nerealistă a chiriilor.

 

 

Câştigul unui samsar: japcă pe faţă

 

De exemplu, un chiriaş al unui spaţiu de la Primărie plăteşte o valoare de 8 euro/mp în zona centrală. Acesta a obţinut cu 15 ani în urmă spaţiul din patrimoniul public, nu mai desfăşoară nicio activitate comercială, dar e călare pe situaţie, trăind de pe urma subînchirierii acelui magazin. El îl scoate la închiriere cu 20 de euro/mp, dă la Primărie 8 euro iar 12 euro şi-i opreşte în buzunar. La un spaţiu de 80 mp, samsarul face 960 de euro lunar, iar Primăria doar 640 de euro. Iar el este doar un intermediar care ţine blocat un spaţiu care, altfel, ar trebui scos la licitaţie publică. Samsarii fac atât de uşor bani încât, după 1-2 ani de strâns chiria, le convine să aştepte încă jumătate de an cu magazinul închis, până vine alt „fraier” care îşi încearcă norocul la o chirie împovorătoare. În 24 de luni, un samsar strânge 23.000 de euro, el nefiind proprietar, ci doar un chiriaş al Primăriei!

 

 

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul cooperativelor meşteşugăreşti. Foşti membri care au dat de mult faliment, dar şi-au păstrat spaţiile sub contract, le subînchiriază la preţuri de două-trei ori mai mari.

 

 

Primăria a pus o suprataxă „de şmecher”

 

Situaţia este cu atât mai bizară cu cât subînchirierea patrimoniului public a devenit legală în Iaşi. Capacul pe această piaţă extrem de profitabilă a fost legalizat în 1999, când Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care samsarii au fost obligaţi să plătească o cotă de 50% din ce încasează de la al doilea chiriaş. Primăria a dijmuit veniturile speculatorilor, dar nu le-a luat spaţiile pe care oricum nu le folosesc în interes comercial, dându-le mână liberă. Măsura a avut un singur efect: preţurile chiriilor au crescut şi mai mult, pentru că „impozitarea” şmecherilor a devenit mai mare. Efectul: falimentele sunt la ordinea zilei, iar Iaşul are chirii mai mari decât Sibiul şi Braşovul, oraşe cu zone pietonale mult mai întinse decât Ştefan cel Mare la noi.

 

 

9 euro ia Primăria, restul ia rechinul

 

Letiţia Palaga, directoarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPP) Iaşi, recunoaşte că există o categorie de favorizaţi ai Hotărârii CL din 1999: „În jur de 40 de lei primim noi pentru un metru pătrat închiriat în Centru, pe Ştefan cel Mare”. Deci, în cea mai bună zonă din Iaşi, Primăria încasează cel mult 9 euro, iar pentru alte zone din oraş preţurile scad spre 4-5 euro/mp. Dar 20 de euro în perimetrul Opera-Select-Cuza Vodă a devenit deja o chirie modică.

Letiţia Palaga spune că samsarii sunt atenţi cu declararea contractelor de subînchiriere, pentru că altfel riscă să-şi piardă propriile lor contracte, adică să omoare găina cu ouă de aur: „Facem inspecţii la spaţii şi, dacă găsim chiriaşi nedeclaraţi, la sfârşitul anului reziliem contractele iniţiale, cele de la prima mână”. În concluzie, conducătorii Primăriei sunt mulţumiţi cu partea ce le revine, Palaga evitând să comenteze fenomenul: „Eu administrez o activitate curentă, hotărârile se iau în Consiliul Local”.

 

 

Pietonalul umflă preţurile

 

Noutatea o reprezintă o nouă explozie a chiriilor în Centru, pe măsură ce lucrările la pietonal se apropie de sfârşit. O incursiune a 7EST prin toată zona centrală a fost năucitoare pentru reporter: chirii declarate de vânzătoare sau patroni de circa 30-35 euro/mp şi aceasta din cauza aşteptatei creşteri a vadului.

 

Cei mai mulţi bani îi fac foştii membri cooperatori, care nici nu sunt obligaţi să dea 50% din suma pe care o încasează din subînchiriere. Preşedintele Solidaritatea, Ştefan Covalciuc declară că închiriază la prima mână cu 15 euro/mp, în Centru. „În alte zone percepem 5-6 euro/mp. Pe Ştefan cel Mare avem spaţii de 80-100 mp”, a spus el. Din periplul reporterilor 7EST rezultă că la cooperaţii capacul este de 100%, pentru că în fostele spaţii meşteşugăreşti chiriile declarate au fost de 30 de euro/mp. Deci un speculator câştigă minim 1.200 euro pe lună din subînchiriere. Şi nu fac nicio investiţie, nu amenajează nimic, nu schimbă nici măcar o clanţă, totul fiind făcut pe cheltuiala comercianţilor care visează să dea lovitura.

 

 

Fraieri, hai la spaţii!

 

Puţinii membri care şi-au mai păstrat activitatea sunt dispuşi să-ţi cedeze spaţiul pe loc. La Romarta, chiriaşul a spus într-o secundă că dă o bucată din magazin pe 30 de euro/mp. Mai sunt o categorie restrânsă de proprietari ai spaţiilor, cei care au apucat să cumpere în anii ’90, la preţuri mici. Adrian Jucan, proprietarul magazinului Platinum Optik, de pe Ştefan cel Mare, a spus că cedează 55 mp oricui îi dă 35 de euro/mp, chirie lunară. „Sunt toate utilităţile, este grup sanitar, are expunere la stradă şi vad bun pentru că se face pietonal. Preţul este bun acum, cred că vor mai creşte chiriile aici după ce se termină lucrările”, şi-a lăudat Jucan marfa.

 

 

Acestea sunt preţuri de Palas, numai că Iulian Dascălu a investit acolo 250 milioane de euro şi a adus cel mai mare flux de clienţi din oraş. Samsarii din Centru n-au băgat niciun leu şi sunt lăsaţi să jupânească un patrimoniu uriaş sub nasul autorităţilor. Adică sub nasul celor care se fac că priv
esc în altă parte.

 

 

* Floral Studio, strada I.C. Brătianu – 800 E pentru 30 mp, subînchiriere de la chiriaş al Primăriei

* Alimentara La Petrini, strada I.C. Brătianu – 2.000 de lei pentru 12 mp (37 euro/mp), subînchiriere de la chiriaş al Primăriei

* Magazin arme de vânătoare, strada I.C. Brătianu – 1.500 euro pentru 50 mp, subînchiriere de la chiriaş al Primăriei

* Înrămări tablouri, strada IC Brătianu – proprietate

* Decor Antique, strada I.C. Brătianu – proprietate

* Fostul spaţiu al unei firme de cadouri, str. I.C. Brătianu – 1.500 E pentru 50 mp, a fost subînchiriere de la chiriaş al Primăriei

* Meli Melo, Ştefan cel Mare – închiriere de la SC Alimentara SA – 1.500 E pentru 30 mp

* Platinum Optik, Ştefan cel Mare – închiriere de la Romarta 20 E/mp. Subînchiriază 55 mp cu 35 E/mp

* Fostă gelaterie, spaţiu disponibil la subînchiriat, Ştefan cel Mare, chiriaş iniţial este un cooperator – 2.000 E pentru 60 mp

* Haine XXL – Ştefan cel Mare – proprietate

* Mei – Ştefan cel Mare – 2.300 euro pentru 110 mp, închiriere directă de la Romarta

* Traffic One – 2.500 euro pentru 100 mp, închiriere de la chiriaş al cooperaţiei

* Magazin Kados – 14 decembrie – 1.000 euro lunar pentru 50 mp, închiriere directă de la proprietar

* Magazin mobilă, 14 decembrie – 2.000 euro lunar pentru 80 mp, închiriere de la chiriaş al cooperaţiei

* Magazin Laura Galic, strada Cuza Vodă – 6.000 de lei lunar pentru 50 mp, închiriere de la chiriaş al cooperaţiei

* Magazin Myka, strada Cuza Vodă – 900 euro lunar pentru 30 mp, subînchiriere de la chiriaş al cooperaţiei

 

 

Chiriile în restul oraşului

 

Şi în alte zone cu vad comercial ale Iaşului chiriile le aduc venituri serioase proprietarilor sau chiriaşilor iniţiali. Pentru zona Copou, spre exemplu, Cooperativa Meşteşugărească Solidaritatea închiriază membrilor spaţii cu maxim 10 euro/mp, dar acestea ajung la cei care doresc să-şi deschidă un magazin până la 20 de euro/mp. În Podu Roş, chiriile au ajuns în ultima vreme între 15 şi 25 de euro metrul pătrat.

 

 

 

Mai scump decât la Braşov şi Sibiu

 

Comparativ cu două oraşe din România celebre pentru zonele pietonale, Braşov şi Sibiu, preţurile de la Iaşi pot fi considerate umflate. Şi asta pentru că, pe site-uri imobiliare, preţurile negociabile pentru Piaţa Sfatului din Braşov sau pentru zona centrală a Sibiului sunt de cel mult 30 de euro cu tot cu TVA. Avantajul celor două oraşe este însă faptul că numărul spaţiilor este foarte mare iar suprafeţele sunt mai reduse decât la Iaşi, astfel că sumele pentru chiriile lunare sunt şi din acest motiv mai scăzute decât la Iaşi.

 

 

Spaţiu de 4.800 de euro pe Ştefan cel Mare

 

Romarta închiriază direct un spaţiu de pe Ştefan cel Mare cu 25 de euro la care se adaugă aproximativ 6,5 euro TVA. „Spaţiul are aproximativ 150 de mp, este într-o zonă cu vad bun”, a precizat un reprezentant Romarta. Preţul este de 4.800 de euro lunar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here