Astărăstoae, mai savant ca o mamaie

Vasile Astărăstoae, fost rector al UMF Iași & șef peste doctorii romînezi, a trecut recent printr-o situație mai neplăcută din punct de vedere medical ( adică un infarct ), reușind să iasă cu bine și cu umor la mal. Pînă aici, doar ,, Sănătate ! ,, ar fi de zis.

Numai că, în stilul lui caracteristic de a se da interesant, profesorul medicinist nu s-a putut abține ( nici acum ) să nu scape un porumbel oral : ,, Eu am fumat 45 de ani, doua pachete pe zi. Nu cred sub nicio forma ca starea mea de sanatate s-a agravat din cauza tutunului ,, . Pauză de țigară.

După o asemenea declarație, apare o întrebare simplă : infarctul poate afecta funcționarea normală a creierului de pacient fumător ? Răspunsul ni l-ar putea da, probabil, doar vreo babă specializată în terapii pe bază de descîntece și afumat cu păr de lup. Fiindcă, după adînca-cogitațiune a marelui rector, doctor și politician, ar fi o naivitate să mai luăm în seamă ce ne spun mii de doctori și profesori, în special despre legătura dintre fumatul intensiv și sănătatea fumătorului în cauză.

Mai rămîne doar ca doctorul Astără’ ( mare etician medical, de altfel ) să recomande fumatul ca tratament universal, și așa o să știm o treabă clară. Deși, dacă ne amintim că ilustrul pacient e legist, adică doctor de morți, cestiunea începe să devină explicabilă, inclusiv confuzia dintre colivă și tort sau dintre formol și coniac.

Apropo : profesore, după ieșirea din spital, sigur n-ai fumat ceva mai exotic ? Ai grijă, nici mărarul uscat nu mai e ce era odată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here