Hopulele în sos de Cașcaval rectorial

 

Nu vă grăbiți să credeți că am vorghit cumva necuviinșios-interjecțional : Ho & alea ( pardon de ekspres’e … ) e dăcît numele & descrierea unui vestit jurnalist de la așa-zisul ,, lider al presei ieșene ,, ( adică aia care a ieșit, și ea, pe unde a putut ). Un jurnalist mai degrabă gurnalist, da’ al’fel teribel de entelectual, ba chiar și de editorialist ( în fine, cu gramatica și ridicolul are el, uneori, probleme, da’ nu ne mai punem și noi pentru atîta lucru … ) .

Care-i motivul pentru a introduce în seamă un asemenea titan al microscopismului gurnalistic ? Într-un magistral editorial publicat recent de ,, liderul ,, bahluiez, băietul Ho & Co povestește publicului, în stilul său măiestru & consacrat, ce nasol e rectorul universității din dealul Copoului, celebrul Tudorel T. Cum i le zice ’mnealui, musiu Ho & Co, mai rar așa ceva, soro … Combate bine, dă în rectorul TT ca în ciocoi ! Bravos, națiune, halal să-ți fie !

După momentul aplauzelor furtunoase pentru junele Hopulică Vîntîrîianu, să facem, totuși, un pas mic în spate și să privim, cu oarece atențiune, întreg peisagiul universităcios de pe malurile falnicului Bahlui. ,, Ce avem noi aici ? ,, ( ca să cităm din clasicii antecesori hopulelici & tudorelici ) .

Trecînd peste constipațiunea constituțională din fruntea dorsală a universității din Copou, putem pentru ca să optservăm căci între respectivul stabilament și cel politehnic, cu sediul mai la vale, pe malul gîrlei municipale, tocmai s-a acutizatără un conflict ce are drept miză ditamai halca din sediul central al celei mai vechi universități carpato-danubiano-pontice. Adică halca mare luată de la universitate de tov. Ceaușescu și dată politehnicii, ca să depășească producția de ingineri la hectar. Și nu orice halcă, ci taman aia cu bijuteriile coroanei : vechea și frumoasa aulă, plus biblioteca de poveste, ca de castel din Occident.

Ce mai putem noi observa, dacă nu ne luăm după prima fentă ? Că băietul Ho & Co e amploaiat nu numa’ la gazeta lideroasă, ci și la politehnica din vale, aflată în mare meci cu universitatea din deal. Adică papă ceva parale bune din mîna bugetară a rectorului politehnist Cașcaval. Care nu-i deloc vreun Titu Maiorescu ori vreun Marin Curie -Skłodowsku,, ci doar o altă formă de agregare, ceva mai puțin gazos-zootehnică, a modelului atomic tudorelesc.

Așteptăm deci, cu mare interes, un nou editorial al băietului Ho & alea, de data asta pe tema jmekeriilor, manevrelor & învîrtelilor făcute de șeful lui politehnist, chimistul de renume globular Caș-de-cal. De tudorelul din deal știe toată lumea cîte parale face, e timpul să aflăm mai multe detalii și despre mărețul conducător de pe malul gîrlei.

Hai, Hopulele, curaj, bibicule ! Treci la ukulele și zi-ne balada marelui cîrmaci Ho Și Min cașcabalin. Nu-i obligatoriu s-o cînți în vietnameza de nord , se poate și în sibieza de baltă a lu’ rectoru’ politehnist. Eventual cu acompaniament de brînză, putină și caval. Cash-caval.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here