Arestaţi pentru 29 de zile. Cei trei interlopi ieşeni reţinuţi de DNA, rămân ÎN SPATELE GRATIILOR

Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon, reţinuţi pentru trafic de influenţă, după ce au primit 40.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Iaşi pentru a-i reduce pedeapsa, au fost arestaţi preventiv sâmbătă seară.

 

 

Cei trei au fost aduşi, sâmbătă, la Tribunalul Iaşi, cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile.

 

După mai multe ore de audieri, judecătorii s-au retras pentru deliberări, iar în jurul orei 22.30 au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pentru Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon.

Pe parcursul zilei, în faţa Tribunalului Iaşi s-au adunat mai multe persoane, în principal membri ai clanului Corduneanu din Iaşi.

 

În cursul după-amiezii, ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore, emise de procurorii DNA, au expirat, însă în momentul prezentării sentinţei, cele trei persoane erau prezente în sala de judecată.

 

Dragomir Tomaşeschi, avocatul lui Gheorghe Clapon, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că va fi formulat recurs împotriva deciziei judecătorilor, el precizând, totodată, că probele procurorilor DNA sunt interpretabile.

 

„Probele procurorilor sunt interpretabile şi lasă loc oricărei situaţii. Este prematur să spun ce se va întâmpla la recurs”, a afirmat Tomaşeschi.

 

Avocatul ieşean susţine că Gheorghe Clapon a împrumutat banii de la o femeia denunţătoare şi că urma să-i înapoieze până în luna octombrie, „nefiind vorba despre bani care să fie daţi unor judecători de la Curtea de Apel Iaşi”.

 

„Aceşti bani nu au legătură cu nici un judecător. Sunt bani pe care clientul meu i-a luat cu împrumut şi care urmau să fie returnaţi în octombrie. În referatul procurorilor DNA se arată că este vorba de 40.000 de euro, însă Gheorghe Clapon a împumutat doar 20.000 de euro. Mă întreb unde sunt restul de bani. De asemenea, nu s-a făcut vreun flagrant, totul e interpretabil”, a mai spus avocatul Dragomir Tomaşeschi.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi i-au reţinut, vineri, pe Gheorghe Clapon şi Tiberiu Francisc Cristodorescu pentru trafic de influenţă, iar pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) pentru complicitate la trafic de influenţă.

 

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai – iunie 2013, Cristodorescu şi Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare, judecată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, 40.300 de euro, din care au primit în două tranşe egale 40.000 de euro.

Aceştia, susţin anchetatorii, l-ar fi lăsat pe denunţător să creadă „că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătăţească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

 

În acelaşi dosar au fost audiaţi de către procurorii DNA şi doi judecători de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Cei doi magistraţi au fost chemaţi la DNA, în calitate de martori, însă anchetatorii au stabilit că aceştia nu ar fi ştiut despre acţiunea de trafic de influenţă a celor trei interlopi.

 

(Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here