[VIDEO] Afacerea Eternitatea: Chirica a inventat morți și a dublat din pix prețul unui teren

Mihai Chirica cere pentru a patra oară consilierilor locali să aprobe un schimb scandalos de terenuri @ Primăria Iași vrea să achiziționeze de la un om de afaceri un teren de lângă Cimitirul Eternitatea, evaluând imobilul la 220.000 de euro, de două ori mai mult decât a plătit acesta în 2017 @ Terenul a fost cumpărat de firma G&R Imobiliar Group SRL cu 100.000 de euro, din care s-a plătit efectiv doar suma de 40.000 de euro @ Primăria Iași încearcă să mascheze acest tun imobiliar sub forma unui schimb de terenuri care are ca pretext extinderea Cimitirului Eternitatea @ Afacerea este o mascaradă: investitorul nu poate construi pe acel teren pentru că legea interzice ridicarea construcțiilor la mai puțin de 200 de metri de un cimitir @ Logic, reciproca este valabilă: cimitirul nu poate fi extins la mai puțin de 200 de metri de casele oamenilor, iar varianta extinderii pică @ Primăria a inventat chiar și o creștere a numărului de decese în Iași pentru a justifica achiziționarea terenului @ Hotărârea ce vizează acest schimb de terenuri a fost respinsă la ultima ședință de Consiliul Local, dar primarul Mihai Chirica forțează nota și, după cum a anunțat, a reintrodus proiectul pe ordinea de zi pentru a patra oară @ Această afacere beneficiză de un sprijin transpartinic din partea consilierilor PSD grupați în jurul lui Mihai Chirica și din partea consilierilor municipali PNL sprijiniți de președintele filialei, deputatul Costel Alexe @ În Consiliul Local Iași, partidele politice nu mai au reprezentare de mult, fiind vorba doar de două tabere: cei care votează cu Chirica și cei care nu o fac @ Artizanul acestui tun imobiliar este Constantin Drăgan, fratele lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre cu același nume

De ce se încăpățânează primarul Mihai Chirica să treacă prin Consiliul Local un schimb de terenuri, care miroase de la o poștă a „tun imobiliar”? În patru ședințe ale Consiliului Local proiectul a fost respins, dar Chirica forțează nota și a reintrodus hotărârea pe ordinea de zi pentru a patra oară.

Sub pretextul extinderii Cimitirului Eternitatea pe o fâșie mică de teren, Primăria Iași forțează un tun imobiliar de pe urma căruia are de câștigat un afacerist local.

Pe scurt, Primăria Iași vrea să achiziționeze de la firma G&R Imobiliar Group SRL terenul de 1.281 metri pătrați situat pe strada Ciric nr. 5, oferind la schimb un teren de 3.300 mettri pătrați în Cicoarei.

Terenul a costat 100.000 de euro. Primăria l-a evaluat la 230.000 de euro

Prima mare problemă a acestei tranzacții: firma G&R Imobiliar Group SRL a cumpărat terenul în august 2017, declarând un preț al tranzacției de 100.000 de euro. La distanță de doar doi ani, evaluarea comandată de Primăria Iași stabilește că prețul terenului este de cel puțin două ori mai mare, adică 230.000 de euro.

Evaluarea poate fi cu ușurință pusă la îndoială din moment ce terenul este foarte prost amplasat, având deschidere mică la drum și se află în imediata vecinătate a Cimitirului Eternitatea.

Extinderea cimitirului, o invenție. Terenul nu face doi bani

De fapt, Chirica se încăpățânează să salveze un afacerist care a cumpărat un teren care nu valorează nimic. Firma G&R Imobiliar Group SRL a achiziționat terenul în august 2017, cu intenția de a ridica un bloc de locuințe. Afacerea s-a dovedit a mai mult decât neinspirată, ba chiar o mare țeapă.

Comisia de Urbanism a constatat că, în conformitate cu prevederile legale, nu poate aproba ridicarea unui blocului, deoarece terenul se află în imediata vecinătate a cimitirului:

„În urma analizei acestei solicitări de către Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU) municipal din data de 11.10.2018 s-a decis respingerea solcitării petentului din următoarele considerente:

 

Terenul aferent investiției se află amplasat în vecinătatea directă a Cimitirului Eternitatea și anume latura de Sud a acestuia (…) acest fapt conduce la situarea amplasamentului în zona de protecție sanitară a cimitirului, în conformitate cu prevederile OMS 119/2014 actualizat 2018, ART 11:

  • Distanțele minime de protecție sanitară în teritoriile protejate și perimetrele unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt următoarele:
  • Cimitire și incineratoare animale de companie… 200 de metri”

Pentru a gira un schimb de terenuri total inutil și păgubos pentru municipalitate, Primăria Iași inventează necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea. Însă Primăria Iași sfidează logica! Dacă nu pot construi la mai puțin de 200 de metri de cimitir, pe cale de consecință, nici cimitirul nu poate fi extins la distanță mai mică de 200 de metri de casele oamenilor, ori orice alt edificiu.

Noaptea minții: Primăria a inventat o creștere a numărului de decese

Pare  incredibil, dar pentru a justifica necesitatea schimbului de terenuri, Primăria Iași a inventat o creștere a numărului de decese în Iași. Asta într-un răspuns oficial al Direcției de Urbanism!

„De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea dunt deja ocupate, iar extinderea aacestuia devine prioritară pentru administrația locală. Pentru a nu crea o imagine total nepotrivită potențialilor locatari și în vederea evitării prejudicierii dumnevoastră, vă propunem următoarele: 1. Schimb de teren pe echilbru valoric. 2. Cumpărarea terenului la prețul pieței pe baza unei evaluări independente.”, se arată într-o altă adresă emisă de Primăria Iași ca răspuns la solicitarea firmei G&R Imobiliar Group SRL.

Tunul imobiliar, girat de pesediștii lui Chirica și liberalii lui Alexe

De luni de zile, conducerea municipalității forțează aprobarea proiectului de hotărâre ce privește acest scandalos schimb de terenuri. La ultima ședință, deși proiectul fusese respins, consilierul PSD Paul Boișteanu a cerut reluare votului, deși acest lucru este interzis de lege. Ba mai mult, acesta a ținut o pledoarie patetică în favoarea realizării schimbului de terenuri.

Filmul votului de la ultima ședință a Consiliului Local este asemeni unei scene din serialul Las Fierbinți. În timp ce președintele de ședință citește textul proiectului de hotărâre, viceprimarul Gabriel Harabagiu îi șoptește la ureche  câteva vorbe primarului Mihai Chirica.

Se trece la vot. Doar voturi pentru și trei abțineri. Harbagiu jubilează și își freacă palmele de satisfacție. Un gest de împlinire materială.

Secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu detonează bomba. Erau necesare 19 voturi pentru ca schimbul de terenuri să fie aprobat. Doar 18 voturi au fost pentru. Viceprimarul Harabagiu începe să tremure și numără consilierii prezenți în sală. Nu-i vine să creadă. Încă puțin și se cocoța cu picioarele pe scaun.

Chirica se repliază și, după o scurtă pledoarie, anunță că va repune proiectul pe ordinea de zi a ședinței ce urmează. „Pentru ultima dată”, dă primarul asigurări.

„Este o enclavă care vine agresiv între morminte (terenul – n.r.). Pentru cei care vor locui acolo, nu-i cea mai frumoasă priveliște. O să-l introducem din nou pe ordinea de zi în ședința viitoare. După această încercare, nu-l voi mai introduce”, a argumentat primarul Mihai Chirica.

Deși s-au angajat public să se abțină la voturile ce privesc PUZ-uri ori schimburi de terenuri, patru consiilieri liberali au votat în favoara acestui proiect. Este vorba de Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin și Ciprian Bostan. La Iași, PNL este rupt în două. Acești patru consilieri fac parte din tabăra deputatului Costel Alexe, un susținător al lui Mihai Chirica. Singuri contestatari ai primarului sunt grupați în jurul deputatului Marius Bodea, care vrea să-și asume o nouă candidatură la funcția de primar.

Cine este Constantin Drăgan, artizanul acestei afaceri

Constantin Drăgan are 65 de ani și este fratele lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre ce-i poartă numele. Bărbatul este cel care a depus la Primăria Iași toate actele și cererile legate de acest shimb de terenuri, în numele firmei G&R Imobiliar Group SRL. Societatea are doi asociați, Gheorghe Dochițanu, de 42 de ai, și Robert Melinte, în vârstă de 26 de ani.

Terenul de pe strada Ciric nr. 5 a fost cumpărat pe 21 august 2017 de firma G&R Imobiliar Group SRL de la două persoane fizice care au fost reprezentate în fața notarului de Constantin Drăgan. Același Drăgan reprezintă acum interesele firmei cumpărătoare.

Un domino imobiliar

Este o jonglerie imobiliară. Prețul tranzacției a fost de 100.000 de euro, dar firma nu a plătit decât 40.000 de euro. Conform contractului de vânzare-cumpărare, diferența de 60.000 de euro urma să fie achitată la un an de la data obținerii autorizației de construire pentru un bloc, dar nu mai târziu de 21.08.2019. Termenul a expirat!

În aceeași zi, același Constantin Drăgan semnează cu aceeași firmă, G&R Imobiliar Group SRL, un antecontract de vânzare cumpărare pentru patru apartamente din blocul pe care firma se angaja să-l construiască pe terenul de pe strada Ciric nr. 5.  Valoarea acestei tranzacții: aceeași sumă, 60.000 de euro. Din nou, în antecontract se vorbește despre același termen pentru predarea apartamentelor: 21.08.2019. Termen expirat!

La PNL, tăcere! Șeful PSD Iași: „Am dubii că la mijloc nu sunt și alte interese

La PNL nimeni nu vrea să comenteze despre cum va decurge votul în Consiliul Local cu privire la acest schimb de terenuri.

Șeful filialei municipale PSD Iași îi îndeamnă pe colegii din Consiliul Local să renunțe la a mai vota la foc  automat proiectele controversate promovate de Mihai Chirica.

„Este cel puțin ciudată decizia primarului Mihai Chirica de a reintroduce pentru a cincea oară pe ordinea de zi acest proiect de schimb de terenuri. Consiliul Local s-a exprimat până acum de mai multe ori prin vot și voința majorității a fost împotriva efectuării schimbului. Nu l-am văzut pe Mihai Chirica atât de determinat în a rezolva problemele de trafic din municipiu sau alte proiecte vitale pentru comunitate. Există mari semne de întrebare asupra oportunității și legalității schimbului și, personal, am dubii că la mijloc nu sunt și alte interese. Sper că membrii PSD din Consiliul Local să se decidă dacă vor merge în continuare pe acest drum, încolonați în spatele lui Mihai Chirica sau se vor întoarce înapoi alături de cetățenii care i-au votat”, a spus pentru 7IAȘI Marius Ostaficiuc.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here