Bani europeni pentru neamuri de politicieni! Fratele lui Aivănoaei, lansat în afaceri cu bani de la CJ

Vlad Tudor Aivănoaei, fratele consilierului județean Alin Aivănoaei a obținut recent o finanțare europeană de 33.000 euro de la Euronest, entitate patronată de Consiliul Județean Iași @ „Eu nu știam că fratele meu a obținut această finanțare. Dumnezeu mi-e martor!”, a spus Alin Aivănoaiei @ Însă, pe pagina sa de facebook, fostul vicepreședinte al CJ promovează ofertele firmei Vogue Voyaje @ Și subalternii lui Aivănoaei de la Termo Service fac publicitate firmei de turism @ Un alt posbil caz de conflict de interese: firma de pază Gip Est SRL, la care Aivănoaei a fost director, a obținut un contract de proiectare la Filarmonica Moldova, instituție din subordinea Consiliului Județean Iași @ După aceste combinații, Aivănoaei și-a dat demisia din funcția de consilier județean, invocând motive medicale

Demisia lui Aivănoaei din funcția de consilier județean la sfârșitul săptămânii trecute a suprins comunitatea locală având în vedere că acesta se și visa din nou vicepreședinte în locul lui Victor Chirilă, după ce ALDE a rupt Alianța cu PSD. Aivănoaei a invocat motive de sănătate, dar 7IAȘI arată în ediția de astăzi că alesul PMP putea să aibă mai degrabă motive de ordin legal din cauza unor afaceri de familie sau derulate de prieteni care l-ar putea pune  în incompatibilitate sau în conflict de interese. Ori, din acest punct de vedere Aivănoaei trebuie să sufle și în iaurt având în vedere că are deja o condamnare pentru corupție ”obținută” printr-un acord de recunoaștere, semnat în dosarul „Albumul”, cel în care a fost trimis în judecată și Cristian Adomniței, fost președinte al CJ Iași.

Fonduri europene pentru frate

Puțină lume știe însă că, înainte de această demisie, fratele lui Aivănoaei a obținut o finanțare europeană nerambursabilă de 33.000 euro de la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest, entitate patronată și condusă de Consiliul Județean Iași, reprezentată în mai multe rânduri inclusiv de Alin Aivănoaei, în calitate de vicepreședinte al instituției.

Să nu uităm că Alin Aivănoaei a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, iar în acea perioadă s-a ocupat de coordonarea activităților Euronest și a reprezentat Asociația la diferite întâlniri oficiale sau forumuri de afaceri care au avut loc în străinătate.

În fotografiile prezentate de 7IAȘI, Aivănoaei este în fruntea delegației Euronest la Forumul Internațional de Investiții Regiunea Vinnitsa, eveniment care a avut loc în 2016.

Finanțat pe un program demarat când Aivănoaei era la butoane

După cum spuneam, fratele lui Aivănoaei, Vlad Tudor Aivănoaei, născut în anul 1988, a obținut recent o finanțare de 33.000 euro pentru înființarea unei agenții de turism pentru un program de Start Up destinat românilor din Diaspora.

Programul de finanțare Start Up Yourself, cel pentru care agenția de turism Vogue Voyaje SRL, patronată de tânărul Vlad Aivănoaei a primit finanțare, a demarat în perioda în care fratele său, Alin Aivănoaei a fost  vicepreședinte al Consiliului Județean Iași și se ocupa după cum am mai spus inclusiv de coordonarea activităților Euronest.

Procedurile de selectare a specialiștilor care implementează acest program de finanțare au demarat în perioada în care Aivănoaei era ”la butoane”.

Deși,  promovează afacerea fratelui său pe pagina sa de Facebook, Aivănoaei susține că nu știe nimic despre firma fratelui său mai mic cu 15 ani.

Juristul de la Termo Service promovează firma pe facebook

Alin Aivanoaei este acum director la Termo Service SA, societatea Primăriei Iași care se ocupă de administrarea blocurilor. Ori, afacerea Vogue Voyaje SRL este promovată pe Facebook și de juristul Termo Service SA, Marian Russo.

„Eu nu știam că fratele meu a obținut această finanțare. După ce finalizez convorbirea telefonică cu dumneavoastră, îl sun pe fratele meu și îl întreb. Dumnezeu mi-e martor că mi-am dat demisia din motive medicale”, a spus Aivănoaei.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (ADIE) este un parteneriat pentru dezvoltare intercomunitară între consiliile județene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Euronest își propune să atragă cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea regiunii.

Gip Est prinde un nou contract la CJ

De asemenea, tot cu puțin timp înainte ca Aivănoaei să-și prezinte demisia, firma de paza Gip Est a mai obținut un contract cu Consiliul Județean Iași. Înainte de a intra în politică, Aivanoaei a fost director la Gip Est. În perioadă în care Aivănoaei era vicepreședinte, Gip Est a încheiat contracte pentru pază și alte servicii cu foarte multe din entitățile din subordinea CJ, în special spitale, Maternitatea Cuza Vodă, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Copii etc.

Ori, după cum am mai spus, înainte de demisia lui Aivănoaei, Gip Est s-a lipit și de un contract la Filarmonică, instituție aflată de asemenea în subordinea CJ. Astfel, în asociere cu Clima Therm Center SRL, Atelier de Proiectare Vișan SRL și alte patru societăți, Gip Est  a obținut contractul în valoare de 191.000 lei fără TVA pentru proiectarea lucrarilore de modernizare a Filarmonicii. Contractul a fost atribuit prin procedura simplificată on-line.

”Eu nu am avut nici o legătură cu această licitație. După cum am mai spus mi-am dat demisia din motive de sănătate”, a spus Aivănoaei.

În concluzie, afară de motivele de sănătate invocate în cazul demisiei lui Aivănoaei, trebuie analizate și motivele de legalitate.

Constantin MAZILU

Nicu SAMSON

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here