Un medic lipeste un bloc de casa vecinilor chiar in centrul Iasului. Scandalul a ajuns in justitie

Jungla urbanistica cultivata de municipalitate cu blocuri inghesuite intre case, in zone fara cai de acces a facut victime si in centrul Iasului @ Un medic ridica un bloc la mai putin de un metru de locuinta vecinului chiar pe strada Armeana fara sa-i pese ca deja au si aparut si fisuri la casa acestuia @ Blocul este ridicat de firma Milibuz SRL reprezentata de medicul endocrinolog Catalin Mihai Buzduga 

Practic acum in municipiul Iasi nu mai exista nici o zona „linistita” adica un cartier in care sa nu gasesti ieseni revoltati de faptul ca municipalitatea a autorizat construirea unor blocuri intr-o zona fara cai de acces sau in zone despre care se stia conform reglementarilor urbanistice ca sunt destinate exclusiv construirii unor case, a unor locuinte individuale. Jurnalistii 7IASI au prezentat astfel de situatii scandaloase, cea mai cunoscuta fiind cea referitoare la blocul care se va ridica de catre firmele Nest Capital si Great Lakes vis a vis de Colegiul Negruzzi. In editia de astazi vom constata ca nici in centrul Iasului nu mai ai garantia ca ai liniste si asta deoarece Primaria a autorizat anul acesta construirea unui bloc care se ridica la mai putin de un metru de o casa, iar caile de acces catre imobile sunt niste stradele sau alei inguste despre care cu mare greutate poti spune ca au i banda de mers.

Bloc cu patru nivele lipit de o casa

Astfel, proprietarii caselor de pe stradela Armeana a inregistrat zilele trecute la Tribunalul Iasi o cerere prin care solicita anularea autorizatiei de construire  eliberata de municipalitate pentru construirea unui bloc S+P+3E pe stradela Armeana. Anularea autorizatiei de construire in instanta va echivala cu o o decizie de demolare a blocului care se construieste in aceasta perioada daca proprietarii noii constructii nu vor intra in legalitate. Blocul este construit de firma Milibuz SRL o societate de constructii din Bacau reprezentata de un medic endocrinolog pe nume Catalin Mihai Buzduga care a cumparat aici 705 metri patrati. Pentru ca suprafata de teren este foarte mica, noul bloc este lipit de casa vecinului de la Nord,  proprietatea lui Dumitru Sergiu Manolache si de blocul situat pe strada Costache Negri. Blocul respectiv se ridica practic in spatele cladirilor caselor situate vis a vis de strada Armeana, strada pe care se afla biserica minoritatii armene. Grav este ca municipalitatea a aprobat Planul Urbanistic Zonal care a permit eliberarea autorizatiei de construire pentru acest bloc in conditiile in care vecinii s-au opus. Pe site-ul primariei au fost publicate doua „rapoarte de informare a publicului” intocmite inainte de eleborarea PUZ si in ambele documente este consemnata opozitia vecinilor. Numai ca serviciul de urbanism al primariei se rezuma sa precizeze in cele doua rapoarte ca dezvoltatorul le-a raspuns locatarilor fara sa dea amanunte despre continutul respectivei replici si dupa aceea a eliberat autorizatia de constructie. Asta in conditiile in care familia Manolache s-a plans in mai multe randuri inspectorilor municipalitatii ca blocul se va construi prea aproape de casa.

„Nu intelegem de ce primaria nu a tinut cont si de parerea noastra. Probabil ca au relatii grele la primarie altfel nu ne explicam. Am solicitat in instanta anularea autorizatiei de construire dar ne-au dat termen pana in luna septembrie el pana atunci poate sa termine blocu”, a spus Dumitru Manolache.

„Imi darama casa”

De precizat ca solicitare de anulare a autorizatiei de construire a fost depusa la instanta de avocati in numele fiului sau si anume Dumitru Sergiu Manolache. Asta deoarece casa lui Sergiu este lipita acum de noul bloc. Dupa cum arata si fotografiile realizate de jurnalistii 7Iasi, intre casa si bloc distanta este de un metru iar mai jos, unde medicul a amenajat parcarea subterana distanta se reduce la sub un metru. Sergiu Manolache a aratat in nenumaratele petitii formulate autoritatilor ca locuinta se se afla in pericol si deja aleile din curte sunt pline de crapatur adanci. In plus din cauza faptului ca cele doua cladiri sunt apropiate casa si curtea sunt umbrite tot timpul.

„Am solicitat si noi sa ni se puna la dispozitie documentatia de urbanism pentru acest bloc, studiul de insorire etc. Ni s-a refuzat permanent acest lucru in conditiile in care este clar, casa fiului meu este grav afectata”, a mai spus Dumitru Manolche.

In solicitarea de anulare a autorizatiei de construire, familia Manolache a mai aratat ca nu exista suficiente cai de acces pentru numarul de masini care se preconizeaza ca se vor afla in posesia viitorilor locatari de la bloc. Mai mult, in solicitare se mai arata ca simple cai pietonale de acces au fost trecute ca si strazi.

„Sa strice ferestrele”

Contactat de jurnalistii 7IASI, dezvoltatorul-medic Catalin Mihai Buzduga a spus ca a depus la randul sau o serie de plangeri impotriva celor care se opun proiectului sau imobiliar.

„Ei nu au respectat autorizatia de construire. In proiectul lor nu este prevazut ca trebuie sa aiba ferestre spre blocul meu. Mai mult decat atat sunt in posesia unor fotografii care arata ca acele crapaturi pe care ei le reclama au aparut inainte sa ma apuc eu sa construiesc. Sa stiti ca exista dosare penale. Pai, daca am vazut ca ei tot ma reclama, eu ce trebuia sa fac sa stau cu mainile in san?”, a spus Catalin Buzduga.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here