Sah la Chirica. Prefectura a blocat Afacerea Wurmbrand

Prefectul Marian Serbescu i-a aplicat o lovitura naucitoare edilului cu dare de mina, Mihai Chirica, care in aceasta vara a facut un cadou nesperat unui colegiu privat, oferindu-i pe tava o avere de milioane.  Reprezentantul Guvernului a atacat in instanta Hotararea 284 din 10 iulie 2018,  privind trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, in custodia Colegiului particular Richard Wurmbrand, a unor imobile si terenuri cu destinatie de invatamant, situate pe B-dul Poitiers 41. “Consideram ca acest act administrativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor legale. Transmiterea in folosinta gratuita se poate face doar in favoarea persoanelor juridice fara scop lucrativ sau a serviciilor publice. Colegiul Wurmbrand nu are aceasta calitate”,  au motivat juristii prefecturii actiunea in contencios administrativ. Daca magistratii Tribunalului vor da castig de cauza Prefecturii, decizia judecatoreasca ar putea avea un efect devastator pentru viitorul politic al lui Chirica.

Marian Serbescu, prefectul de Iasi, si reprezentantul Guvernului in teritoriu, a demontat recent hotararea de Consiliu Local prin care edilul Mihai Chirica, alaturi de supusii sai, a decis trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, in administrarea Colegiului privat Richard Wurmbrand, a unor imobile valoroase. Este vorba de controversata Hotarare 284/10 iulie 2018, aceasta fiind adoptata intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local, desi pe ordinea de zi abia daca se vedea inserata. Surse bine informate din randul cadrelor didactice arata ca totul s-a facut doar in baza prieteniilor de familie stranse dintre primar si viceprimar, directorul de la Wurmbrand, Cristian Lucaci,  fiind amic de familie cu Gabriel Harabagiu. Mai mult, la scoala particulara sunt elevi atat fiul primarului Mihai Chirica cat si fiica viceprimarului. Desi ISJ Iasi a dat aviz negativ solicitarii Primariei, la final, reprezentantii institutiei, au fost nevoiti sa inghita hapul. In cladirile luate cu japca de la stat si oferite pe ochi frumosi celor de la scoala privata urma sa functioneze in acest an asa-numitul Centrul de Excelenta, o adevarata pepiniera de olimpici ai Iasului. Mai mult, Centrul ar fi urmat sa fie modernizat printr-un proiect european si pentru ca in imobilele respective au fost realizate anterior investitii din fonduri publice. Insa, totul a fost calcat in picioare de interesele sinistrului cuplu Chirica-Harabagiu. In total, Colegiului Richard Wurmbrand i-au fost oferiti cu titlu gratuit cca 3000 de metri patrati de cladiri si 3000 de metri patrati de teren. Practic, norocosul director Lucaci s-a trezit peste noapte cu o avere de invidiat pe care poate sa o administreze dupa bunul sau plac.

Smenul cuplului “Chirica-Harabagiu”

Sesizand de departe smenul cuplului Chirica-Harabagiu, care a luat brutal terenurile si cladirile unui liceu de stat, si le-a facut cadou unei scoli private, Prefectul a cerut in instanta anularea controversatei Hotarari 284. Intr-o actiune inaintata Tribunalului Iasi, Marian Serbescu arata ca acest act administrativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor legale.

“Din analiza textelor de lege reiese in mod clar si fara echivoc faptul ca transmiterea in folosinta gratuita se poate face doar in favoarea persoanelor juridice fara scop lucrativ sau a serviciilor publice, Colegiul Richard Wurmbrand Iasi neavand aceasta calitate. Faptul ca,  in conformitate cu prevederile din Legea contenciosului administrativ 554/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, Colegiul Wurmbrand poate fi asimilat autoritatilor publice, nu ii confera statutul de institutie publica”, considera  prefectul.

O reziliere mascata a unui alt contract” 

“Institutia publica reprezinta doar denumirea generica ce include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutii publice autonome, precum  si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora. In acest sens, prin Decizia 28/2017 a ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, se stabileste in mod clar si fara echivoc ca – Notiunea de autoritate publica – nu este similara cu cea de institutie publica astfel cum este prevazuta in Legea 273/2006 privind finantele locale. Adoptarea acestui act administrativ prin care se schimba titularul dreptului de administrare reprezinta practic o reziliere mascata a Contractului de administrare 111. 283 din data de 29 noiembrie 2013. Prima consecinta a adoptarii Hotaririi 284/2018 o reprezinta rezilierea Contractului de administrare 111.283/29 noiembrie 2013, reziliere mascata sub forma schimbarii administratorului, care nu are nici un temei legal”,  se arata in motivarea actiunii inaintate instantei de judecata.

“Totul trebuia adus la cunostinta cetatenilor”

De asemenea, Prefectul Serbescu est de parere ca proiectul Hotararii 284 nu ar fi fost adus la cunostinta cetatenilor cu cel putin  30 de zile inainte de adoptare, incalcandu-se astfel prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. “Prin adresa 14.213 din data de 31 iulie 2018, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi ne-a comunicat faptul ca in imobilelel ce fac obiectul Hotararii  284/10 iulie 2018, intentioneaza sa se organizeze functionarea Centrului de Excelenta, acestea fiind absolut  necesare bunei desfasurari a activitatilor proprii” a a conchis Serbescu in actiunea inaintata magistratilor.

Escrocheria imobiliara, data in vileag de 7IASI 

Jurnalistii “7 Iasi” au dezvaluit in urma cu o luna de zile tertipurile si interesele ascunse din spatele acestei escrocherii imobiliare, articolul cu pricina fiind practic ca o adevarata lovitura aplicata in moalele capului edilului-sef. La momentul solicitarii votului consilierilor, Chirica si Harabagiu au ascuns faptul ca in imobilele facute cadou de Primarie trebuia sa functioneze „laboratorul de olimpici” al judetului, in cadrul unui megaproiect didactic finantat de Uniunea Europeana. Terenurile si cladirile oferite pe tava directorului de la Colegiul Richard Wurmbrand s-au aflat pana deunazi in administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari,  de pe B-dul Poitiers. In momentul de fata, odata cu sesizarea facuta judecatorilor de catre prefectul Marian Serbescu, controversatul act administrativ este insa suspendat de drept. Justitia va avea ultimul cuvant. S-ar putea ca de aceasta decizie judecatoreasca sa depinda si viitorul politic al edilului-sef.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here