Tunurile COVID-19! Primăria Suceava cumpără de la fostul SRI-ist de la Praxis kituri și aparat de testare pentru coronavirus

Guvernul nu are aparatură și suficiente teste Covid-19, însă firma unui fost ofițer de la SRI Iași nu numai că a reușit să contracteze astfel de kituri și aparatură de testare, ci le și vinde, culmea, chiar Statului Român @ Primăria Suceava a încheiat astăzi, 26 martie, un contract pentru achiziționarea de kituri și a unui aparat de testare a virusului COVID-19 @ Tun clasic: astăzi s-a semnat contractul, astăzi s-a emis factura, tot astăzi s-a efectuat plata @ Kiturile vin peste două săptămîni, promite furnizorul @ Este vorba despre Praxis Medica SRL, firmă patronată de fostul ofițer de la SRI Iași, Cristian Hristodorescu @ Afacerea Praxis bifează contract după contract cu instituțiile statului: 430.000 lei de la Primăria Suceava, 180.000 lei de la ApaVital SA – societatea de furnizare a apei în județul Iași

Guvernul nu reușește să obțină numărul necesar de kituri și de aparate de testare a coronavirusului și să pună la punct o strategie coerentă de testare a populației. Însă, în tot acest timp, firma unui fost ofițer de la SRI Iași nu numai că a reușit să contracteze astfel de kituri și aparatură de testare, ci le și vinde, culmea, chiar Statului Român.

 

În urmă cu câteva zile, Medica Praxis, firmă deținută de către fostul SRI-ist Cristian Hristodorescu, a contractat kituri și aparatură de diagnosticare a coronavirusului de la un producător din Coreea de Sud. Conform presei de la Seul, acordul are o valoare de aproximativ 13,8 milioane de euro.

Primăria Suceava a încheiat astăzi, 26 martie, un contract pentru achiziționarea de kituri și a unui aparat de testare a virusului COVID-19.

Contractul se desfășoară după scenariul unui tun pe bani publici de proporții epice: astăzi s-a semnat contractul, astăzi s-a emis factura, tot astăzi s-a efectuat plata pentru kituri, fără ca acestea să fie însă livrate. Praxis are obligația să furnizeze kiturile în 14 zile de la semnarea contractului.

Primăria Suceava a plătit cu banii jos. Kiturile nu au fost livrate

 

Prin contract, Praxis Medica se obligă să furnizeze kituri și aparatura necesară diagnosticării coronavirusului, iar Primăria Suceava să achite în avans o primă tranșă de bani, reprezentând 50 la sută din valoarea aparaturii și 100% din valoarea kiturilor.

Obiectul contractului: „Pachet: aparate pentru extracție/identificare/confirmare cu echipamente auxiliare (minicentrifugă și hota curata) covid-19 și kituri de extracție/identificare, produse BIONEER, Coreea de Sud, conform tabelului”

Primăria Suceava a plătit pe loc, chiar în ziua emiterii facturii de către Praxis Medica SRL suma de 299.122,57 lei, conform Ordinului de Plată nr. 8 din 26.03.2020. Plata a fost efectuată „cu banii jos” deși firma furnizoare nu a livrat kiturile și, conform contractului, Primăria Suceava avea un termen de o zi pentru efectuarea plății.

„Valoarea contractului este de 429.159,82 RON inclusiv TVA. Cumpărătorul va achita 50% din valoarea aparatelor și 100% din valoarea testelor, adică 299.122,57 RON inclusiv TVA în maxim 1 zi de la facturare”

Praxis a lucrat și cu SIE

Firma Praxis Medica SRL, care ar fi contractat kiturile de diagnosticare a coronaviruslui produse în Coreea de Sud, aparține șoților Cristina și Cristian Hristodorescu, ultimul dintre aceștia fost ofițer la SRI Iași.

De la înființare și până în prezent, firma soților Hristodorescu a avut doar clienți cu „pedigree”, finanțați de la bugetul de stat: Serviciul de Informații Externe, Institutul de Boli Cardiovasculare, dar s-a aflat și sub contract cu Casa de Sănătate a MApN, MAI, SRI, STS, dar și a magistraților.

La scurt timp, după ce în spațiul public a apărut informația achiziționării de către Parxis Medica a aparaturii de depistare a coronavirus, o altă instituție de stat a încheiat un contract pentru testarea angajaților. Este vorba de ApaVital SA, furnizorul de apă al județului Iași, care a încheiat în acest sens un contract de 180.000 lei cu firma fostului ofițer SRI.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here