Chirica vrea să plătească din banii ieșenilor amenda pentru declarații rasiste

@Mihai Chirica a fost amendat de către CNCD „pe persoană fizică” pentru declarațiile rasiste făcute la o emisiune TV, dar sancțiunea este contestată de către Primăria Iași @ „Declarațiile au fost făcute în calitate de primar, iar sancțiunea a fost comunicată pe adresa Primăriei Iași”, este explicația oficialilor municipalității @ Este vorba de o șmecherie, de un tertip: odată ce reclamația va fi respinsă de instanță, amenda de 10.000 lei ar urma să fie plătită din bugetul primăriei @ În urmă cu două luni, Chirica declara cu totul altceva: „(…) voi contesta această sancțiune pe care o consider nefundamentată. În cazul în care decizia va rămâne definitivă voi plăti amenda din propriile venituri @ Decizia CNCD este cât se poate de clară: „- s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei domnului Mihai Chirică. – hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, 29 ianuarie 2020, București @ Există și un precedent: fostul primar Gheorghe Niochita a plătit o amendă din bugetul local, dar ulterior a fost executat silit de către Primăria Iași, prin dispoziția aceluiași Mihai Chirica

În urmă cu două zile, pe 24 martie, la Curtea de Apel Iași a fost înregistrată contestația la amenda de 10.000 lei pe care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a aplicat-o lui Mihai Chirica pentru declarațiile cu caracter rasist pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni TV.

Sancțiunea a fost aplicată în mod personal persoanei Mihai Chirica, dar contestația a fost depusă de către instituție, părțile în dosarul nr. 143/45/2020, fiind PRIMARUL MUNICIPIULUI IAȘI – reclamant și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – pârât.

La solicitarea 7IAȘI, oficialii Primăriei Iași au explicat decizia instituției de a ataca amenda primită de către Chirica:  „Declarațiile au fost făcute în calitate de primar, iar sancțiunea a fost comunicată pe adresa Primăriei Iași”.

Însă decizia CNCD a fost cât se poate de clară, cel amendat fiind „domnul Mihai Chirică” și nu vreo instituție publică: „– s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei domnului Mihai Chirică. – hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).”- Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, 29 ianuarie 2020

La mijloc este vorba de un tertip: odată ce reclamația a fost respinsă de instanță, amenda de 10.000 lei ar urma să fie plătită din bugetul primăriei.

În urmă cu două luni, la scurt timp de la comunicarea sancțiunii CNCD, Mihai Chirica declara cu totul altceva: „(…) voi contesta această sancțiune pe care o consider nefundamentată. În cazul în care decizia va rămâne definitivă voi plăti amenda din propriile venituri”, mărturisea Chirica într-o postare pe pagina sa de facebook.

Iată și declarația de la care i s-a tras lui Chirica: „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi”

Precedent: amenda plătită de Primărie, Nichita executat silit

În urmă cu o lună de zile, fostul primar Gheorghe Nichita a pierdut definitiv procesul în care contestaexecutarea silită solicitată de către Primăria Iași. Suma imputată acestuia este de peste 100.000 lei și reprezintă o amendă aplicată de instanța de judecată pentru tergiversarea eliberării unui certificat de urbanism.

Amenda a fost plătită din bugetul local, deși, la fel ca în cazul lui Chirica, sancțiunea fusese aplicată persoanei fizice și nu Primarului Municipiului Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here