Țeparii VIP! Fiica unui fost grangur PSD nu a plătit chiria și utilitățile la Transagropolis

Firma administrată de Naiana Cărpușor, fiica fostului primar al municipiului Roman, Dan Cărpușor, nu a plătit  chiria și utilitățile deși a închiriat spații la Transagropolis  @ Firma NBB Premium SRL deține și restaurantul Krud din zona Copou – Sărărie

Consiliului Județean Iasi se luptă în justiție cu firmele care nu și-au plătit chiria sau utilitățile pentru spațiile închiriate în Centrul Transagropolis Lețcani. De la inaugurare și până în prezent, mai multe societăți de distribuție și producători autohtoni au închiriat spații și depozite frigorifice în incinta Transagropolis. Costul unui metru pătrat a fost calculat între 3,5 și 5 euro, în funcție de capacitatea celulei de depozitare. Cu toate acestea, unele dintre companii au părăsit spațiile și au lăsat în urmă datorii la chirie și utilități.

Una dintre firmele care au țepuit Consiliul Județean este NBB Premium SRL, firmă aparținând Naianei Cărpușor, fiica fostului primar al municipiului Roman, Dan Cărpușor. NBB Premium deține restaurantul Krud din zona Copou și, deși afacerile familiei Cărpușor sunt foarte prospere, societatea refuză să achite Consiliului Județean aproximativ 37.000 de lei datorați pentru chirie și utilități. Într-o cerere adresată Judecătoriei Iași, juriștii Consiliului Judetean le solicită magistraților să-l oblige pe fostul chiriaș să plătească chiria restantă de 9.425,16 lei, și utilitățile în valoare de 27.489,68 de lei.

Două depozite și două birouri cu doar 500 de euro pe lună  

În urma unei proceduri de licitație, NBB Premium și-a adjudecat două celule de depozitare în suprafață de 68,05 mp și respectiv  65,75 mp. În cadrul aceleiași proceduri societatea a închiriat și două birouri având suprafața cumulată de 50 mp. Chiria totală pe cele patru spații a fost stabilită la 507 euro pe lună, societatea încheind în luna aprilie 2017 patru contracte de închiriere distincte cu Consiliul Județean. La  finalul lunii noiembrie 2017, Consiliul Județean transmite către NBB facturile pentru utilități, însă chiriașul refuză să le achite. În februarie  și martie 2018, CJ Iași notifică compania asupra soldului restant la chirie și utilități și cere achitarea acestor sume. Drept răspuns, în aprilie 2018 NBB Premium notifică CJ –ul anunțând denunțarea unilaterală a trei dintre cele patru conmtracte de închiriere. Despre plată nimic.

Trei luni mai târziu, firma Naianei Cărpușor denunță și ultimul contract de închiriere de la Transagropolis. Reprezentanții CJ transmit fostului chiriaș mai multe notificări pe parcursul anilor 2018 și 2019, iar în luna martie 2019 firma NBB își asumă în scris plata întregului debit restant: chirie, utilități și penalități. În ciuda recunoașterii debitului, NBB achită către CJ doar sumele reprezentând chiria neachitată și comunicând că refuză plata penalităților și a utilităților.

 

Parcul agroindustrial, construit cu fonduri europene

,,Societatea în cauza, NBB Premium, nu și-a respectat obligația principală de plată a chiriei la termen, fiind calculate penalități. Societatea a achitat o parte din datoria pentru chirie și a refuzat să plătească utilitățile (energie electrica, apa si gazele naturale). Consiliul Județean și-a îndeplinit toate obligațiile, iar chiriașul nu a respectat obligațiile contractuale. Chiria a fost stabilită în urma unei licitații publice, iar bunul imobil dat în locațiune este rezultatul derulării unui proiect cu finanțare europeană. Din totalul celor 31.385,84 de lei facturați pentru chirie și ulterior, penalități calculate conform contractelor incheiate,  NBB a plătit doar suma de 21.960,68 de lei, rezultând un sold de 9,425,16 de lei neachitat. Am transmis numeroase notificari datornicului, atât pe parcursul anului 2018, cât și în 2019, în care i-am adus la cunoștință că figurează în evidențele contabile cu restanțe. Debitul în valoare de 27.489,68 de lei reprezintă utilități refacturate (apa, energie electrică, gaze naturale) pe care chiriașul a refuzat să le achite”, menționează juriștii Consiliului Județean în cererea depusă la instanță.

,,Am fost de acord să plătim chiria, nu și utilitățile,,

În replică, în răspunsul la cererea de chemare în judecată, administratorul NBB Premium SRL, Naiana Cărpușor, cere respingerea actiunii inițiate de Consiliul Judetean, arătând că sumele facturate ca și utilități sunt nejustificat de mari în conditiile în care firma nu a folosit spațiile închiriate. ,,Noi nu am funcționat deloc în acele spații deoarece nu am reușit să ne autorizăm la Registrul Comerțului ca și punct de lucru. Nu avem cum să plătim aceste sume colosale pentru utilități, având în vedere că nu am folosit absolut nimic de acolo. Și chiar dacă le-am fi folosit, considerăm că sunt niște sume nejustificat de mari. Am fost de acord să plătim chiria aferentă contractului însă nu și utilitățile. Chiar nu am înțeles cum instituția (n.r.-CJ Iasi) a calculat și împărțit aceste utilități între chiriași.” se arată în documentul depus la Judecătoria Iași de către avocații NBB Premium SRL.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here