TAXĂ DE MEDIC. De anul viitor, NU MAI DĂM ŞPAGĂ LA DOCTOR! Vom plăti din buzunar pentru doctorii la care vrem să fim trataţi

Nu scăpăm de o nouă taxă în spitale. Sindicatele din sănătate au acceptat ca, de anul viitor, pacienţii să scoată bani din buzunar dacă doresc să fie operaţi de un anumit medic. Astfel ar urma să crească salariile cadrelor medicale. Fără lefuri mărite până la toamnă, angajaţii spitalelor ameninţă că peste o jumătate dintre ei vor demisiona.

 

Fiecare spital va stabili costurile intervenţiilor chirurgicale, iar pacienţii ar urma să plătească ce nu decontează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Nu vreau să stau o lună când îmi vine programarea, mă duc şi negociez corect, pe faţă, cu un medic, care îmi spune: vii mâine, după orele de program. Cât mă costă? Oficial, în spitalul în care lucrez 22,3 milioane lei”, a spus Marius Sepi, prim-vicepreşedinte SANITAS.

Pacienţii nu văd cu ochi buni introducerea unei noi contribuţii. „Cred că e o măsură care favorizează moartea mai rapidă”, a spus un pacient. 

 

Medicii ar urma să fie plătiţi şi în funcţie de calitatea actului medical, a numărului de pacienţi trataţi şi a experienţei.

Nemulţumiţi că salariile nu le-au mai fost mărite de ani buni, ei ameninţă că în septembrie vor avea loc pichetări, mitinguri şi marşuri. Dacă nici aşa nu primesc măriri, medicii spun că în noiembrie, vor demisiona în masă, iar sistemul de sănătate va fi blocat.

 

„Pentru demisii sunt în jur de 60 la sută dintre medic. Blocajul este la nivelul Ministerului de Finanţe care nu înţelege că o investiţie în sănătate înseamnă ieşirea din criză şi creşterea PIB”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Proiectul de salarizare urmează să fie gata la finalul lunii iulie, pentru a fi implementat în zece spitale, începând din ianuarie 2014

 

(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here