Strigator la cer! Padurile din Iasi vandute pe nimic pentru ca sefii Silvicului nu stiu sa calculeze cu virgula

Silvicultura

Strigator la cer: la o licitatie de vanzare a lemnului dintr-o padure a statului, firma care a oferit pretul cel mai mare a fost descalificata deoarece a mai pus 50 de bani pentru un metru cub pe langa pretul fix ofertat @ Corneliu Parascan, directorul Directiei Silvice Iasi, prefera sa vanda lemnul din proprietatea statului la preturi de nimic in loc sa faca o inmultire cu zecimale care ar fi rotunjit venturile statului @ Parascan a selectat firma care a platit cu 10 dolari mai putin pentru un metru cub de lemn @ „Am respectat caietul de sarcini”, a explicat Parascan

Defrisarea ilegala a padurilor statului a devenit deja o chestiune ce tine de siguranta nationala. Aratam in editia de astazi ca padurile statului sunt taiate si vandute in paguba chiar de cei care sunt platiti de la buget sa le pazeasca si sa le administreze si anume angajatii Regiei Nationale a Padurilor Romsilva si functionarii din teritoriu adica cei din directiile silvice judetene. Astfel, directorul Directiei Silvice Iasi, Corneliu Parascan a preferat sa vanda o cantitate insemnata de lemn din padurea statului la un pret cu 10 dolari pe metru cub mai mic decat cel care ii fusese propus in loc sa ia in calcul oferta cea mai favorabila pe motiv ca aceasta cuprinde si unele fractiuni ale monedei romanesti si asta  „complica” lucrurile. Cu alte cuvinte, Parascan a preferat sa vaduveasca statul de 40.000 lei pentru ca nu a vrut sa efectueze o inmultire care cuprindea si zecimale. Asta in conditiile in care leul are si subdiviziuni 10 bani, 50 de bani si nu ar fi fost nici o problema se sa achite lemnul cumparat daca oferta financiara finala pentru intreaga masa lemnoasa ar fi cuprins  zecimale. Parascan a preferat sa vanda lemnul celui care a oferit cu 35 de lei mai putin pentru un metru cub pe motiv ca oferta firmei respective nu continea zecimale.

E greu cand da cu virgula

Licitatia despre care vorbim s-a desfasurat in luna martie a anului 2017. Atunci, Directia Silvica Iasi a organizat o licitatie pentru comercializarea unei cantitati de masa lemnoasa situata in mai multe parcele din padurile judetului Iasi, fiind vorba bineinteles de fondul forestier aflat in proprietatea statului. A fost vorba de o licitatie cu plic inchis care trebuia sa includa oferta in lei a fiecarui participant. Adica, fiecare participant la licitatie trebuia sa precizeze cat plateste pentru un metru cub de lemn extras din padurea statului. Prin urmare, interesul  Directiei Silvice Iasi era sa selecteze firmele care plateau cat mai multi bani pentru lemnul extras astfel incat statul sa-si maximizeze veniturile obtinute din aceasta activitate. Printre parcelele de padure licitate s-a numarat si una aflata in administrarea Ocolului Silvic Harlau. Din parcela respectiva se puteau extrage aproximativ 800 metri cubi de lemn. In data de 24 martie 2017, Directia Silvica Iasi a primit un numar de 3 oferte de la tot atatea societati comerciale interesate sa cumpere lemnul de la Harlau.

Descalificat pentru ca a vrut sa dea mai mult la stat

Astfel, a fost inregistrata oferta SC Forest Fiv SRL care intentiona sa cumpere masa lemnoasa cu 171,5 lei/mc adica o suta saptezeci si unu de lei si cincizeci de bani, oferta SC Sorin Alcos SRL care a precizat ca vrea sa cumpere lemnul cu 136 lei pentru un metru cub si oferta SC Stemfor SRL care a trecut un pret de 130 lei pentru un metru cub.

Potrivit unor surse din interiorul Directiei Silvice Iasi, dupa deschiderea plicurilor, reprezentantul Forest Fiv SRL, Corneliu Fotea, a fost rugat sa rotunjeasca oferta pentru a fi declarat castigator. Acesta a fost de acord sa rotunjesca oferta, oferind un pret fara zecimale si a plecat linistit acasa, stiind ca a fost desemnat castigator al licitatiei. Mai trebuie precizat ca este o practica ca la licitatiile directiilor silvice sa se permita rotunjirea preturilor cu zecimale atunci cand este cazul. La scurt timp dupa aceea, familia Corneliu Fotea a fost notificata ca firma sa a fost descalificata pe motiv ca nu a respectat caietul de sarcini, adica nu a oferit un pret fix, fara zecimale. De asemenea, familia Fotea a fost anuntata ca la licitatia  din data de 24 martie 2017 a fost declarata castigatoare firma oferta SC Sorin Alcos SRL care a ofertat un pret de 136 lei pentru un metru cub. Firma Forest Fiv SRL a contestat decizia dar nu a avut castig de cauza. Legat de aceasta situatie, jurnalistii 7 Est au solicitat un punct de vedere de la Regia Nationala a Padurilor dar si de la Directia Silvica. Regia a pasat pisica la RNP refuzand sa comenteze.

„Va informam ca Directia Silvica Iasi a respectat caietul de sarcini a licitatiei insusit de Forest Fiv SRL in data de 17.03.2017 unde s-a mentionat ca ofertele vor fi facute pentru fiecare partida in parte cu specificarea pretului pe metru cub, exprimat in lei fara TVA si fara zecimale”, a transmis Parascan.

Acesta a adaugat ca anterior firma nemultumita a participat la o licitatie unde a oferit un pret fara zecimale si a castigat. Precizam insa ca in decembrie 2017, Directia Silvica Iasi a organizat o licitatie pentru vanzarea unei cantitati mult mai mari de masa lemnoasa iar in caietul de sarcini nu s-a inclus nici o prevedere lagata oferta de pret cu zecimale.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here