Fenechiu i-a lasat averea pe mana. Acum este executat silit pentru o suma uriasa

Cristian Ghibu, cel care a preluat administrarea afacerilor lui Fenechiu in perioda in care fostul deputat a fost la inchisoare, va fi executat silit pentru recuperarea unei sume uriase @ Ghibu a fost acuzat ca a devalizat impreuna cu asociatii sai firma Lemnis Company SRL @ In perioada in care Fenechiu era pe val, Ghibu a fost secretar de stat la Ministerului Transporturilor

Cristian Ghibu, cel mai fidel dintre oamenii lui Fenechiu,  va avea soarta „sefului” sau. Mai exact, ca si Fenechiu, Ghibu va fi executat silit pentru ca statul si alti creditori sa-si recupereze banii. In plus, sumele pe care cei doi le au de returnat sunt comparabile. Astfel, Ghibu are de returnat vreo 3 milioane de lei, suma reprezentand datoriile firmei Lemnis Company SRL, societate aflata in prezent in faliment. Cristian Ghibu a fost obligat de  justitie sa acopere cu averea personala datoriile firmei in urma unei cereri depuse de lichidatorul judiciar si anume Eurobusiness SPRL, patronata de practicianul in insolventa Eduard Pascal. Cererea a fost depusa prin procedura de „angajare a raspunderii personale” care prevede ca managerii firmelor care au cauzat prin diferite decizii ilegale prejudicii societatilor pe care le-au condus trebuie sa raspunda cu averea personala pentru acoperirea pasivului. Judecatorii au decis ca Ghibu va fi obligat sa achite datoriile firmei alaturi de Catalin Beleca, un alt locotenent a lui Fenechiu, fost sef al Garzii de Mediu Iasi si de un anume Mihai Carnaru. Cei trei au primit aceasta „condamnare” printr-o sentinta pronuntata de Tribunal la data de 15.11.2017. Ghibu si fostii sai asociati au facut recurs la Curtea de Apel, instanta superioara urmand sa pronunte o decizie  definitiva in urmatoarea perioada.

Au de achitat peste 3 milione lei

Daca sentinta va ramane definitiva, averea celor trei va fi vanduta  pentru ca creditorii Lemnis Company SRL sa recupereze suma de 3.043.703 lei, din care Kruk SA, o firma de recuperari revendica 345.394 lei, Primaria Iasi-68.679 lei, Directia de Finante-38.409 lei etc. In raportele transmise judecatorului sindic, lichidatorul a transmis ca nu a putut plati datoriile firmei din lichidarea patrimoniului firmei. Asta deoarece singurul bun din patrimoniul societatii a fost un Renault Master care a putut fi vandut cu numai 8.743 lei,ori acesti bani nu au ajuns nici macar pentru acoperirea onorariului lichidatorului. Astfel, onorariul fix al lichidatorului in perioda 1.05.2015-14.12.2017 a fost in cuantum de 78.000 lei la care s-a adaugat comisionul din vanzarea unicului bun al firmei. In total, lichidatorul judiciar reprezentat de firma Eurobusiness SPRL avea de incasat 93.000 lei. In consecinta, banii obtinuti din lichidarea bunurilor firmei s-au dus pe cheltuieli de procedura si pe onorariul lichidatorului astfel incat ceilalti creditori nu s-au ales cu nimic.

Motivarea judecatorilor

Judecatorii i-au obligat pe cei trei sa acopere cu averea personala datoriile firmei deoarece au folosit patrimoniul companiei in interes personal si pentru ca nu au tinut contabilitatea societatii conform reglementarilor legale. „Reclamantul (lichidatorul-n.r) a dovedi in concret raportul de cauzalitate intre neprederea actelor contabile de catre parati (fapt pe care o transforma intr-o prezumtie absoluta a netinerii contabilitatii si ajungerea societatii in stare de insolventa. Sub acest aspect reclamantul a aratat ca atitudinea de indiferenta si totalul dezinteres manifestat de parati fata de procedura de insolventa, denota si un dezinteres in administrarea societatii si achitarea datoriilor, imprejurare ce a dus in final la insolventa debitorului”, se arata in sentinta judecatorilor.

Cine este Ghibu

In perioada in care Fenechiu a fost incarcerat la Penitenciarul Vaslui, avand de executat pedeapsa de 5 ani de inchisoare primita in Dosarul Transformatorul, Cristian Ghibu a preluat administrarea firmei Fene Grup, in prezent Engeko SA. Ghibu a reusit sa mentina compania pe linia de plutire evitand insolventa chiar daca Fenechiu era incarcerat, iar firma nu mai avea privilegiul derularii contractelor cu statul de care beneficia in baza influentei fostului deputat PNL. Dupa cum s-a precizat mai sus Ghibu a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor in perioada 2013-2014 post pe care l-a ocupat tot cu sprijinul lui Fenechiu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here