Sentință revoluționară în Justiția din România. Proprietarii unei case, despăgubiți de un dezvoltator imobiliar care i-a lăsat fără lumina soarelui

În condiţiile în care România este plină de blocuri ce răsar ca ciupercile pe spaţiile verzi, la câţiva paşi distanţă de geamurile vecinilor, Curtea de Apel Cluj a pronunţat o sentinţă ce ar putea deveni un reper în procesele vizând astfel de cazuri.

 

Proprietarii unei case în coasta căreia un dezvoltator a ridicat un bloc vor primi despăgubiri de peste 283.000 lei (circa 65.000 de euro) pe motiv că valoarea imobilului lor, în care soarele nu mai intră, s-a diminuat cu 40%, relatează clujust.ro.

 

Decizia priveşte un exemplu de urbanism după ureche intens mediatizat în 2009, an când familia Roşca a reclamat la tribunal că un dezvoltator imobiliar a ridicat lângă casa lor un bloc cu trei etaje şi mansardă. Acesta obţinuse autorizaţie de la Primăria Cluj Napoca pentru un ansamblu de „locuinţe unifamiliale înşiruite”, mai exact două module de şapte case şi unul de şase.

 

Constatând că Ioan Şeulan, titularul autorizaţiei, le-a trântit lângă casă un ditamai blocul din cauza căruia lumina soarelui nu le mai intră în casă, familia Roşca s-a adresat instanţei. În paralel, şi Primăria Cluj-Napoca s-a judecat cu constructorul, instanţa dispunând „desfiinţarea lucrărilor executate.

 

Cum blocul a rămas tot „în picioare” şi în el s-au mutat oameni, soţilor Roşca nu le-a rămas decât să se judece pentru repararea prejudiciului suferit. Expertiza tehnică a dovedit că blocul ridicat în baza autorizaţiei de construire din 2008 nu permite însorirea minimă de o oră şi jumătate zilnic pentru imobilul reclamanţilor, astfel încât familia Roşca a reuşit, după ani de proces, o sentinţă notabilă în materie de urbanism.

 

Amintim că potrivit art. 2 din Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 emis de Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţa al populaţiei, „amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţă dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.”

 

Cu toate acestea, numeroşi „dezvoltatori” imobiliari ignoră cu brio acest ordin. Pentru a-şi maximiza profitul şi a valorifica la sânge fiecare palmă de spaţiu verde pe care au pus mâna, adesea dezvoltatorii îşi ridică de multe ori blocurile chiar în fereastra vecinilor, lăsându-i pe aceştia fără lumina de zi cu zi.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here