Sentință definitivă: Chirica a pierdut, Centrul de Excelență pentru elevii olimpici a fost salvat

În vara lui 2018, Primăria Iași a decis transferarea cu titlu gratuit a terenurilor și clădirilor unui liceu de stat către Colegiul Wurmbrand, instituție privată de învățământ, unde erau înscriși fiul lui Mihai Chirica și fiica viceprimarului Gabriel Harabagiu @ În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Iași a pronunțat o sentință definitivă  în acest caz: hotărârea Consiliului Local a fost ilegală @ Chirica a vrut să înstrăineze clădirile în care trebuia să funcționeze Centrul de Excelență a elevilor olimpici din județul Iași @ La acea vreme, Inspectoratul Școlar s-a opus transferului imobiliar, dar primarul nu a ținut cont de avizul negativ @ Procesul de anulare a hotărârii a fost promovat de către fostul prefect Marian Șerbescu @ În primă fază, Primăria Iași a câștigat procesul la Tribunal, iar Chirica nu a întârziat să anunțe un triumf al justiției în fața atacurilor politice @ Despre sentința Curții de Apel, primarul s-a făcut că nu știe nimic

Curtea de Apel Iași a anulat printr-o sentință definitivă hotărârea Primăriei Iași prin care a transferat cu titlu gratuit clădiri și terenuri ale Liceului Tehnologic către Colegiul Wurmbrand, instituție privată de învățământ. Afacerea dezvăluită de 7IAȘI în iulie 2018 a declanșat un val de reacții din partea autorităților publice, iar Prefectura județului Iași, condusă la acea vreme de către Marian Șerbescu, a deschis un  proces în instanță pentru anularea hotărârii adoptată de Consiliul Local la inițiativa primarului Mihai Chirica.

Contrar legii, primarul nu a ținut de avizul negativ emis de către Inspectoratul Școlar Județean, care a arătat că imobilele Liceului Tehnologic erau destinate implementării unui proiect cu finanțare europeană ce avea ca scop înființarea unui Centru de Excelență destinat elevilor olimpici din întreg județul Iași.

 

Chirica și-a înghițit limba după sentința definitivă

Sentința Curții de Apel Iași, rămasă definitivă și care a desființat hotărârea ilegală a Consiliului Local, a fost făcută publică pe 20 februarie. Chirica nu a comentat de atunci în vreun fel acest subiect. Situația a fost cu totul alta, când, după ce a câștigat la Tribunalul Iași, primarul s-a grăbit să anunțe un triumf al justiției în fața atacurilor politice. Ba mai mult, acesta înfierat cu mânie proletară acțiunea prefectului.

„Această decizie a instanței îmi confirmă încă o dată încrederea în calitatea actului de justiție, dar, din păcate, și lipsa de încredere în calitatea unor instituții care ar trebui să fie apolitice, așa cum este Prefectura. Domnule prefect Marian Șerbescu, îmi pare rău să constat că, deși sunteți fiul unui eminent profesor universitar ieșean, nu ați reușit să înțelegeți un lucru important: educația are prioritate și nu ar trebui dezbătută în instanță din cauza atacurilor politice!”, se arată într-o postare asumată de Mihai Chirica pe pagina de facebook a Primăriei Iași.

 

Fiul primarului și fiica viceprimarului, elevi la Colegiul Wurmbrand

 

„S-a ajuns prea departe! Centrul de olimpici, închis pentru copiii lui Chirica și Harabagiu” – este titlul articolului din 25 iulie 2018 prin care 7IAȘI trăgea semnalul de alarmă cu privire la acest tun imobiliar prin care terenurile și clădirile unui liceu de stat erau transferate cu japca către o instituție de învățământ privată.

Iată rezumatul acestei afaceri incredibile, desființată de instanțele de judecată după un proces care a durat aproape un an și jumătate:

Primăria Iași a luat terenurile și clădirile unui liceu din Iași și le-a dat gratis unei școli private, unde elevi erau la acea vreme fiul primarului Mihai Chirica și fiica viceprimarului Gabriel Harbagiu. Inspectoratul Școlar Județean a dat aviz negativ solicitării primăriei, deoarece acolo urma să funcționeze pepiniera de olimpici a Iașului, Centrul de Excelență, ce trebuia să fie modernizat printr-un proiect european și pentru ca în clădirile respective au fost realizate investiții din fonduri publice. Conducerea Primăriei nu a informat consilierii locali convocați la ședință despre avizul negativ dat de către Inspectoratul Școlar Județean. În total au fost acordați gratuit aproximativ 3.000 de metri pătrați de clădiri și 3.000 de metri pătrați de teren. Hotărârea a fost adoptată într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, pe ordinea de zi fiind inserat și acest proiect, fără nici un caracter extraordinar, de urgență: „trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, in administrarea Colegiului Richard Wurmbrand, a unor imobile”. Directorul Colegiului Richard Wurmbrand, Cristian Lucaci, este prieten de familie cu viceprimarul Gabriel Harabagiu 

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here