Sechestru pe camioanele Eky Sam. Regele Asfaltului  bântuit de fantoma DNA

Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sub sechestru camionele companiei Eky Sam pentru recuperarea prejudiciului din dosarul de corupție în care a fost condamnată compania lui Ioan Echimov @ ANAF cere ca Eky Sam să plătească întreg prejudiciul din dosar adică 638.030 lei @ Echimov susține că și-a achitat ”partea” din prejudiciul stabilit de instanța de judecată, adică 104.855 lei și cere ridicarea sechestrului

Supranumit Regele Asfaltului din județul Iași, afaceristul Ioan Echimov din Târgu Frumos nu a scăpat încă de problemele pe care le-a avut după ce firma sa, Eky Sam, a fost condamnată definitiv într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Iași. Reamintim că firma Eky Sam a fost condamnată definitiv în mai 2018, în dosarul de corupție în care a fost trimisă în judecată pentru că a fraudat fondurile europene alocate comunei Ion Neculce. Astfel, firma Eky Sam s-a ales cu sechestru pe camioanele pe care le deține, măsura luată chiar de  Direcția Specială Executări Silite Cazuri Speciale (entitatea care se ocupă de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale) deoarece ANAF a stabilit că poate recupera  de la firma lui Echimov întreg prejudiciul din respectivul dosar de corupție, adică  638.030 lei. Asta în condițiile în care în sentința definitivă a Curții de Apel Iași vorbește despre faptul că firmei Eky Sam îi revina sarcina de a achita numai 104.855 lei din prejudiciul total de 638.030 lei.

ANAF vrea de la Eky Sam toți banii

Echimov și-a plătit partea, adică 104.855 lei căt s-a stabilit prin sentință în sarcina Eky Sam.
Însă, ANAF a considerat că în baza aceleiași sentințe a Curții de Apel poate recupera de la firma Eky Sam si diferența de 526.708 lei. Astfel, în dosarul de executare nr.9672080/2019, Directia Generală de Executări Silite Cazuri Speciale a pus sub sechestru camioanele firmei Eky Sam. Finanțele au luat această decizie deoarece nu a putut recupera diferența de la Neculai Mușat fostul viceprimar al comunei Ion Neculce. Conform sentinței Curții de Apel Iași diferența de 526.708 lei ar trebui recuperată de la Neculai Mușat însă ANAF se folosește de faptul că la un moment dat în  sentință se vorbește despre faptul că la un moment  dat în sentință se vorbește despre faptul că prejudiciul trebuie achitat în solidar de inculpații condamnați definitiv.

Contestație în instanță

Firma lui Echimov se chinuie de aproape un an să scape de sechestrul instituit de ANAF. Astfel, Eky Sam a contestat în instanță măsurile luate de ANAF dar a pierdut. Dosarul s-a judecat la Judecătoria Pașcani deoarece Eky Sam este înregistrată în Tărgu Frumos. Eky Sam a arătat în fața judecătorilor că magistrații Curții de Apel au stabilit că firma lui Echimov trebuie să achite din prejudiciul total numai suma de 104.855 lei.

„Instanța penală a soluționat definitiv modalitatea de executare  a acestei obligații de plată, Curtea de Apel a stabilit definitiv că în raporturile dintre inculpați care răspund în solidar sarcina repartiției se împarte astfel suma de  104.855 lei în sarcina Eky San iar suma de 553.175 lei în sarcina inculpatului Mușat Neculai, adică proporțional cu măsura în care fiecare din aceștia au cauza prejudiciul”, au arătat avocații firmei Eky Sam.

Avănd în vedere că a pierdut contestația, Eky Sam are șane minime să scape de sechestru fără să achite și diferența de 553.175 lei.

Condamnarea penală

În respectivul dosar de corupție firma Eky Sam a fost condamnată deoarece i-a ajutat pe fostul primar al comunei Ion Neculce, Vasile Rusu (decedat în timpul procesului) dar și pe Neculai Mușat fraudeze fondurile europene alocate pentru întreținerea pășunii comunale. „Prin motivele de apele inculpata S.C. Eky  Sam SRL nu a negat săvărșirea acestei fapte de sprijinire a inculpatului Musat  Neculai ci doar faptul că nu a acționat cu intenție directă, invocand urmatoarele că nu a acționat cu rea-credință, în condițiile în care documentele societății ce au fost ulterior folosite de inculpatul Musat Neculai au fost intocmite în condițiile erorii de fapt de către învinuiți (angajati de la Eky Sam – nr.) care au înregistrat în contabilitatea firmei date nereale. Inculpata a mai arătat că pot fi imputate persoanei juridice (Eky – Sam -n.r) doar infracțiunile care au fost săvărșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele acesteia de organele de conducere, de  mandatari sau prepusi, care să fi acționat cu forma de vinovăție prevăzute de lege, respectiv  cu intenție directă”, se arată în sentința Curții de Apel.

Firma Eky Sam s-a ales cu o amendă penală de 75.000 lei pentru săvărșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. În același dosar penal, procurorii DNA au instituit sechestru și pe averea lui Ioan Echimov, patronul Eky Sam.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here