Scandal și amenințări cu DNA la licitația pentru catering de la Cardio

Scandal de proporții la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași între două firme binecunoscute în domeniu care au depus oferte privind asigurarea serviciului de catering pentru bolnavi. Protagoniștii sunt Iulian Coman, patronul SC Euromedical Provider SRL, și Alexandru Pufnei, afaceristul care se ocupă de brandul de pizzerii Puffy Family. Pe 15 noiembrie 2019, ambele societăți au depus la Cardio, la diferențe de cca 2 ore, oferte în plicuri sigilate referitoare la achiziționarea de servicii de catering, însă cei doi patroni se acuză reciproc de nerespectarea criteriilor de participare la licitație. În timp ce Pufnei susține că ar fi depus documentația în timp util, Coman acuză Comisia de Evaluare de la Cardio, de abuz în serviciu, și amenință cu depunerea unei plîngeri penale la DNA. ’’Da, mă gândesc la un denunț. Mai multe nu comentez. Acum sunt la un tratament medical’’, s-a mărginit să precizeze Coman.

 

Scandalurile se țin lanț la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. ’’Instituția inimii’’, condusă cu mână forte de managerul-general Grigore Tinică, a ajuns iarăși în centrul unui tărăboi între două societăți care își dispută supremația în câștigarea unei licitații controversate privind asigurarea, pentru o perioadă de un an de zile, a serviciului de catering pentru bolnavi. Mai precis, doi patroni ieșeni fac tot ce le stă în putință pentru a dobîndi un contract generos, cu mai multe zerouri, de asigurare a alimentelor și băuturilor nealcoolice în incinta unității spitalicești din Dealul Copoului. Lupta aprigă se dă între Iulian Coman, patronul Euromedical Provider  SRL, și administratorul SC Puffy  Family SRL, Alexandru Pufnei, fiecare dintre părți arătând că ar fi depus cea mai bună dintre oferte. Totul a început în ziua de 15 noiembrie 2019, cînd patronii celor două societăți au depus la Cardio, la interval de 2 ore, oferte în plicuri închise. Conform procesului-verbal de deschidere a ofertelor, cei doi reprezentanți au depus plicurile sigilate în termenul-limită, fapt precizat în document și de către președintele comisiei de evaluare dr. Carmen Elisabeta Cristea. Numai că, la scurt timp după finalizarea procedurii, Coman și Pufnei s-au acuzat reciproc de neîndeplinirea condițiilor de participare la  licitație.

’’Noi am depus primii oferta, la 10.50, cu câteva minute înainte de ora oficială de închidere’’ 

Mai precis, Coman a arătat că el ar fi depus primul oferta către Cardio, la fix 10.50, cu doar 10 minute mai devreme de ora finală 11.00, consemnată drept ora oficială de închidere a ofertelor de depunere. Ulterior, la cca 2 ore distanță, la 12.50 ar fi venit și o ofertă din partea administratorului SC Puffy Family. Deși, legal și oficial nu mai era posibil, oferta Puffy a fost luată în considerare iar Pufnei a formulat rapid contestație. Într-o notă  adresată conducerii IBCV, reprezentanții Euromedical Provider i-au acuzat pe membrii comisiei de evaluare de abuz în serviciu deoarece nu au decis la  data cu pricina descalificarea ofertei depuse de cei de la Puffy.

’’E inadmisibil ce s-a întîmplat. Ora oficială 11.00, declarată drept finalul de depunere a ofertelor serviciilor de catering, a fost depășită  de firma concurentă. Trecuseră cca 2 ore. În loc să deschidă oferta noastră, care a fost depusă în termen util, cei din comisia de evaluare au consemnat în procesul-verbal că reprezentanții Puffy Family au făcut contestație. S-a depășit termenul legal. Cu toate acestea, comisia de evaluare a încheiat apoi un proces-verbal în care au menționat că se suspendă luarea unei decizii. Prin manevre obscure se vrea anularea licitației și reluarea procedurii de depunere a ofertelor. Tertipuri de tot felul’’, au comentat juriștii Euromedical Provider. Iulian Coman mai deține firma Beer Garden Junior, societate care administrează cunoscutul restaurant  amplasat lângă vestigiile medievale din zona CUB-ului, însă aceasta din urmă are mari probleme financiare fiind la un pas de faliment.

Plângere la DNA pentru abuz în serviciu?

Contactat telefonic, patronul Iulian Coman nu a dorit să comenteze despre situația conflictuală de la Cardio, generată de reluarea procedurii de achiziție a serviciului de catering pentru bolnavi, dar a admis ideea că se gîndește serios ca să depună o plîngere penală la DNA, împotriva membrilor comisiei de evaluare.

’’Da, mă gîndesc să depun plângere. Nu comentez mai multe. Acum sunt la un tratament medical și nu pot vorbi’’, a precizat patronul Euromedical Provider.

De asemenea, pe 9 decembrie 2019, Coman a transmis către conducerea IBCV Iași o întîmpinare scrisă în care solicită ca unitatea medicală să dea curs finalizării procedurii interne pentru achiziționarea de servicii de catering având în vedere că firma Euromedical Provider SRL ar fi fost singura societate care a îndeplinit condițiile legale de participare la licitație.

’’Considerăm că SC Puffy Family SRL nu a îndeplinit criteriile de participare la licitație având în vedere că această entitate nu a depus documentația în termenul prevăzut în anunțul de publicitate din data de 5 noiembrie, ora 11.00. Vă rugăm să deschideți oferta depusă de către societatea noastră’’, au conchis, la final, reprezentanții SC Euromedical Provider SRL. Din comisia  de evaluare de la Cardio care s-a ocupat de licitația privind achiziționarea serviciilor de catering au făcut parte dr. Carmen Elisabeta Cristea, din poziția de președinte cu drept de vot, asistent-șef Nadia Fetcu, asistent-șef Cristina Vartolomei, pe document apărând la final și semnătura secretar-economistului, Andrei Bulugu.

’’Nu vă pot declara nimic. Pentru lămuriri vă invit la sediul instituției’’

Contactată telefonic de jurnaliștii 7IAȘI pentru a oferi explicații pertinente despre scandalul izbucnit între cele două firme concurente, dr. Carmen Cristea, președintele comisiei de evaluare nu a dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect. Mai mult, medicul Cristea a invitat un reprezentant al ziarului 7IAȘI la sediul IBCV, pentru lămuriri și discuții.

’’Eu chiar nu vă pot declara nimic. Știți care sunt regulile. Avem un purtător de cuvânt al instituției medicale și un manager-general. Veniți și discutăm. Juristul noastru este în măsură să vă explice totul. Vom lua legătura cu el. Problema va fi lămurită doar în prezența unui reprezentant al dvs’’, s-a scuzat medicul.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here