Rusia nu exclude un război cu NATO: ”Putem garanta că ne vom asigura securitatea”

Într-un interviu acordat pentru Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA în cadrul Ministerului de Externe rus, evidențiază că circumstanțele actuale nu sunt propice discuțiilor cu Washingtonul în ceea ce privește controlul armelor. Riabkov afirmă că Rusia nu va ceda provocărilor și că va garanta securitatea sa.

Serghei Riabkov avertizează că dacă SUA își propun să câștige o nouă cursă a înarmării, repetând experiența președinției lui Ronald Reagan, se înșală. „Nu vom ceda provocărilor…, dar putem garanta că ne vom asigura securitatea”, declară oficialul rus, subliniind determinarea țării sale în fața oricăror presiuni externe.

Cu relațiile Rusiei cu multe țări occidentale deteriorate după invazia în Ucraina din februarie 2022, Moscova se referă acum la lupta împotriva a ceea ce numește „Occidentul colectiv” în Ucraina. Riabkov menționează că Rusia nu amenință cu un conflict militar cu NATO, dar subliniază că o eventuală escaladare depinde de acțiunile Alianței Nord-Atlantice.

„Răspunderea revine integral NATO”, spune Riabkov. „Suntem pregătiți, așa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naționale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, adaugă el, subliniind că decizia de escaladare sau detensionare aparține NATO.

În ceea ce privește relațiile cu NATO, Riabkov se arată pesimist și afirmă că nu crede că acestea se vor restabili în viitorul apropiat. „Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât și din motive practice”, adaugă el, menționând că actuala situație nu permite semnale pozitive în probleme-cheie precum controlul armelor.

Avertizările și poziția fermă exprimate de oficialul rus subliniază tensiunile crescânde dintre Rusia și Occident, evidențiind dificultățile în rezolvarea conflictelor și restabilirea dialogului diplomatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here