Rețeaua de nepotisme a primarului Niță: cumnata pensionară, angajată consilier la cabinet, cumetrii controlează instituția și Consiliul Local

@ Cumnata lui Dan Niță a ieșit la pensie de la Primăria Miroslava, dar a fost reangajată printr-un artificiu legal la cabinetul primarului @ Acum, încasează și salariu și pensie de la stat: 8.580 lei/lună @ De fapt, Maria Mahu a fost și este în continuare secretara primarului, un post care nu necesită experiență deosebită și pe care putea fi angajat un tânăr aflat la început de drum @ Administratorul public Marius Deliu, finul primarului Dan Niță, este căsătorit cu Diana Deliu, care a fost numită director al școlii generale din localitate @ Alina Bucur conduce creșa din subordinea primăriei, iar fiul acesteia, Andrei, de asemenea angajat al aceleiași instituții, a fost cununat de fiul primarului, Bogdan Niță @ Servicii Publice Miroslava, firma primăriei, este condusă de Tudor Creț, cumătru cu același Bogdan Niță @ Iar firma care primește contracte pe bandă rulantă de la societatea primăriei aparține lui Viorel Tunza, cumătrul primarului @ Doi dintre consilierii locali ai PNL, Radu Lupu și Mihai Vieru se află de asemenea în relații de afinitate cu Dan Niță și cu fiul acestuia, Bogdan Niță

Deși comuna Miroslava are dimensiunea și populația unui adevărat oraș, iar aparatul administrativ este unul pe măsură, acesta a fost acaparat de rude și afini ai unei singure familii, cea a primarului Dan Niță. Rețeaua de nepotisme a primarului Niță a confiscat nu doar peste aparatul primăriei, ci și în instituțiile și societățile subordonate.

Imaginea unei instituții în care toți sunt rude sau fini, nași ori cumetri cu familia primarului este departe de cea a unei administrații publice europene a secolului XXI, dar în schimb este reală.

Un caz special este cel al cumnatei Dan Niță, Maria Mahu, cea care i-a fost secretară încă din primii ani ai „domniei” primarului de la Miroslava. Mahu este căsătorită cu fratele soției primarului Dan Niță și, când a ajuns la vârsta pensionării, a fost ajutată cu două prelungirii consecutive în activitate, momentul retragerii fiind amânat prin semnătura primarului.

Odată epuziată posibilitatea acordării încă unei amânări, a fost identificată o soluție mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar pentru cumnata primarului. Maria Mahu a ieșit la pensie, după care a fost angajată imediat, fără concurs, tot la Primăria Miroslava, la cabinetul primarului. Legea permite primarului să angajeze un număr limitat de persoane pe funcția de „consilier personal”, însă reînrolarea cumnatei în aparatul administrativ este o dovadă a disprețului lui Niță față de cetățenii din comuna Miroslava. Maria Mahu nu este vreun jurist experimentat ori expert în gestionarea proiectelor europene, revenind de fapt la postul de secretară. Salariul net pe care aceasta a fost angajată este de 5.580 lei pe lună, iar pensia este de 3.000 de lei. În declarația de avere din mai 2023, aceasta a menționat un salariu 66.962 și pensie 36.000, adică venituri totale de 8580 lei/lună doar de la stat.

Numărul 2 din primărie este finul lui Niță. Soția este directoarea școlii

Marius Deliu a fost numit direct de către primar pe funcția de administrator public al comunei Miroslava. Are o singură calitate: este chiar  finul lui Niță. Marius și Diana Deliu au fost cununați de către Dan Niță. Nu întâmplător, soția lui Deliu a fost promovată pe funcția de director al Școlii Generale Miroslava, unitate de învățământ subordonată direct primăriei.

De asemenea, administratorul creșei din Miroslava, Alina Bucur, se află în relații de afinitate cu familia Niță. Fiul acesteia, Andrei Bucur, a fost cununat de fiul primarului, Bogdan Niță. Și lui Andrei Bucur i s-a găsit loc în apartul bugetar controlat de Dan Niță, ba la Serviciul Urbanism, ba la creșa condusă de mama.

Iar rețeaua de nepotisme construită de primar își întinde ramificațiile inclusiv în Consiliul Local. Consilierii locali liberali, care fac parte din mașina de vot controlată de primar, au intrat în marea familie Niță. Radu Lupu este consilier local PNL .  Fiul acestuia, Radu Lupu jr., a fost cununat de Bogdan Niță, fiul primarului. Alexandru Vieru, un alt consilier Local PNL este finul de cununie al primarului Dan Niță.

Un cumătru semnează, altul încasează

Primăria deține firma Servicii Publice Miroslava SRL, societate înființată cu scopul de a gestiona diferite activități administrative, reparații ale rețelelor de infrastructură, la școli și grădinițe și chiar ecarisaj.

La conducerea firmei a fost numit pe funcția de director Tudor Crețu, care este căsătorit cu Gabriela, funcționar la biroul agricol al Primăriei Miroslava. Soții Crețu sunt cumetri cu fiul primarului, Bogdan Niță, care le-a botezat copilul.

Circuitul este închis de firma căpușă a primăriei, care primește prin intermediul Servicii Publice Miroslava SRL contracte fără licitație, în special având ca obiect închirierea de utilaje. Această firmă, Vio Trans Mixt SRL, este controlată de către Viorel Tunza, cumătrul primarului Dan Niță.

Tudor LEAHU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here