Fraudă de 2 milioane euro cu proiecte informatice în Iași. Parchetul European a reținut două persoane

La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Iași (România), ieri au fost efectuate șapte percheziții la domiciliu, în cadrul unei anchete privind o fraudă în valoare de 2 milioane EUR implicând proiecte informatice. Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Căutările au fost efectuate în mai multe locuri din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost luate măsuri de investigare în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Conform publicației Dezvăluirea.ro, cele două persoane reținute sunt capii afacerii și anume Alfred Petronel Petrea și Paul Chiriță. Alte persoane se află sub control judiciar. Potrivit unor surse în dosar mai sunt cercetați Paul Matei Irinescu, Marcela Sabo, Iulian Cîtea și Diana Ştefan.

Este vorba despre o societate care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect informatic de dezvoltare a unor soluții software inovatoare („PIST – Platformă inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”). Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost efectiv angajate, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milioane EUR.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin intermediul circuitelor financiare interne și internaționale, utilizând societăți de tip „cutie poștală” înregistrate în Spania și Bulgaria, precum și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventuale anchete.

Unele persoane anchetate au fost aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele care fac obiectul anchetei ar putea constitui infracțiuni de fraudă agravată a subvențiilor și de spălare de bani.

Pentru a recupera daunele aduse bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare cumulată de aproximativ 250 000 EUR, parcele de teren, și a înghețat conturile bancare ale suspecților și ale societăților acestora.

EPPO s-a bazat pe sprijinul: structura de sprijin a EPPO din România; Direcția Generală Anticorupție și structurile teritoriale subordonate București, Ilfov și Vaslui; serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here