RCS-RDS deține ilegal o listă a persoanelor izolate la domiciliu. DSP și Poliția neagă că au furnizat baza de date

Unui ieșean i s-a refuzat plata facturii la ghișeu, deoarece numele acestuia ar apărea într-o evidență cu persoanele aflate în izolarea sau în carantină pe care furnizorul de internet și televiziune o deține @ Vasile Bîrzoi nu s-a aflat niciodată în izolare, în carantină și nici nu a fost contact al vreunei persoane infectate, fapt confirmat de DSP @ IPJ și DSP susțin că nu furnizează niciunei societăți comerciale evidența persoanelor aflate în izolare sau în carantină @ Casierii de la punctele de încasare ale Digi solicită celor a căror nume apare în „evidența paralelă” adeverințe care să ateste că au ieșit din izolare/carantină @ Într-o înregistrare pe care 7IAȘI o face publică, o casieră arată o astfel de adeverință depusă la ghișeu de o persoană ieșită din izolare @ Conform normelor GDPR, reprezintă o încălcare a legii „ furturi de date personale pentru categorii speciale, vulnerabile: copii, bătrâni, bolnavi, persoane decedate”

Furnizorul serviciilor Digi de televiziune prin cablu și internet, compania RCS-RDS, deține o bază de date care conține nume ale unor persoane care ar fi aflate în izolare la domiciliu, în carantină sau care au fost infectate cu Covid-19.

Este vorba despre un abuz și despre o gravă încălcare a legislației GDPR, care protejează datele cu caracter personal legate ale persoanelor bolnave sau aflate în altă categorie de vulnerabilitate.

Existența unei astfel de liste a fost dezvăluită involuntar chiar de către o casieră a Digi, care a refuzat să încaseze de la un ieșean banii pentru plata facturii.

Vasile Bîrzoi s-a prezentat la punctul de încasare de pe strada Han Tătar pentru a achita factura. După ce a prezentat datele, casiera a refuzat să încaseze banii, i-a spus bărbatului că numele său firgurează într-o bază de date cu persoane aflate în izolare, în carantină sau infectate cu Covid-19 și i-a solicitat să părăsească incinta punctului de încasare. Ba mai mult, aceasta i-a pus în vedere că, în caz contrar, se vede nevoită să apeleze 112 pentru a solicita intervenția oamenilor legii.

Total nedumerit, ieșeanul s-a adresat Direcției de Sănătate Publică, care i-a confirmat acestuia faptul că numele său nu figurează pe lista celor aflați în izolare, a celor infectați cu Covid-19 și nici nu este contact al vreunei persoane îmbolnăvite.

Ulterior, Vasile Bîrzoi a depus o reclamație prin e-mail firmei furnizoare de internet și televiziune prin cablu, în care a relatat  cele petrecute, dar și solicitat să i se comunice sursa informației false.

„Ma numesc BÎRZOI VASILE , sunt din IAȘI , sunt abonatul dumneavoastră având cod client 17021918 , dacă nu mă puteți identifica după cod client aveți și nr. de factură :21919334/06.03.2020 .

În fapt: Am fost să plătesc factura la ghișeul dvs din strada HAN – TĂTAR nr. 6  , IAȘI și am avut marea surpriză din partea angajatei dumneavoastră să aflu că nu pot plăti factura , că eu ar trebui sa fiu în izolare și că sună la 112 . Am întrebat și eu, cine m-a băgat în izolare și de unde are informațiile astea. Mi s-a spus că trebuie să ma adresez DSP IAȘI.

Am fost la Direcția de Sănătate Publică Iași și am cerut informații despre situația dată.

Doamna Dr. Sava , tel :0232/210900 int. 121 .

Mi s-au comunicat următoarele :

  1. nu figurez în datele lor ca persoană infectată cu COVID 19 ,
  2. nu sunt contact
  3. și nu sunt persoană supusă izolării
  4. DSP nu a pus la dispozișia RCS-RDS situații cu persoanele infectate, în carantină sau izolate.

ROG SĂ ÎMI COMUNICAȚI DE UNDE ARE RCS-RDS  INFORMAȚIILE CĂ AȘ FI PERSOANĂ IZOLATĂ .

Va amintesc că este o situație foarte gravă  SĂ DISTRIBUIȚI INFORMAȚII DE ACEST GEN ȘI SĂ BĂGAȚI LUMEA ÎN PANICĂ”

„Lucrăm cu Poliția, cu toată lumea…”

A doua zi, Vasile Birzoi a revenit la un punct de încasare al RCS-RDS, solicitând din nou plata facturii. Discuția dintre casieră și bărbat a fost filmată, iar din înregistrare reiese că angajații Digi gestionează o asemenea bază de date și că, mai mult, au primit de la clienți copii ale unor adeverințe care atestă că nu se află în izolare, în carantină sau au ieșit din această perioadă. O astfel de adeverință i-a fost arătată de către casieră ieșeanului Vasile Bîrzoi, căruia i s-a solicitat din nou să părăsească incinta punctului de încasare. Mai mult, când acesta a solicitat explicații cu privire la existența „bazei de date”, angajata Digi a spus: „Da, lucrăm cu Poliția, cu DSP, cu ISU, cu toți…”

IPJ și DSP: „Nu furnizăm astfel de informații societăților comerciale”

7IAȘI a solicitat oficialilor Inspectoratului de Poliție al Județului Iași cât și Direcției de Sănătate Publică puncte de vedere cu privire la modul în care este gestionată evidenția persoanelor aflate în izolare, carantină sau infectate.

IPJ a exclus categoric că ar fi furnizat astfel de informații operatorului RCS-RDS sau oricărei entități private.

„Lista acestor categorii de persoane este gestionată de DSP, conform legii. Nu frunizăm aceste informații nici unei societăți comerciale private”, a spus telefonic Marius Voicescu, purtătorul de cuvînt al DSP.

La numărul de telefon al Departamentului Relații cu Presa al companiei de furnizare internet și telefonie mobilă nu a răspuns nimeni deși apelurile reporterilor 7IAȘI au fost repetate.

Până în prezent, nici ieșeanul Vasile Birzoi nu a primit vreun răspuns la sesizarea pe care a adresat-o companiei.

Tudor LEAHU

2 COMENTARII

  1. Cel mai probabil se folosesc de log-uri din sistem ptr a determina persoanele care nu au fost active in perioada x. Si pe baza acestui aspect pot determina persoanele cu probabilitatea cea mai mare care au fost la munca in exterior. Ptr a evita riscul de contaminare prefera sa nu efectuieze nici o operatiune cu aceste persoane. Restul e posibil sa fie poveste.

  2. Cum multe institutii publice au internet de la RCS-RDS probabil ca acestia intercepteaza/monitorizeaza comunicatiile (spioneaza) dintre institutii. Daca a trecut baza de date pe fibra lor, poate ca au copiat-o ilegal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here