Primăria Iași cumpără la prețuri scandaloase flori, ghivece și pământ de la patronul restaurantului care a găzduit ședința ilegală a PNL

Mihai Chirica a trecut la PNL, iar schimbarea se resimte la nivelul firmelor Primăriei Iași care au schimbat în mod miraculos firmele de la care fac achiziții @  O firmă căpușă cu legături în PNL s-a instalat la Servicii Publice Iași, firma Primăriei care administrează spațiile verzi din oraș @ De la Garden Store SRL s-au făcut achiziții de pământ, ghivece sau utilaje la prețuri de două sau de trei ori mai mari decât cele practicate pe piața liberă @ Servicii Publice a reinventat roata și a semnat cu aceeași firmă un contract pentru „asistență tehnică plan de cultură în spațiu protejat” @ Adică, firma Garden Store, nou înființată, fără experiență, cu un singur angajat, trebuia să-i învețe cum se plantează florile pe angajații Sevicii Publice @ În doi ani, Garden Store a semnat doar cu Servicii Publice contracte de 2 milioane lei fără TVA @ Firma este controlată de Dragoș Samoilă, patronul restaurantului Liria în care a avut loc ședința PNL cu 100 de oameni la care nu s-au respectat regulile din pandemie @ În acte, patronul este Ioan Tiberius Mârț, dar numele lui Samoilă apare aproape pe toate documentele legate de achizițiile de la Servicii Publice @ 7IAȘI și Reporter de Iași au publicat în anii anteriori mai multe investigații de presă în care au arătat cum firmele lui Samoilă au primit, prin încredințare directă, zeci de contracte, în valoare de sute de mii de euro, la primării din județele Iași și Neamț, pe filiera PNL.

Dragoș Samoilă apare ca din neant la Servicii Publice, în plin scandal de corupție. Presa locală publicase mai multe articole în care arătau cum Dragoș Gafița, un personaj care își petrecea concediile cu primarul Mihai Chirica și asociat într-o companie cu soția acestuia, obținea contracte de sute de mii de euro prin încredințare directă de la Servicii Publice Iași (SPI). Coincidențele între modul de operare al lui Gafița și cel al lui Dragoș Samoilă sunt înfiorătoare. Sau poate nu sunt coincidențe.

 

Rețeta succesului: societate paravan, cu un singur angajat, prețuri mult umflate și profituri de sute de mii de euro din bani publici. Gafița dispare brusc din peisaj după ce afacerile cu Primăria Iași și Servicii Publice au ajuns în atenția DNA și apare brusc în locul său Dragoș Samoilă. Se livrează aceleași produse, se folosesc aceleași filiere de aprovizionare, se aplică aceleași metode de contractare. Garden Store aparține oficial lui Ioan Tiberius Mârț, personaj care este în același timp asociat unic, administrator al societății și angajat cu funcția de ”administrator bunuri agricole”, cu salariul minim pe economie, respectiv 2.230 lei brut, adică în jur de 1500 lei ”în mână”. Însă, în spatele afacerii se află Dragoș Samoilă, cel care se ocupă de aranjarea contractelor cu Servicii Publice. Numele lui Samoilă apare aproape pe toate documentele legate de achizițiile de la Servicii Publice, deși oficial nu are nicio calitate în companie.

Societatea Garden Store SRL începe încet-încet să-și facă loc la contractele pe bani publici în aprilie 2018 când se mufează la bugetul Servicii Publice. În scurt timp, Samoilă devine noul Gafița. În aproximativ doi ani, Samoilă obține contracte de 2 milioane de lei fără TVA prin aceeași rețetă de sifonat banii publici: încredințări directe, firmă cu un singur angajat și profituri nesimțite.

81.000 lei pentru servicii fictive

Samoilă a făcut bani din contracte cu Primăria Iași la fel ca și Gafița. A muls cât a putut de mult încât unele achiziții sunt de-a dreptul ridicole.

Samoilă și-a început tunurile la Servicii Publice prin contracte privind acordarea de ”asistență tehnică plan de cultură în spațiu protejat”.

Mai precis, firma lui Samoilă trebuia să-i învețe pe angajații Servicii Publice cum să planteze florile și să le crească în sere. Adică, firma Garden Store, nou înființată, fără experiență, cu un singur angajat, trebuia să-i învețe cum se plantează florile pe angajații Sevicii Publice, deși aceștia fac aceste activități de peste 15 ani! Ceea ce ne dă doar două opțiuni: ori angajații Servicii Publice sunt proști grămadă și nu știu să facă nimic, și atunci ar trebui să plece cu toții acasă în frunte cu directorul Laurențiu Ivan, ori contractele cu Garden Store pentru asistența tehnică sunt o făcătură prin care s-au sifonat banii publici. Prin acest simulacru, Samoilă a muls de la Servicii Publice, timp de 18 luni, câte 1.000 de euro în fiecare lună. 81.000 de lei plătiți în total din banii ieșenilor de administrația Mihai Chirica pentru nimic. Dar ce o recomanda pe Garden Store să ofere asistență tehnică și consultanță? Nimic! Singurul angajat al societății este Ioan Tiberius Mârț. După cum singur spune, Mârț s-a școlarizat la locul de muncă, în Italia, unde a lucrat ca muncitor necalificat în sere de flori. Adică la fel ca orice angajat de la Servicii Publice care face acest lucru de 15 ani! Și atunci de ce a plătit Servicii Publice 81.000 de lei pentru consultanță și asistența tehnică de la o persoană cu nimic mai presus decât alți zeci de angajați ai Primăriei? A fost prestat oare acest serviciu timp de 18 luni sau a fost doar una din metodele prin care s-au furat banii publici?

Prețuri de 2-3 ori mai mari

Dar lucrurile necurate nu s-au oprit aici. Din aprilie 2018 de când începe epopeea Samoilă la SPI și până în prezent, Garden Store a primit 8 contracte pentru livrare de ”substrat turbă pentru flori” însumând peste un milion de litri de pământ. Prețurile de livrare au variat între 0,3 lei și 0,4 lei pe litru. Culmea, prețul de livrare din 2020 fiind mai mic decât cel din anii 2018-2019 cu 30%. Dar, stați liniștiți că Samoilă nu a vândut în pierdere. Probabil le-a fost frică că deja bat la ochi prețurile nesimțite. Reporterii 7 Iași au făcut o scurtă verificare a prețurilor pentru turbă. În 15 minute am găsit pe internet cel puțin 10 anunțuri ale unor societăți care livrează acest pământ pentru flori la prețuri mult mai mici. Am verificat telefonic trei dintre oferte și reprezentanții societăților respective au confirmat valabilitatea anunțului și prețul oferit. Una dintre societăți vinde turba cu 700 de lei pentru un palet de 5.500 litri. Adică un preț de 0,13 lei/litru față de 0,3-0,4 lei/litru cât plătește Servicii Publice lui Samoilă. Firma în cauză ne-a confirmat că ar putea livra cu ușurință cantitățile solicitate de SPI, transportul fiind inclus în preț. Servicii publice a plătit în ultimii doi ani 380.000 de lei + TVA pentru pământ de flori la prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele de pe piață. Cel puțin 250.000 lei sifonați prin această metodă! Unde au ajuns aceste sume impresionante de bani? Care este interesul directorului Laurențiu Ivan și de ce insistă cu această relație comercială toxică pentru bugetul public al Iașului?

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here