Prima infectare, primul deces – OMS anunță că un om a murit din cauza gripei aviare H5N2

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat miercuri primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2, în Mexic, conform unui raport publicat de Le Figaro. Acesta reprezintă primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu virusul gripal A(H5N2).

Detalii Despre Caz

Victima, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a decedat pe 24 aprilie într-un institut specializat din capitala mexicană, la doar câteva ore după ce a fost internat. Conform Ministerului mexican al Sănătății, pacientul a prezentat simptome precum febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău încă din 17 aprilie. OMS a fost notificată cu privire la acest caz pe 23 mai.

Este important de menționat că pacientul nu a avut niciun contact cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea de multiple probleme de sănătate preexistente, fapt subliniat de OMS.

Context și Precauții

Acest deces vine după descoperirea în martie a unor cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoacan, care se învecinează cu statul în care locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în acea perioadă la păsări de curte din Texcoco și Temascalapa, în statul Mexic. În acest stadiu, nu a fost posibil să se stabilească o legătură directă între acest prim caz uman și focarele recente la păsările de curte.

Risc Redus de Transmitere Umană

OMS și Ministerul Sănătății din Mexic au declarat că nu există alte cazuri de H5N2 la om raportate până în prezent și că riscul de transmitere de la om la om este considerat scăzut. „Nu există niciun risc pentru populație”, a subliniat Ministerul Sănătății.

Diferențele Față de Alte Tulpini

Tulpina H5N2 este diferită de H5N1, care este legată de actuala epidemie din rândul vacilor din Statele Unite, pentru care au fost raportate trei cazuri umane. În timp ce virusul H5N2 este considerat mai puțin patogen decât H5N1, OMS și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la răspândirea H5N1, deși până acum nu există dovezi de transmitere de la om la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here