‘Țuica de pufoaică’ a ajuns și pe alte meleaguri: Opt decese și 114 persoane spitalizate

Cel puțin opt persoane și-au pierdut viața în nord-vestul Marocului după ce au consumat alcool produs artizanal, a informat miercuri Ministerul Sănătății, potrivit DPA. Alte 114 persoane au fost spitalizate în orașul Sidi Allal El Tazi din provincia Kenitra, într-un incident care a zguduit comunitatea locală.

Cauza Intoxicației: Metanolul

Directoratul regional pentru protecție sanitară și socială a confirmat că intoxicația a fost cauzată de metanol, un alcool toxic care poate provoca orbire sau chiar deces dacă este ingerat în cantități mari. Metanolul este produs atunci când alcoolul nu este distilat corespunzător, fiind un produs secundar periculos al procesului de fabricație a băuturilor alcoolice.

Simptome și Reacții

Majoritatea victimelor au consumat alcoolul în weekend și au început să prezinte simptome de intoxicație luni, au relatat rezidenții locali. În ciuda simptomelor severe, mulți dintre cei afectați au amânat prezentarea la spital din cauza presiunilor sociale și familiale. Provenind din familii conservatoare, aceștia au evitat inițial să caute ajutor medical din teama de a fi judecați pentru consumul de alcool.

Sursa Băuturii Toxice

Se crede că o fabrică locală ar fi fost sursa băuturii toxice, a declarat un martor pentru DPA. Investigațiile sunt în curs pentru a determina responsabilitatea acestei unități în producerea și distribuirea alcoolului contaminat.

Impactul Metanolului

Un martor a relatat presei marocane că au existat cazuri de orbire printre victimele cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Deși această informație nu a fost încă confirmată oficial de autorități, efectele severe ale metanolului asupra sănătății sunt bine cunoscute, inclusiv posibilitatea de a cauza leziuni ireversibile ale celulelor nervoase.

Precedente Îngrijorătoare

Marocul s-a confruntat cu incidente similare în trecut. În septembrie 2022, 19 persoane au murit după ce au consumat alcool contrafăcut în orașul nordic Ksar El Kebir. Aceste evenimente tragice subliniază riscurile asociate consumului de alcool produs în condiții nesigure și necesitatea unor măsuri stricte de reglementare și control.

Autoritățile marocane sunt în alertă și investighează incidentul pentru a preveni alte tragedii similare. Între timp, comunitatea locală din Sidi Allal El Tazi rămâne afectată de pierderea suferită și de numărul mare de persoane spitalizate, într-o criză sanitară care evidențiază pericolele alcoolului produs artizanal și importanța educației și a reglementărilor stricte în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here