Baba Anujka, o legendă sumbră a României: recunoscută ca fiind unul dintre cei mai mari criminali din istoria țării noastre

România a cunoscut de-a lungul istoriei sale numeroși criminali în serie, printre care se numără faimoșii Râmaru și Terente. Însă, figura controversată a Babei Anujka se remarcă printr-o poveste deosebit de ieșită din comun, ce merită explorată în detaliu.

Origini și Tinerețe

Baba Anujka, pe numele real Ana Draxin, s-a născut în 1837 și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Banatul sârbesc. Tinerețea ei a fost marcată de o poveste de dragoste dramatică. Potrivit anchetatorilor, s-a îndrăgostit de un tânăr ofițer austriac care ulterior a părăsit-o, lăsând-o bolnavă de sifilis. Fiind săracă și neavând bani pentru tratamente, Anujka s-a văzut nevoită să învețe singură să-și prepare „medicamentele”.

După ce a reușit să se trateze, Anujka a înțeles că poate face bani buni din leacuri, astfel că și-a construit un adevărat laborator. Inițial, și-a câștigat reputația de vraci, atrăgând sute de oameni care apelau la ea pentru a-și trata problemele de sănătate. Cu toate acestea, în timp, starea psihică a Babei Anujka s-a deteriorat, cel mai probabil din cauza sifilisului netratat corespunzător, dezvoltând o ură profundă față de bărbați.

Otrăvitoarea din Banat

Astfel, Baba Anujka a început să prepare poțiuni ucigașe pentru bărbați, sub pretextul că îi ajută în dragoste. Aceste poțiuni conțineau arsenic, mercur și semințe de tatula, o plantă etnobotanică extrem de toxică.

Arestarea și Judecata

A fost arestată pentru prima dată în 1914, dar a scăpat din lipsă de probe. În 1928, după mai multe plângeri, polițiștii au reușit să o aducă din nou în fața justiției. Într-unul dintre cazuri, poțiunea nu a fost preparată de ea însăși, ci de o asistentă, ceea ce a permis victimei să consulte un medic înainte de a muri. Acest detaliu a fost esențial în anchetă.

Condamnarea

Procurorii au descoperit că Baba Anujka a ucis în jur de 150 de oameni de-a lungul timpului. În 1928, a fost condamnată la 15 ani de muncă silnică. Din cauza vârstei înaintate, a reușit să stea în închisoare doar opt ani. Grațiată în 1936, la vârsta de 100 de ani, Baba Anujka a murit doi ani mai târziu.

Viața de Familie

În viața personală, Baba Anujka a avut 11 copii, dintre care doar unul a supraviețuit până la vârsta adultă. Povestea ei rămâne una dintre cele mai macabre și fascinante din istoria criminalității din România și Banatul sârbesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here