Prea mulți bolnavi. Unităţile de primiri urgenţe din Iaşi și Hunedoara, verificate de Ministerul Sănătății

Unităţile de primiri urgenţe din Iaşi și Hunedoara, judeţe aflate în topul naţional în ceea ce priveşte numărul de urgenţe, sunt controlate în aceste zile de reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

 

Statisticile arată că unul din doi locuitori apelează, într-un an, la aceste servicii medicale. Acesta este şi motivul pentru care secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat că va face verificări amănunţite în cele două judeţe. Medicii au însă o explicaţie simplă: pacienţii cu afecţiuni minore, care ar putea fi tratate de medicul de familie, aglomerează inutil secţiile.

 

La Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi vin zilnic 200 de pacienţi pentru consultaţii în regim de urgenţă. 15% dintre cazuri ar putea fi tratate la fel de bine de un medic de familie.

 

Situaţia este similară şi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Din cei peste 37.000 pacienţi consultați anul trecut de medicii de la UPU, doar 7% reprezentau urgenţe.

 

„Serviciul se aglomerează și încep să apară discuții, că el stă prea mult, că e o urgență și nu e luat mai repede”, explică Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii Sf. Maria Iași.

 

Medicii de familie spun că mulţi dintre cei care merg la urgenţă nu au asigurări medicale şi aceasta este singura metodă prin care pot primi asistenţă medicală gratuită.

 

„Alternativa obișnuită pentru dânșii e să se ducă în unitățile de primiri urgențe,” precizează Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

 

O situaţie similară este şi în Hunedoara. La Spitalul Judeţean, anul trecut au fost cu 5% mai multe solicitări decât în 2014.

 

„În anul 2015 s-au prezentat 45.900 de pacienți, dintre care 10% au fost victime din accidente rutiere, cam 15% traumatisme de diferite etiologii, 10% afecțiuni dentare și cam 65% afecțiuni de interne și chirurgicale”, spune Tănase Popa, șef UPU Spitalul Județean Deva.

 

Situaţia din cele două judeţe a atras atenţia secretarului de stat Raed Arafat.

„Cele două județe în roșu vor face obiectul unei analize amănunțite în acest an, să vedem de ce în aceste două județe utilizarea unității de primiri urgențe este mult mai mare decât în restul țării”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI.

 

În funcţie de rezultatul acestor verificări, autorităţile vor încerca să găsească soluţii pentru ca Unităţile de Primire Urgenţe să nu mai fie aglomerate inutil.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here