Mihaela Bilic: Stomacul trebuie “educat” și ținut GOL, nu plin, consideră nutrițonistul. Iată de ce…

 

Dr Mihaela Bilic, medic nutriţionist, demontează vorba românească “a avea stomacul gol”. De fapt, această sintagmă înseamnă normalitate.

“Stomacul e o cavitate virtuală…deci nu trebuie umplut!?:) Cunoaşteţi cu siguranţă expresia “trebuie bag ceva în stomac, nu fie gol”. Ei bine, paradoxul este el nu poate fi gol…dacă nu bagi nimic în el!

Explicaţie: stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are pereţii lipiţi. Deci stomacul nu există ca şi incintă/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente (nu contează dacă sunt multe sau puţine) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive şi le elimina treptat în intestinul subţire. În momentul în care s-a golit, stomacul şi-a îndeplinit rolul, pereţii lui se lipesc la loc şi intră în stare de repaus până la următoarea masă.

Amuzant sau nu, de fapt stomacul nu trebuie umplut, ci ţinut gol. Pentru în momentul în care ciugulim ceva, ronţăim un lucru cât de mic gata, răul e făcut: pornim o întreagă maşinărie, trezim un “animal” adormit care da, va cere fie umplut/hrănit.

Obiectivul unei alimentaţii sănătoase este reuşim nu mâncăm nimic între mese, existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreţie de sucuri gastrice. Şi mai trebuie ţinut cont de un element: stomacul este un muşchi, deci seantrenează orice muşchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ne săturăm. Sau invers, disciplinaţi  mâncaţi mai puţin şi stomacul se va umple mai repede.

Concluzia: stomacul seeducaşi nu, nu trebuie umplut!:)”, povesteşte Mihaela Bilic pe Facebook.
Sursa

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here