Mafia asiatică din România a rămas fără şef. 15 ani de închisoare pentru vietnamezul Hoa Le Duc, condamnat pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe vietnamezul Hoa Le Duc la 15 ani de închisoare într-un dosar de constituire grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Pedepsele însumate ale celui supranumit ”liderul mafiei asiatice în România” ajung la 36 de ani. Instanţa a decis să o execute pe cea mai mare, de 12 ani, la care a adăugat un spor de trei, adică 15 ani, anunţă Evenimentul Zilei. 

Complicii acestuia, chinezii Pham Trong Dung şi Zheng Weiming au primit tot 15 ani de închisoare. În acelaşi timp, judecătorii au confiscat de la vietnamez importante sume de bani şi 7 bare de aur în greutate de 550 grame.

Qin Ping a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în timp ce vietnamezul Ngo Trong Tu a primit 7 ani. Enache Gheorghe Cristian a primit 5 ani, în timp ce Eugen Cristea a fost condamnat la 7 ani închisoare. Pe latură civilă, judecătorii au obligat-o pe Hinyi Wang la plata către ANAF a sumei de 8.882.171 de lei. În acelaşi timp, obligă pe Qin Ping la plata a 2.972.804,47 de lei. Le Duc Hoa, Liu Zhiwei, Zheng Weiming, Pham Trong Dung si Zheing Guifu trebuie să plătească 2.971.019,45 de lei, până la achitarea integrală a debitului.
 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – DIICOT au trimis în judecată, în august 2010, 16 inculpaţi, dintre care 9 în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, prezentare de documente nereale organelor vamale, evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, în perioada 2006 – 2010, gruparea formată din cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români, a introdus în România mărfuri importate din ţări din estul Asiei, prezentând la organele vamale documente a căror valoare a fost diminuată în scopul eludării de la plata taxelor vamale, arată evz.ro.

Ulterior, mărfurile importate erau comercializate prin intermediul unor firme „fantomă”, veniturile băneşti obţinute ilegal fiind apoi transferate prin bănci din străinătate (Ucraina, ţările baltice), în ţările de origine. În acest mod s-a adus bugetului statului un prejudiciu total în cuantum de 7 milioane lei, echivalentul a peste 1,6 milioane euro. Gruparea era coordonată de Hoa Le Duc şi Zheng Weiming şi Pham Trong Dung, lideri printre comercianţii ce îşi desfăşoară activitatea în complexul comercial „Dragonul Roşu”, din Bucureşti.

 

”În cauză cercetările continuă pentru fapte de aceeaşi natură, gruparea infracţională fiind bănuită de externalizarea şi spălarea unei sume de circa 600 milioane USD”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here