[UPDATE] Luptă pentru putere în filiala partidului lui Cioloș. Lider PLUS: „Mi-au fost afectate drepturile statutare”

UPDATE: In urma articolului publicat de 7 Iasi conducerea PLUS Iasi a facut urmatoarele precizari:

„Cu privire la subiectul propus de publicația dumneavoastră confirmăm faptul că la momentul actual există pe rol un litigiu între PLUS și Liviu Marcu, actualmente membru PLUS Iași.

Anterior acestui demers, acesta a urmat procedurile interne ale partidului, adresându-se  Comisiei de Contestații cu două plângeri, ambele fiind soluționate conform statutului, în favoarea validării Convenției Județene.

Cu privire la organizarea Convenției Județene din data de 27 iulie 2019, menționăm că un email de notificare în acest sens a fost trimis tuturor membrilor în data de 28 iunie 2019, prin care erau anunțați cu privire la agenda evenimentului și rolurile la care puteau candida.

La președinția partidului și-au depus candidatura doar doi membri ai PLUS Iași, însă doar una dintre candidaturi a întrunit condițiile impuse de regulament.

Domnul Liviu Marcu nu și-a depus candidatura la președinția filialei, ci la toate celelalte poziții deschise: membru al biroului județean, membru al comisiei județene de integritate și arbitraj, membru al comisiei de cenzori.

În urma votului acordat în mod statutar de către membrii PLUS Iași, în data de 27 iulie 2019, domnul Liviu Marcu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ocuparea niciuneia dintre pozițiile pentru care a optat.

Precizăm că până la momentul alegerilor, atât Comisia de Integritate și Arbitraj cât și Comisia de Cenzori  a PLUS Iași nu au existat ca structuri, ceea ce face imposibilă apartenența domnului Marcu, ca membru activ, la una dintre cele doua comisii.

“Denaturarea faptelor și a adevărului nu este modul membrilor PLUS de a face politică. Întrucât există un proces pe rol la momentul actual, nu dorim să influențăm o viitoare decizie și nu vom interveni cu alte comentarii. Toți suntem egali și ne supunem acelorași reguli. Până atunci, îl invit pe Liviu să fie un membru activ al organizației noastre și să se implice concret în programele și proiectele noastre actuale.”  a declarat Monica Berescu, președintele PLUS Iași.”

Liviu Mihail Marcu, membru al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS-Filiala Iași), candidat la o funcție de conducere în Biroul Filialei Județene, acuză conducerea partidului de nerespectarea regulamentului în organizarea Convenției Județene Iași. Bărbatul contestă în justiție Decizia de convocare a Convenției Filialei Iași, din data de 28 iunie 2019, care nu i-ar fi permis în mod statutar depunerea unei candidaturi pentru fotoliul de președinte al Filialei. ’’Mi-au fost afectate drepturile statutare. Sunt membru activ în Comisia de Cenzori și în Comisia de Integritate și Arbitraj a PLUS Iași’’, s-a plâns Marcu, judecătorilor. Pentru a contracara acțiunea, PLUS Iași și-a angajat și un apărător, în persoana avocatei Diana Finkelstain.  

Filiala ieșeană a PLUS, partidul de buzunar al fostului premier Dacian Cioloș, este măcinată de neînțelegeri statutare și procese. Ieșeanul Liviu Mihail Marcu, membru al Filialei ieșene a PLUS, a acționat în judecată partidul și pe șefii săi pentru aranjamente obscure în stabilirea și organizarea Convenției Județene din data de 28 iulie 2019. Din Biroul Național PLUS fac parte Dragoș Tudorache dar și ziaristul Liviu Iolu, coordonatorul regional pe zona Nord-Est și membru în prezidiul Convenției Județene Iași, cei care s-au ocupat exclusiv de alegerea birourilor filialelor județene din țară și Diasporă. La data respectivă, Liviu Marcu, ce face parte din cadrul Comisiei de Cenzori și a Comisiei Județene de Integritate și Arbitraj a PLUS Iași, și-ar fi dorit să-și depună și el candidatura pentru fotoliul de președinte. Însă decalarea Convenției cu o lună de zile, decisă de șefii PLUS i-ar fi dat planurile peste cap. În consecință, bărbatul a ieșit la rampă și a dat în judecată partidul din care provine, solicitînd anularea Deciziei de Convocare a Convenției Județene a Filialei PLUS Iași, decizie ce fusese comunicată anterior tuturor membrilor, la data de 28 iunie 2019.

O decizie care încalcă hotărârea Biroului Național PLUS

Nemulțumit de atitudinea șefilor săi, Marcu a atacat în instanță actul procedural. Inițial, bărbatul a depus o contestație la Biroul Județean al PLUS, la Comisia Județeană de Integritate și Arbitraj, al cărei membru este, dar și la Comisia de Cenzori, însă reclamația i-a fost respinsă fără drept de apel. În plângerea adresată Judecătoriei, Marcu le cere magistraților să anuleze definitiv documentul prin care șefii PLUS au decis convocarea Convenției Județene a Filialei Iași, și care nu ar fi fost în concordanță cu Regulamentul și statutul partidului.

’’Mi-au fost afectate drepturile statutare. Decizia de convocare a Convenției Județene a Filialei Iași a PLUS în data de 28 iulie 2019 nu îndeplinește condițiile legale. Consider ca lipsit de eficacitate și validitate documentul procedural privind alegerile la nivelul birourilor filialelor județene. Pe 27 iulie 2019, am trimis, printr-un e-mail, contestația mea referitoare la nevaliditatea deciziei de convocare a Convenției Județene. Pe cale de consecință, am cerut anularea acesteia. Ceea ce am invocat și reprezentantului Biroului Național PLUS, domnului Dragoș Tudorache, cel care a fost desemnat să prezideze lucrările Convenției Județene Iași, este că nu a fost respectat termenul minim de 30 de zile, între data convocării convenției, și data organizării acesteia, încălcându-se flagrant Hotărârea Biroului Național PLUS și Regulamentul de organizare a convențiilor județene privind alegerea birourilor filialelor județene, de sector ori diasporă. Practic, regulamentul nu a fost respectat. Contestația mea, adresată Biroului Județean a PLUS Iași, a fost respinsă ulterior ca neîntemeiată, motivul fiind unul stupefiant: nu se aplică regulile Codului de procedură civilă. Consider că Decizia din iulie 2019 este una autocrată și care a fost luată de o singură persoană, cu încălcarea flagrantă a prevederilor din Regulamentul de Integritate și Arbitraj al PLUS’’, a explicat Liviu Marcu, în plângerea pe care a înaintat-o magistraților ieșeni.

Marcu: ’’Am încredere că lucrurile se vor rezolva’’

Apelat telefonic de jurnaliștii 7 IAȘI, Liviu Marcu a spus că s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș doar pentru meritocrație și pentru faptul că îl respectă foarte mult pe fostul premier și comisar european.

’’Eu doar vreau să îndrept lucrurile la partid. Ca specializare eu sunt lichidator judiciar și evaluator, deci am pregătire juridică în domeniu. Am încredere însă că lucrurile se vor rezolva. Nu doresc să intru în detalii. Este o chestiune internă a partidului pe care o vom rezolva pe parcurs. Ca orice om, aș fi fost și eu îndreptățit să candidez. S-au încălcat mici reguli la alegeri dar cred că lucrurile se vor îndrepta pe parcurs. Am această convingere. Să vedem ce va spune instanța’’, a precizat Marcu.

Bărbatul a recunoscut însă că ar fi fost îndreptățit să candideze la funcția de șef al Filialei PLUS Iași, dat fiind faptul că face parte încă de la început din toate comisiile de integritate ale partidului.

Monica Berescu, șefa Filialei Județene a PLUS Iași, nu a răspuns ieri apelurilor ale jurnaliștilor pentru a explica cum de s-a ajuns la această situație juridică complicată.

Nicu SAMSON

1 COMENTARIU

  1. Baietul asta este un oportunist, mediocru, fost avocat in baroul fantoma, dar, mai ales este un fost membru activ al SRI timp de zece ani. Minte ca ar fi fost membru in acele comisii, doar pentru ca acele comisii nu existau inainte de alegerile interne din iulie.
    Un frustrat, pentru ca datorita celor de mai sus nimeni nu a vrut sa fie in echipa cu care sa poata candida. l nu a fost niciodata candidat la functia d epresedinte a PLUS Iasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here