Ploconul Cheșcu – Chirica: două blocuri ilegale și Piața Doi Băieți

Primarul Mihai Chirica, complicele milionarului Gheorghe Cheșcu la un abuz imobiliar fără precedent! @ Patronul Flux a construit lângă Piața Doi Băieți două blocuri care, deși nu respectă autorizațiile de construire, au fost recepționate de către Primăria Iași @ Primul bloc, o clădire de birouri, a ieșit de 3,5 ori mai mare decât în autorizație @ În cel de al doilea bloc, au fost autorizate inițial 36 de apartamente, ulterior 44, dar Cheșcu a făcut în total 67 de apartamente @ În loc de parcare, la demisol, au fost amenajate spații comerciale @ Chirica a inventat un pretext și a închis Piața Doi Băieți, iar acum este folosită drept parcare de cei care au cumpărat apartamente în blocul lui Cheșcu @ Deși în planurile de urbanism se vorbește despre o distanță de minim 3 metri între clădiri, Cheșcu a lipit blocurile printr-un tronson construit ilegal

Blocuri care au crescut de patru ori mai mari decât în acte și o piață închisă pentru a fi transformată în parcare privată pentru proiectul imobiliar al unuia dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Iași. Funcționarii Primăriei Iași s-au făcut că nu văd dimensiunea colosală a unui abuz imobiliar al cărui beneficiar final este milionarul Gheorghe Cheșcu.

Iată care este bilanțul acestei afaceri imobiliare care se traduce în beneficii de peste 1 milion de euro: 1.488 de metri pătrați de construcție în loc de 429 de metri pătrați autorizați, 67 de apartamente în loc de 36 de apartamente autorizate, zero locuri de parcare și nici un centimetru pătrat de spațiu verde.

„Blocurile gemene”, înghesuite pe un petic de pământ

În 2016 și 2017, Gheorghe Cheșcu a cumpărat prin intermediul firmei sale, Flux SRL, două parcele de teren învecinate, una de aproximativ 750 metri pătrați și  una de 430 metri pătrați, ambele înghesuite între blocurile din zona Doi Băieți. În iunie 2017, Flux SRL a primit autorizație pentru ridicarea unui bloc de locuințe cu parter și cinci etaje. Suprafața construită a edificiului, aprobată prin autorizație as fost de 1.510 metri pătrați.

După un an de zile, în iunie 2018, este eliberată a doua autorizație pentru clădirea edificată pe parcela învecinată. Este aprobată o clădire de birouri cu două etaje și cu o suprafață construită de 429 metri pătrați.

Autorizație pentru 20 la sută în plus. A construit 350 la sută în plus

În ianuarie 2019, Primăria Iași emite două autorizații pentru supraînălțarea celor două clădiri edificate de Flux SRL lângă Piața Doi Băieți.

Astfel, conform autorizației 64 din 29 ianuarie 2019, se aprobă supraînălțarea clădirii de birouri cu încă un nivel, de la două etaje, la trei etaje.  Conform aceluiași document, suprafața desfășurată a construcției a crescut de la 429 metri pătrați la 514 metri pătrați, în marja celor 20 de procente acceptate de lege.

Însă, în septembrie 2019, Primăria Iași emite documentul „CERTIFICAT de atestare a edificării construcției R289”, semnat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu și arhitectul șef Alexandru Mustiață,  act în baza căruia firma Flux SRL intabulează clădirea de birouri. Numai că, prin acest act, Primăria Iași aprobă intabularea unei clădiri cu o suprafață construită de aproape patru ori mai mare decât cea aprobată. Astfel, conform certificatului de edificare, clădirea are o suprafață construită de 1.488,4 metri pătrați, față de 514 metri pătrași autorizați.

Vorbim de o diferență de 974 metri pătrați, care, în cazul unei vânzări, se traduce într-un beneficiu de aproximativ 1.000.000 de euro pentru proprietar.

Mai mult, conform autorizației de construire, la subsolul clădirii trebuiau amenajate 10 locuri de parcare. Însă, în loc de parcare, a fost amenajat un spațiu comercial. Și acest artificiu, al lui Cheșcu a fost trecut cu vederea de către funcționarii Primăriei Iași.

Al doilea bloc: 67 de apartamente construite, 44 autorizate

Cea de a doua clădire, cu destinația de locuințe colective a fost autorizată inițial în iunie 2017, cu regim de parter și 5 etaje și o suprafață construită de 1510 metri pătrați. În luna octombrie 2018, Primăria Iași eliberează certificatul de edificare a clădirii în care se precizează că au fost construite, conform autorizației, 36 de apartamente. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire, prin care se aprobă o suplimentarea construcției cu încă un nivel cu opt apartamente. Deci, un total de 44 de apartamente. Doar că, în loc de 44 de apartamente, au fost amenajate 67 de apartamente, care ulterior au fost intabulate în baza documentelor emise de Primăria Iași.

Piața desființată de Chirica, parcare pentru Cheșcu

În decembrie 2017, când Flux SRL a demarat proiectul imobiliar de la Doi Băieți, primarul Mihai Chirica anunța că a decis închiderea pieții de animale, care funcționa de zeci de ani în zonă. Potrivit declarațiilor primarului, aici urmau să fie relocați comercianții din domeniul pompelor funebre din zona Stația Pădurii. De fapt, Piața Doi Băieți a fost transformată într-o imensă parcare folosită de către cei care au cumpărat apartamente în blocul lui Cheșcu. Colac peste pupăză, sfindând toate reglementările urbanistice, „blocurile gemene” ale lui Cheșcu au fost unite printr-un tronson, deși PUZ și PUD prevăd o distanță minimă de 3 metri între clădiri.

Primăria Iași a comentat sec prin vocea purtătorului de cuvânt Sebastian Buraga: „Vom verifica cele semnalate”

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here