Lista groazei. Pacienții din Iași așteaptă și JUMĂTATE DE AN pentru a putea beneficia de o proteză care să-i ajute să meargă

Bolnavii care au nevoie de proteze pentru şold sau genunchi sunt nevoiţi să aştepte jumătate de an ca să beneficieze gratuit de aceste dispozitive medicale. Anul acesta, Spitalul de Recuperare din Iaşi a primit de la Ministerul Sănătăţii doar 600.000 de lei pentru programul naţional de endo protezare, adică jumătate din suma alocată anul trecut. Pe lista de aşteptare se află peste 150 de persoane, iar graficul de programări se întinde până în luna decembrie. 

 

Pe lista de așteptare pentru proteze gratuite sunt în general pacienți în vârstă, pentru care mersul a devenit un chin. Oamenii spun că pe zi ce trece li se agravează suferința, dar că nu au altă soluție pentru că un astfel de dispozitiv costă 5.000 de lei.

 

„Ca să le cumpărăm nu ne permitem, noi avem o pensie tare mică de CAP, de unde să scot 50 de milioane să cumpăr?! Stă biata lume şi aşteaptă, vine, iar pleacă, iar vine, iar pleacă şi asta e situaţia. Ce putem face altceva”, se plânge o pacientă.

 

Medicii spun că lista de aşteptare se întinde pe mai bine de jumătate de an pentru că anul acesta, nu pot face mai mult de 15 intervenţii pe lună, faţă de 30 câte se realizau anul trecut. În plus, a crescut foarte mult numărul de cazuri. Săptămânal, la spital ajung câte 10 vârstnici cu fracturi grave.

„Speranţa de viaţă crescând avem tot mai mulţi vârstnici, avem tot mai mulţi pacienţi cu boli degenerative. Sigur că ar trebui mai mulţi bani şi pentru program”, a spus pentru Digi 24 Paul Sîrbu, medic ortoped.

 

Conducerea Spitalului de Recuperare din Iaşi speră ca Ministerul Sănătăţii să suplimenteze suma alocată.

„S-au făcut nenumărate solicitări şi ceea ce am reuşit este ca suma alocată să ne fie alocată în această lună întreaga sumă, toate creditele să putem opera pacienţii care sunt incluşi pe listă urmând ca la o eventuală rectificare bugetară să ne mai fie alocate sume suplimentare”, a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

 

Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi sunt trataţi 18.000 de pacienţi.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here