,, Le Frigaro ,, și hamleții lui Al. Călinescu

despre propaganda rea și aia bună, bio

 

Profesorul și publicistul Al. Călinescu a publicat zilele trecute, în ziarul parizian ,, Le Figaro ,,  , un text care a făcut multe valuri internetice : ,, Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România ,, . Teza principală, una standard în ultima perioadă, e enunțată lapidar de autorul ieșean : ,, Cu Dragnea, revine fantoma lui Ceaușescu ,, .

O altă teză, la fel de vehiculată în ultimele zile, e cea a semnului de egalitate dintre agresivitatea exagerată a jandarmilor din Piața Victoriei, cu ocazia mitingului din 10 august, și violențele comise de mineri în iunie 1990, tot în centrul Bucureștiului.

În plus, spune autorul textului, în Romînia e mult mai rău decît în Ungaria și Polonia, din punctul de vedere al democrației și statului de drept. Bucureștiul e infecția nr 1 a UE, crede Al. Călinescu, cerînd implicit ajutorul medicilor de la Bruxelles.

Am repetat asta de multe ori, o mai scriu o dată, pentru uzul tuturor sărmanilor sau parșivilor : da, Dragnea a luat-o razna, da, jandarmii care au exagerat aberant cu agresivitatea trebuie pedepsiți, da, PSD guvernează ca la kolhoz.

Dar nu cred că exagerările propagandistice anti-PSD ori anti-Dragnea sînt soluția problemei. Iar fiindcă a fost pomenit Ceaușescu, o să amintesc de un episod care are în centru trei personaje : ziarul ,, Le Figaro ,, , Nicolae Ceaușescu și ziaristul Michel Hamelet, angajat al gazetei pariziene unde Al. Călinescu tocmai a publicat furibundul său text.

Ca să rezum : ziarul care îl găzduiește acum pe AL. Călinescu a publicat, în vremea dictaturii comuniste, mai multe articole de propagandă, care făceau apologia lui Ceaușescu, conturîndu-i un portret de om politic cu trecut revoluționar, cu prezent serios și cu viitor luminos. Iar ziaristul de la ,, Le Figaro ,, a mai scris, suplimentar, și cîteva cărți de pupat în dos dictatorul comunist, ca să nu mai lungim vorba pe după cireș. Le-a scris gratis, evident, din pură convingere, la fel cum au fost publicate și articolele propagandistice din ,, Le Figaro ,, .

Hamleți de dame

 

Nu, asta nu înseamnă că PSD e bun sau că Dragnea e un geniu nerecunoscut. Ori că Al. Călinescu se luptă, eroic, cu fantoma lui Puiu Călinescu. Asta înseamnă că nu e normal ca propaganda unora să fie rea, iar a altora să fie bună – mir, ambrozie sau nectar. Înseamnă că nu e normal ca guvernul care a adus minerii la București, în 1990, să fie rău, iar amicul lui Al. Călinescu, celebrul Andrei Pleșu, care n-a demisionat din guvernul represiunii minerești, să fie bun.

Nu, n-am să vă spun nici că Al. Călinescu e colaborator al Securității, cum a scris gazeta ,, 22 ,, , editată de GDS, asociația unde amicul călinescian, A. Pleșu, e nembru fondatore. N-o să vă spun nici că Al. Călinescu e colaborator al neo-Securității. Spre deosebire de elevata gazetă ,, 22 ,, , eu am obiceiul de a aștepta să am dovezi indubitabile, atunci cînd spun ori scriu ceva grav.

Așa că scriu doar atît : nu știu dacă Al. Călinescu e colaborator al neo-Securității. Dar împrăștie un iz evident de propagandist al ei.

Allez, les fans de la Latrie, / Le jour de soir est arrive !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here