La Iași, toți sunt pe-o mână cu Chirica! Mafia de la Urbanism, demascată de un control de la Bacău

A fost nevoie ca o echipă din alt județ, de la Bacău, să demareze un control la Primăria Iași pentru ca ilegalitățile din Urbanism să fie denunțate @ Inspectori de la Inspectoratul de Stat în Construcții Bacău au efectuat un control la Primăria Iași în cadrul căruia au verificat mai multe PUZ-uri și autorizații emise de primăria condusă de Mihai Chirica @ De ce nu au sesizat aceste ilegalități și inspectorii de la Iași @ Alexandru Florin Mustiață a plecat din Primăria Iași unde temporar a fost arhitect șef și s-a angajat la Inspectoratul de Stat în Construcții Iași, unde, culmea, trebuia să verifice chiar Primăria Iași @ Acum, același Mustiață revine în primărie pe același post de arhitect șef @ Un prim rezultat al controlului inspectorilor de la Bacău a fost făcut public: PUZ-ul din Oancea este ilegal, iar prefectul a atacat deja în instanță hotărârea în baza căruia a fost aprobat @ Documentația, deși plină de nereguli a fost avizată printre altele de Alexandru Florin Mustiață @ Surse din cadrul Inspectoratului au declarat pentru 7IAȘI că au fost descoperite ilegalități și la unele autorizații de construireale unor blocuri pentru care se va solicita de asemenea anularea acestora în instanță @ Cu toate acestea, Chirica doarme liniștit: DNA Bacău nu are drum prin Iași

Administrația Chirica, implicată în nenumărate scandaluri imobiliare, are toate șansele să mai bifeze încă o umilință venită din partea judecătorilor ieșeni care încep să pună ordine în urbanismul ieșean prin anularea autorizațiilor de construire emise ilegal. Astfel, și blocul cu 10 etaje pe care dezvoltatorul Vasile Filip vrea să-l ridice la capătul Esplanadei Oancea are toate șansele să rămână definitiv la stadiul de proiect. Asta deoarece Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat documentația, iar neregulile descoperite l-au determinat pe prefect să ia decizia de a solicita judecătorilor anularea Hotărârii nr.96/28.02.2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, Iași strada Oancea  nr.22.

Cârtița lui Chirica! ”Arhitectul Mustiață” a protejat neregulile

Prezentăm mai jos, în exclusivitate, detalii din raportul întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții (ITC)  cu precizarea că acesta a fost întocmit de inspectorii de la Bacău. Era necesară această precizare deoarece ar fi fost șanse foarte mici ca aceste nereguli sa fie descoperite de inspectorii de la Iași în condițiile în care după nenumăratele scandaluri urbanistice, anul trecut, unul dintre cei care au avizat documentația pentru blocul din Oancea, arhitectul șef Alexandru Florin Mustiața s-a transferat la ITC, iar printre atribuțiile sale s-au numărat și verificarea proiectelor imobiliare din municipiul Iași. Nu avea cum să-și sancționeza Mustiață, în calitate de inspector la ITC, ilegalitățile făcute în perioada în care era arhitect șef al orașului. Culmea, acum, Mustiață se chinuie să redevină arhitect șef în condițiile în care până acum a picat deja două concursuri organizate în acest sens.

Nereguli privind înălțimea blocului

Una din primele nereguli constatate de inspectorii de la Bacău se referă la înălțimea blocului pe care vrea să-l ridice Filip în Oancea. Astfel, în documentație se vorbește despre un bloc cu 15 niveluri 2S+P+M+10E+Eth (etaj tehnic) cu o înălțime de 42 de metri. Dar, inspectorii au constatat că în documentație prevederile privind înălțimea imobilului nu corespund reglementărilor legale lăsând loc unor intepretări și extinderii pe verticală după cum are chef dezvoltatorul.

„Înălțimea maximă a clădirii măsurată la nivelul fațadei așa cum este definită în planșa de urbanism U2 și în Memoriul de prezentare general (aferent) PUZ-ului aprobat prin HCLl 96/2018 încălcă prevederile avizului nr.186 din 19.10.2017 emis de către Direcția de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Iași”, au arătat inspectorii băcăuani.

Nereguli și la POT și CUT

În ceea ce privește Procentul de Ocupare a Terenului (POT) și Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), inspectorii au constatat că informațiile din documentele redactate nu corespund cu cele din schițele tehnice lăsând astfel loc interpretărilor și încălcării prevederilor din PUG.

„Informațiile din partea scrisă trebuie să fie corelate cu informațiile din partea desenată. Reprezentarea acestora în partea desenată trebuie să asigure operativitate în utilizare necesitând un grad ridicat de precizie”, au arătat inspectorii.

Bloc pe terenul primăriei

De asemenea, s-a mai constatat printre altele că blocul va fi construit parțial și pe terenul primăriei. Săptămânalul 7IAȘI a atras atenția asupra acestui aspect înca din data de 6 februarie  2019, odată cu publicarea articolului cu titlul „Scandalul din Oancea: Dezvoltatorul  vrea să fure parcul de joacă”.

Astfel, inspectorii în construcții au descoperit nereguli și la autorizația de împrejmuire. În baza constatărilor inspectorilor, prefectul a  cerut în justiție și anularea autorizației de construire.

„Conturul împrejmuirii indicat în planul de situație nu respectă limita juridică a proprietății stabilită conform planului topografic vizat de OCPI, împrejmuirea laturii posterioare a parcelei din vecinătatea spațiului de joacă amenajat, este deplasată  înglobând o suprafață de teren aflată în domeniul public al municipiului Iași. S-a constatat că limita de proprietate din planșa A1- planul de situație aferent documentației pentru autorizația de construire este deplasată cu circa doi metri suplimentar limitei de proprietate prevăzute de extrasul de carte funciară”, au constatat inspectorii.

La cel de-al doilea control efectuat, cel menționat mai sus și care a vizat documentația PUZ, s-a constatat că dezvoltatorul intră  ilegal cu cel puțin 2 metri peste limita de proprietate cu terenul aflat în proprietatea Consiliului Local. Să mai precizăm că atât timp cât cele două acte administrative au fost atacate de prefect, dezvoltatorul nu are nici o șansă să primească autorizație de construire. Asta deoarece actele contestate sunt suspendate de drept.

Bianca CRISTEA

1 COMENTARIU

  1. Aceiași situație e pe str. STRĂMOȘILOR NR 49A, un petic de verdeață, unde au început masuratori pentru construirea unui bloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here