Judecătoarea Cîrstoiu, arestată pentru luare de mită, a luat bani și de la Dinel Staicu: 630.000 DE EURO. Intermediar a fost avocata acestuia

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

 

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare.

 

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanţa arată că mita care ar fi trebuit să ajungă la magistraţi ai Curţii de Apel Bucureşti sau ai instanţei supreme, în schimbul unor soluţii favorabile în dosare, era transmisă prin intermediul judecătoarei Veronica Cîrstoiu. Unul dintre aceste dosare este al lui Dinel Staicu, iar mita ar fi fost dată prin intermediul avocatei acestuia, Adriana Dascălu.

 

În 24 iulie, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adriana Dascălu, pentru cinci infracţiuni de trafic de influenţă şi două fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi avocatul Giorgel Zgăbei, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Dinel Staicu, un mare admirator al cuplului Ceaușescu

 

În acest dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR, în care primise o condamnare de şapte ani de închisoare cu executare. Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

 

Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

 

Deşi în 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferenţa de 300.000 de euro. „Din ansamblul probaţiunii administrate, a rezultat că, în cursul lunii februarie 2012, Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, a pretins, prin intermediul învinuitei Dascălu Adriana, suma de 1.000.000 euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiaşi complice, aproximativ 630.000 euro de la numitul S.D., prin medierea altor persoane. Pretinderea şi primirea acestor foloase s-a realizat în scopul facilitării de către judecătorul Cîrstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de S.D., a obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia”, au mai notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

 

Procurorii DNA au mai stabilit că, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu ar fi cerut de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei Ileana Alina Răducan, denunţătoare în cauză, o sumă de bani, care nu a fost particularizată în privinţa cuantumului, pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă să dispună, în recurs, eliberarea provizorie sub control judiciar a fratelui lui Dinel Staicu, Marian.

 

Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv în 28 martie 2013, fiind acuzat că le-a dat mită 80.000 de euro judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, care au spus că pot interveni la colegi judecători, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie de punere în libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost daţi cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducan, arestată şi ea în dosarul judecătoarelor Dinu şi Costache.

 

Ulterior, Adriana Dascălu i-ar fi spus lui Dinel Staicu că a dat din banii personali 10.000 de euro, „lăsând să se creadă că are influenţă, prin medierea magistratului D.S., asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intrau în compunerea completului învestit să judece recursul, se mai arată în motivarea deciziei de arestare a Veronicăi Cîrstoiu şi a lui Florin Cergan.

 

Dosarul judecătoarei Cîrstoiu a fost constituit în urma denunţurilor formulate, la 10 aprilie, de Ileana Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu, şi B.B.M., precum şi de către martorii cu identitate protejată „Ş.V.” şi „I.B”. Ulterior, anchetatorii s-au sesizat din oficiu, în 24 mai, şi au început cercetarea penală în cazul avocaţilor Adrianei Dascălu, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, şi Giorgel Zgăbei, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

 

O zi mai târziu, procurorii s-au sesizat din oficiu şi au extins investigaţiile preliminare faţă de Veronica Cîrstoiu şi Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenţă. În timpul cercetărilor penale, Curtea de Apel Bucureşti a dispus autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice şi purtate în mediul ambiental de către judecătoarea Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, S.D., P.C.I., D. C., B.N. I.C., luarea de imagini privind întâlnirile dintre aceştia, localizarea şi urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere. Aceste măsuri de autorizare au fost prelungite succesiv de către instanţă, pe perioade de câte 30 zile.

 

În 9 august, procurorii DNA au dispus extinderea cercetării penale în dosarul avocatei Adriana Dascălu şi începerea urmăririi penale faţă de Veronica Cîrstoiu, pentru luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Omul de afaceri, care îşi schimbase numele în Dinel Nuţu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume.

 

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliştilor, au fost solicitate informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

 

Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Nuţu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestaţie în anulare. În 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veroni
ca Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuţu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia şi a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanţă s-a pronunţat pe acuzaţiile aduse acestuia.

 

Judecătoarele din completul Curţii de Apel Bucureşti care a anulat sentinţa lui Dinel Staicu şi-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu acelaşi obiect la Inspectoratul General al Poliţiei Române-Bucureşti şi Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Dolj.

 

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanţelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

 

În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, au fost verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă.

 

(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here