Ion Sapdaru, ucrainean cu ziua

Cunoscutul actor, regizor şi golan de Facebook Ion Sapdaru (Ivan Sapojnik în actele oficiale sovietice ) a adus la cunoştinţa popolului teatrofil de pe tot globul moldovenesc o mare realizare a sa din domeniul geneticii culturale : ” Ieri am fost ucrainean “.

Nu, Transnistria natală a cetăţeanului romîn Ivan Sapojnik, zis şi Ion Sapdaru, nu s-a unit temporar cu Ucraina vecină. Motivul declaraţiei publice a maiextrului Sapdaru pare unul strict artistic : pe o scenă din capitala Ucrainei i s-a jucat, în premieră, o nouă piesă de teatru. Pazdravleaiem, cum s-ar zice.

Pentru cine nu trăieşte doar azi, ar fi, totuşi, nişte motive pentru care, cetăţean romîn fiind, să nu te declari ucrainean taman în aceste zile. Bunăoară, faptul că trupele speciale ale serviciului de securitate ucrainean au intrat cu forţa, recent, în sediul Centrului Cultural Român ” Eudoxiu Hurmuzachi ” din Cernăuţi şi l-au arestat pe liderul acestei asociaţii culturale, cunoscutul scriitor Vasile Tărîţeanu. Sau faptul că romînii din Ucraina sînt prigoniţi permanent de statul ucrainean, în ciuda tratatului bilateral care le oferă, teoretic, drepturi clare şi ne-negociabile.

Ei, da’ ce, se compară minuscula cultură a amărîţilor de români din Cernăuţi cu marea cultură a măreţilor ucraineni din Kiev ? Nici vorbă. ” Zapregaite, hlopţî, koni “, deci, cum zice un celebru cîntec ucrainean. Dă-i în mă-sa de bucovineni din Ucraina, maiextre Sapdaru. Trăiască drujba sapojnikă dintre artiştii posesori de cetăţenie romînă şi ukrainenii călăritori de bucovineni ! Fpiriod, Vanea Sapojnik !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here